Ghost589 Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Witam wszystkich Mam taką sprawę. Mianowice ostatnio przy czyszczeniu łańcucha zmierzyłem go sobie tym przyrządem do badania czy jest rozciągnięty no i niestety i z jednej i drugiej strony strony (czyli 0,75 i 1) wpadał do środka. Więc zamówiłem nowy łańcuch, ale już nie jest jakby to powiedzieć kompatybilny z moja korbą . Za późno po prostu to zdiagnozowałem. Wyrobiły się pewnie już te blaty pod ten stary łańcuch i ten nowy przeskakuje albo wchodzi ciasno w te zęby i kręci się razem z nimi tak że używanie go jest nie możliwe. I teraz moje pytania: 1)Na tym starym łańcuch poza tym , że jest wyciągnięty nic się nie dzieje. Przerzutki przeskakują jak trzeba itp. I teraz pytania czy jest sens to wymieniać (w sensie korbę) czy czekać ąż będzie taka konieczność, a na razie jeździć? Od razu wymienił bym też kasetę. Rower ma już 5.000 km przejechane (żeby nie było to nie jest łańcuch od nowości ). Bo nie wiem właśnie czy poza zajechaniem tego mogą być jakieś poważniejsze konsekwencje? 2)Chyba, że kwestia mało prawdopodobna ale możliwa, jest tego, że kupiłem zły łańcuch dlatego , żeby się upewnić to podam: - w specyfikacji jest taki KMC X9 (114 links) - ja kupiłem taki http://allegro.pl/promocja-lancuch-shimano-deore-cn-hg53-9-rz-i6794510313.html Obecnie posiadam taką korbę: http://allegro.pl/korba-sr-suntour-xcm-kwadrat-40-30-22-mechanizm-40-i6834542009.html
Ychu Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 - ja kupiłem taki PROMOCJA! Łańcuch Shimano Deore CN-HG53 (9 rz.) (6794510313) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Guma. Daj zdjęcia korby , może wystarczy samą kasetę zmienić do kompletu z łańcuchem.
rzezniol Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Dojedź ten zestaw do końca. Jak czujesz potrzebę modernizacji to zrób wymianę "raz a dobrze" czyli korba+kaseta+ łańcuch. Po 5kkm to stosunkowo kiepski pomysł wymienić tylko jeden "zestaw" zębatek. Kaseta szybko "ułoży" łańcuch pod siebie a ten będzie ciąć górę zębów korby. HG53 do najwytrzymalszych łańcuchów nie należy zresztą korba XCT podobnie. @@Ychu, ja zrozumiałem ze autor chce wymienić korbę Pozdrawiam
Ghost589 Napisano 5 Lipca 2017 Autor Napisano 5 Lipca 2017 . Dzięki. To teraz jeszcze dwa pytania. 1) W jaki sposób będę odczuwał, że ten obecny zestaw ma już dość?. Będzie mi przeskakiwał łańcuch, problem z przerzutkami czy jakieś inne objawy? 2) To w taki razie jaki łańcuch korbę ewentualnie kasetę byś polecał? (Żeby to później jakoś sensownie wymienić). Jak co to tutaj specyfikacja roweru : https://naforum.zapodaj.net/488ccc4d49ac.jpg.html
rzezniol Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Tak koniec starego napędu przyjdzie w momencie kiedy zacznie przeskakiwać . Jak chcesz polatać na tym nowym łańcuchu i masz pewność ze przeskakuje na korbie, co jest dość dziwne bo powinien w pierwszej kolejności przeskakiwać na kasecie , to pewna część użytkowników za pomocą szlifierki lub pilnika piłuje zęby korby. Co polecam ... a ile chcesz wydać ? Z polecanych rzeczy to ja polecam jeździć na 3 łańcuchy . Ja w takim systemie osiągam przebiegi na poziomie 25 tys km na jednej kasecie i jednej korbie (a raczej jej środkowym blacie). Pozdrawiam
Ghost589 Napisano 5 Lipca 2017 Autor Napisano 5 Lipca 2017 A to słyszałem o tej metodzie może wypróbuje. A co ile zamieniasz powiedz te łańcuchy? i czy najlepiej żeby one były identyczne? A co do kwoty to nie mam jakiegoś minimum ani maximum po prostu żeby było to dobrej/przyzwoitej jakości.
