icemerc Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Witam. Ostatnimi czasy postanowiłem odnowić swój rower mongoose giant, który dostałem na komunie Jako, że było to 24 lata temu to wyposazony jest on w hamulce typu Cantilever. Doczytałem, że one słabiej hamuja niż V-brake i są starszego typu, natomiast pozwalaja na zastosowanie szerszej opony. i Teraz zastanawiam sie, czy zmienić je na V-brake czy poprostu zminic klocki i porządnie je wyregulować i zostawic ? opona docelowo bedzie 2.35 może 2.50 ( bardziej skłaniam sie ku 2.35) i tu kolejne pytanie czy pod tak szeroka opone V-brake wejdzie? Teoretycznie widełki i rama podejdą do takiego przeszczepu tylko czy warto? odpowiem odrazu, że po odnowieniu roweru leśne dukty, troche terenu, zjazdy i podjazdy będą na porządku dziennym Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 V-ki będą lepszym rozwiązaniem.Tylko że będziesz musiał kupić również klamki.Co do szerokości opony to podaj jaką jest szerokość ww.obręczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icemerc Napisano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 obręcze przypominaja ósemke więc bede kupował nowe całe kompletne koła. Teraz jest 26x1.95 - bedzie docelowo 26x2.35 lub nawet 26x2.50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 nawet 26x2.50. rama tego nie przyjmie. Załóż v-ki +klamki dedykowane do nich. Jeśli chcesz koniecznie zostać przy cantikach to musisz zainwestować w klocki coolstopa- kosztują tyle co v-ki. Ale jeśli projekt ma być retro. Co to za model mongoosa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 klocki coolstopa albo ashimy są tańsze, ja mam w swoich dwóch rowerach canti, i dają radę, ale jak kolega wooj zauważył klocki muszą być cool, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icemerc Napisano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 rama tego nie przyjmie. Załóż v-ki +klamki dedykowane do nich. Jeśli chcesz koniecznie zostać przy cantikach to musisz zainwestować w klocki coolstopa- kosztują tyle co v-ki. Ale jeśli projekt ma być retro. Co to za model mongoosa?? niestety nie wiem co to za model, gdyz są tylko naklejki mongoose a o modelu nie ma nic.... teraz zastanawiam sie, czy V-brake pomieszczą opony 2.35 ? to w sumie też trzeba brać po uwagę.... klamki do tego chciałem aluminiowe - np shimano? hamulce też myślałem nad tą sama firma.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Jeśli chcesz mieć dobre hamulce w retro rowerze Mongoose daj sobie spokój z canti, jeśli hamulce, które masz, hamowały słabo. Kup ramiona V-brake Shimano (np. T-4000, komplet na oba kola kosztuje dużo poniżej 90 PLN), do tego klamki Avid FR5 (około 50 PLN za komplet) i zestaw linek i pancerzy do V-brake, może być Shimano za ok. 40 PLN. Zobaczysz przepaść między canti a v-brake na korzyść tych drugich. Klamki FR5 zapewniają też bardzo dobrą, jak na v-brake, modulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Doczytałem, że one słabiej hamuja niż V-brake Źle doczytałeś... Canti nie hamuja wogóle Conajwyżej można je zakwalifikować do kategorii spowalniaczy. I to tylko wtedy jak jest sucho... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icemerc Napisano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 fajnie dzieli wielkie za konkretne info i konkrety odnoscie zestawu do zakupu. Mam nadzieje, że widelca nie bede musiał zmieniac.... bo ten jest pomimo swoich lat w całkiem prostym stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 A ja sie nie zgodze. Canty potrafią dobrze hamować - po prostu trzeba dobre klocki i odpowiednia regulacja. Ja do niedawna śmigałem na cantach, nadal mam w rowerze na miasto (mtb z lat 90) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Klamki XT + hamulce xt Canti dawały radę ;-))) Ale jest to poziom v-ek tektro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Źle doczytałeś... Canti nie hamuja wogóle Conajwyżej można je zakwalifikować do kategorii spowalniaczy. I to tylko wtedy jak jest sucho... Szacunek... I. Bez przesady, chyba że mówisz o marketowych wynalazkach lub o czasach kiedy jeździło się na stalowych obręczach. Kolega ma przełajówkę z canti i na początku faktycznie narzekał, że słabe. Jak podpowiedziałem jak wyregulować, to już może latać przez kierownicę. Mit o słabych canti pochodzi z czasów jak takie hamulce u nas się pojawiły. Pewnie większość z nas jeździła na tańszych rowerach z gorszymi częściami. Do tego brak doświadczenia w regulacji i kiepskie klocki. Canti w regulacji są upierdliwe, a konstrukcja roweru nie zawsze daje szansę na pełne wykorzystanie potencjału. Linka łącząca ramiona powinna iść poziomo ale przy grubszej oponie, a jak jeszcze doda się błotniki, jest to niemożliwe. Nie raz widziałem rowery, gdzie ta linka szła prawie pionowo, więc o sensownym hamowaniu nie było mowy. Takie coś nie ma prawa działać (wywalić odblask, ramiona dać szerzej, linkę dać dużo niżej, to coś z tego będzie) Takie pewnie potrafią zawstydzić niejedne tanie V-ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Jasne, jasne... Hamulce obręczowe nie hamuja i basta i musza wyginąć Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icemerc Napisano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 dzieki wszystkim za info u mnie włąśnie jak z pierwszego zdjęcia jest jak widelec z canti bedzie pasował pod v-brake to robie swap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.