elephante Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Drodzy użytkownicy, Przewertowałem wszystkie fora i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie! Tak jak w temacie. Posiadam starą kolarzówkę. Podejrzewam, że z lat 80. Chciałbym w niej wymienić opony na nowe. W chwili obecnej założone są opony 27 1 1/4 co daje rozmiar koła 27.5 cala. Czytałem wiele wątków, że jeżeli założę całkowicie nowe koła 28" to mogą one nie wejść do ramy. I tutaj jest kolejne pytanie, czy one wejdą? Hamulce z przodu mam opuszczone na maxa (na sam dół). Z tyłu klocki ustawione są do połowy - na tym ramieniu hamulcowym. No i główne pytanie! Czy na te obręcze będą mi pasowały opony oznaczone jako 700? Czy wymiana nowych obręczny z 27.5 na 28" jest opłacalna? Tylną obręcz mam pokrzywioną i nie idzie jej nacentrować - jest stalowa. Przepraszam za haotyczność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Opon 28 cali nie założysz na koło 27 cali.Koło 28 jest mniejsze od 27,co wydawać się może dziwne.Więc zmieści się w ramie gdzie było 27.Pytanie czy da się opuścić hamulce.Ewentualnie można kupić nowe hamulce z dłuższymi ramionami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elephante Napisano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Kwestia opon, bo do 28" jest dużo większy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Na obręcze 27 nie założysz opon 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elephante Napisano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 W praktyce wiecie, które obręcze-opony są lepsze? 27.5 czy 28? Czy takie aukcje są godne polecenia: https://www.olx.pl/oferta/okazja-tanie-dobre-kola-28-alivio-dt-vuelta-CID767-IDmIjzc.html#9ef08f598d https://www.olx.pl/oferta/komplet-kol-do-szosy-28cali-pod-wolnobieg-CID767-IDj9ZtX.html#ba7d8496ee ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Kupuj koła 28.27,5 są mniejsze niż 28 27.Tylko sprawdź jaki masz rozstaw tylnych widełek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsooq Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Opony dostaniesz spokojnie pod koła 27". Są od Kendy i Duro na 100% w niskich cenach i fajne gumy, szczególnie do retro kolarzówki. Jak zmienisz całe koła, to musiasz liczyć się z ewentualną wymianą szczęk hamulcowych. Koło 27" ma rozmiar obręcz bodajże 642mm, a koło 28" - 622, więc centymetr dłuższe szczęki są potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elephante Napisano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Ok, czyli opon mam szukac pod rozmiar 27 czy 27.5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Jeśli zostają koła 27 to takie tez opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 opony 27 1 1/4 co daje rozmiar koła 27.5 cala. nie, to daje rozmiar koła 27 cali, = 630 mm Koło 27" ma rozmiar obręcz bodajże 642mm, 630 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.