Skocz do zawartości

[Tubeless] obręcze kross disc i dobór zaworów

milosz234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

planuję przejść z opon dętkowych na te bezdetkowe. Zabieg będzie dotyczył kół z roweru MTB, kross disc 27,5. To moje pierwsze podejście do tematu i po przekopaniu się przez fora i youtuba pozostają mi w głowie dwa pytania:

1. czy standardowe koło kross disc 27,5 cala jest w stanie przyjąć dętkę tubeless? A może marka nie ma znacznia i obręcz bez systemu bezdętkowego to jeden pies? (myślę o dętkach shwalbe Fat Albert) 

2. jak mierzycie ciśnienie w zaworkach bezdętkowych? Chyba wszystkie zaworki do tubeless, które widziałem wyglądają inaczej niż standardowe samochodowe? Czy są jakieś manometry dostosowane do tego? Czym to w ogóle pompować? A może jednak najlepsza jest rozcięta dętka i wtedy zawór jest standardowy?

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Tobie się coś nie pomyliło? Dętka w systemie Tubeless?

Napisano

Nie ma się co czepiać. Kolega myślał o oponie,a napisał dętka. Dobre są zaworki Caffelatex lub Rubena. Co do obręczy to bywa różnie. Opony tubeless są zazwyczaj ciasniejsze od zwyklych zwijek.

Napisano

Dzięki za informacje. Sorry za błąd, miałem na myśli oponę oczywiście. A macie jakąś metodę, jak sprawdzić czy moja obręcz będzie ok jako tubeless? Bez sensu wyrzucić kilka stów na opony, zawory i mleczko, żeby potem się okazało że nie działa....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...