milosz234 Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Cześć, planuję przejść z opon dętkowych na te bezdetkowe. Zabieg będzie dotyczył kół z roweru MTB, kross disc 27,5. To moje pierwsze podejście do tematu i po przekopaniu się przez fora i youtuba pozostają mi w głowie dwa pytania: 1. czy standardowe koło kross disc 27,5 cala jest w stanie przyjąć dętkę tubeless? A może marka nie ma znacznia i obręcz bez systemu bezdętkowego to jeden pies? (myślę o dętkach shwalbe Fat Albert) 2. jak mierzycie ciśnienie w zaworkach bezdętkowych? Chyba wszystkie zaworki do tubeless, które widziałem wyglądają inaczej niż standardowe samochodowe? Czy są jakieś manometry dostosowane do tego? Czym to w ogóle pompować? A może jednak najlepsza jest rozcięta dętka i wtedy zawór jest standardowy? Z góry dzięki za pomoc!
Gość Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Tobie się coś nie pomyliło? Dętka w systemie Tubeless?
bobiik Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Nie ma się co czepiać. Kolega myślał o oponie,a napisał dętka. Dobre są zaworki Caffelatex lub Rubena. Co do obręczy to bywa różnie. Opony tubeless są zazwyczaj ciasniejsze od zwyklych zwijek.
milosz234 Napisano 7 Lipca 2017 Autor Napisano 7 Lipca 2017 Dzięki za informacje. Sorry za błąd, miałem na myśli oponę oczywiście. A macie jakąś metodę, jak sprawdzić czy moja obręcz będzie ok jako tubeless? Bez sensu wyrzucić kilka stów na opony, zawory i mleczko, żeby potem się okazało że nie działa....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.