Skocz do zawartości

[MTB Hardtail] Radon ZR Team 7.0 vs Canyon Grand Canyon AL 5.9

en_e_es

Canyon vs Radon  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który byś wybrał/-a?

• Canyon Grand Canyon AL 5.9
      2
    • Radon ZR Team 7.0
      5

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się do zakupu nowego roweru m.in do maratonów i xc i obecnie zostały dwa jak w temacie - Canyon oraz Radon. Skłaniam się ku Radonowi choć głównie ze względu na możliwość wyboru koła 27,5 bo jakoś nie jestem przekonany do 29er. Osprzętowo bardzo podobnie, cenowo także. Co byście wybrali na moim miejscu, a może macie jakieś inne pomysły?

• 2 tygodnie później...
Napisano

W przypadku Recona "RL" oznacza zastosowanie tłumika MotionControl a nie manetki na kierownicy.

W omawianych widłach jedyny + dla Golda to waga , jeżeli nie patrzeć na ten parametr to Recon będzie lepszy (lepsza praca i sztywność ze względu na golenie 32mm).

Napisano

No dobra, zdecydowałem się na Radona, ale jednak 29er :D Pomierzyłem się dokładnie i wygląda na to że będzie miał w rozmiarze 18 cali lepszą geometrię pode mnie niż 27,5. Tym bardziej że mierzyłem Cube z bardzo podobną geometrią ramy. Obym nie żałował. Są jacyś zwolennicy kół 29'?

Napisano

Zależy jak duża kwotowo jest ta oszczędność , w Radonie dostajesz lepsze koła , ramę z taperowaną główką i amor z lepszym tłumikiem .

Napisano

Około 500 zł. Wysłałem zapytanie o możliwość rabatu lub darmową wysyłkę Radona, jak się uda coś wynegocjować to wybór jest prosty. Bo sama wysyłka 40e. Tak swoją drogą, co zyskuję dzięki taperowanej główce bo nigdy się w to nie zagłębiałem? Jakaś znacząca to jest przewaga?

Napisano

Podobno lepsza sztywność, wg. mnie lepsza żywotność dolnego łożyska, na pewno większe możliwości ew. zmiany widelca, znaleźć coś dobrego z prostą sterówką "w dzisiejszych czasach" to niemałe wyzwanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...