MikeDozer Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Napisano dziś, 09:05 Czołem! Mam dostęp do starego tribana 500 na starej sorze o niewielkim przebiegu (ok 1500km). Troche za duży dla mnie (rozmiar 57, mój wzrost 175cm). Próbowałem go ustawić pod siebie (zmiana mostka na ciut krótszy, zmiana ramion korby na 170 jak w rozmiarze 54 tego roweru). Przekrok jest ok, ale rower wydaje się dość długi a do tego dziwnie szwankuje mi na nim kolano (i w spd i w platformach). Długo walczyłem z ustawieniami ale ciężko coś dobrego z tego zrobić. Druga sprawa, że nawierzchnia dróg w moich okolicach jest bardzo słaba i lubię dodatkowo zjechać w szutrowe i polne drogi. Niestety w oryginalną ramę nie wchodzi nic więcej jak 700x25c (chciałbym mieć możliwość wsadzenia czegoś w okolicach 42mm lub nawet 27.5x2.0) Pomyślałem, ze może zmienię samą ramę na gravelową o wymaganiach: 1) Montaż pod dual pivot i pod tarcze na przyszłość 2) minimum dwa montaże pod bidony, dobrze by było na trzy 3) miło widziane ale nie wymagane otwory pod bagażnik 4) rama ze stali lub aluminium + węgielny wideł 5) rozsądna cena o dobrym stosunku cena/jakość dla mojego rozmiaru (175cm wzrost /83cm noga) 6) żeby cały szpej sora ze starego roweru wlazł do nowego (koniecznie suport BSA) 7) wygodna, niezbyt wyścigowa geometria 8) kolor najchętniej jakiś stonowany (czarny,szary,zielony) w lakierze matowym ale przyjmę każde propozycje. 9) kapcie do 700x42mm lub nawet 27.5x2.0 (zdaje sobie sprawę, że w aktualne hamulce takie nie wejdą) Prosiłbym szanownych forumowiczów o sugestie, najchętniej z linkami do przykładów czego szukać. Nie wiem od czego zacząć szukanie. Nigdy nie robiłem tego typu przekładek, ale nie mam dwóch lewych rąk i chyba dam radę, jednak z chęcią przyjmę każdą radę czego się spodziewać przy takich zmianach i jakie dodatkowe koszty mam szanse ponosić (np, nowe linki i pancerze?) Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Większość założeń spełnia Accent Furious.Wideł co prawda alu-karbon,ale można dać pełen karbon od Cx One Pro Disc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Tak, ten accent to jedyna rzecz która udalo mi sie namierzyć, tylko musiałbym przygotować wszystko pod tarcze Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Jesteś pewien że się nie da sie ich zamontować w otworach które są w widelcu i z tyłu w ramie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Jeżeli zdecydujesz się na ramę pod tarcze, to z Tribana wykorzystasz tylko kierownicę, klamkomanetki, siodełko, korbę, tylną przerzutkę i kasetę. Koła, hamulce, przednia przerzutka i linki będą do wymiany. Podlicz koszty i zastanów się, czy nie lepiej byłoby sprzedać Tribana jak stoi, dołożyć i kupić gotowego Accenta CX-ONE http://velo.pl/rowery/przelajowe/accent/cx-one-2017 . W prawdzie nie jest to gravel tylko przełaj, ale opony 35-38mm wchodzą. Na stronie Velo stoi 3200zł, ale jak popytasz u przedstawicieli, albo na allegro, to powinieneś dostać w okolicy 2700zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanzerMamba Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Do Fouriusa wchodzą Maxxisy 700x42c Wormdrive i jest jeszcze miejsce spokojnie na 45c. Fajna rama, mój brat kupił w zeszłym tygodniu. Taka w sumie klasyczna. Widelec carbonowy idzie z alliexpress. Jak dojdzie reszta szpei to to poskładam... jakoś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Podrzucisz link z tym widelcem? Tak z ciekawości zerkne, chociaż jestem zadowolony z tego jest fabrycznie w Furiousie. A jak już w temacie Alie, są tam jakieś warte zainteresowania koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanzerMamba Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 No jak masz fabryczny widelec to chyba nie warto zmieniać. https://pl.aliexpress.com/store/product/New-26-29-inch-Mountain-bike-full-carbon-fibre-bicycle-front-forks-disc-brake-hard-fork/1762909_32677960049.html?spm=a2g17.12010108.0.0.XK2aBk Ja na rowerze z takim widelcem w zeszłą sobotę zjeżdżałem po szlaku pieszym (błąd w nawigacji, zasadniczo omijam szlaki piesze) - stromo, skały, korzenie... Dał radę. Bez skoków, raczej omijanie przeszkód. A rower jednak ogromnie zyskuje na lekkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.