Ychu Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 @Ychu, ja zrozumiałem ze autor chce wymienić korbę Ja zrozumiałem , że z nowym łańcuchem skacze i autor szuka problemu w korbie Kasetę autor chce zmienić razem z korbą , ale na ogół korba wytrzymuje kilka zestawów [ kaseta + łańcuch ].
rzezniol Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Kwota ma znaczenie ... Istotne w tej układance jest aby korba miała wymienne blaty. Klasycznie największe zużycie przypada na na środkowy blat korby 3-blatowej co kończy się tym że wymieniasz tylko zębatkę a nie całą korbę. Ja aktualnie "latam" na 3x łańcuch KMC X9.73, kaseta CS-HG50 a korba to FC-M552. Zestaw przybliżonej klasy to wydatek w okolicy 500 zł ... Łańcuchy rotuję co około 700 - 800 km. Jak są nowe to każdy robi swoją rundę, a potem wchodzi najkrótszy z zestawu. Może się zdarzyć że łańcuch zrobi 2 rundy pod rząd. Pozdrawiam
Ghost589 Napisano 6 Lipca 2017 Autor Napisano 6 Lipca 2017 No i gitara to mi się podoba, że będę mógł wymieniać tylko poszczególne blaty. Tylko patrze właśnie, że ta korba co podałeś jest na 10 rzędów a ja mam 3x9. Mógłbyś jakąś wynaleźć żeby pasowała do tego co posiadam? Pewnie też trzeba by było zmienić suport . Obecnie jest cartridge (113mm). Chociaż jak patrze to podałeś w zestawieniu łańcuch 9 rzędowy chyba , że to nie przeszkadza? Jak byś mógł podać te 3 rzeczy najlepiej z linkami byłoby to mile widziane + ewentualnie suport żeby to wszystko ze sobą współpracowało. Dzięki jeszcze raz za pomoc Pozdrawiam.
rzezniol Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Ja używam tej korby z napędem 3x9 jest ok ... korby do systemu x10 bez problemu współpracują z łańcuchem do x9. To co podałem to przykład zaczerpnięty z mojego roweru, aktualnie może być problem z dostępnością FC-M552. Pytanie czy potrzebujesz korby ze zintegrowana osia ? Możesz np poszukać czegoś na Octalink i to też będzie miało wymienne blaty. Normalnie korby ze zintegrowaną osia mają suport w zestawie. Jednak trzeba uważnie czytać oferty z "super ceną", czasem korba wydaje się być tania ale sprzedawana jest bez suportu. Pod ten suport co masz możesz nie znaleźć żadnej korby, która spełni warunek wymiennych zębatek. Wybacz ale nie zrobię ci listy zakupowej ... nie mam na to czasu. Pozdrawiam
Ghost589 Napisano 6 Lipca 2017 Autor Napisano 6 Lipca 2017 To teraz tak jeszcze czysto technicznie pytania : 1) Znalazłem np. taką http://allegro.pl/korba-shimano-slx-fc-m670-175mm-42-32-24-suport-i6836753357.html i w opisie rzeczywiście jest , że pasuje do 8,9 i 10 rz napędów 2) Teraz tam jest, że powyższa korba pasuje do muf 68mm i 73 mm to musiałbym zmierzyć tak? Ale czytałem , że przeważnie jest 68 mm. 3) I jeszcze obecnie długość suportu jest 113 to muszę szukać o tej samej długości?Czy podany wyżej może być? 4) Jak teraz mam korbę 40/30/22 i mam łańcuch na 114 ogniw to do tej co podałem wyżej (42/32/24) potrzebuje na 116 tak? 5) Czy jeszcze na coś zwrócić uwagę przy dobieraniu? Dzięki za cierpliwość
rzezniol Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 ad 2. Kellys stosuje gwint angielski BSA nie spodziewam się "komplikacji". Korba wraz z suportem z aukcji na 99,9% będzie ok. ad3. Twoja długość suportu (113mm) to długość dobrana do aktualnie założonej korby. Jeżeli kupisz korbę z pkt 1. to ten rozmiar cie nie interesuje bo stary suport wykręcisz i odłożysz na półkę lub wywalisz na złom. ad4. Ja zakładam że 114 ogniw które masz to i tak o jakieś 4-8 za dużo bo tak go założyli. Poszukaj tematów o doborze długości łańcucha. Jeden ze sposobów to przewinięcie łańcucha przez duże zębatki korby i kasety z pominięciem przerzutki i do miejsca połączenia dodaj 2 ogniwa, resztę wywal. ad5. Zainteresuj się potrzebnymi narzędziami jeżeli chcesz prace wykonać sam. W szczególności klucze do suportów i ściągacz do korby. Zastanów się czy jest twoją intencją płacenie 400 ziko za korbę do twojego roweru. SLX jest spoko tylko czy ty go potrzebujesz ? W konfrontacji z resztą osprzętu na rowerze że tak powiem będzie się "wyróżniał". Takie Alivio FC-M4000 na octalink też ma wymienne tarcze ma lepszy suport niż XCM na kwadrat, z suportem wyjdzie od połowy ceny co SLX. Do tego będziesz potrzebował tylko 1 klucz do suportu bo kwadrat i octalink ma to samo. Jak jednak zintegrowana oś to jest też FC-M4050 która wyjdzie poniżej 300 ziko z suportem. Pozdrawiam
Ghost589 Napisano 6 Lipca 2017 Autor Napisano 6 Lipca 2017 Dzięki bardzo teraz już wszystko rozumiem. Ładnie mi to opisałes . Dzięki jeszcze raz za cierpliwość co do moich pytań. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.