wojciechkrs Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Witam, czy znajdę gdzieś w Polsce sklep z takim mocowaniem do widelca roweru wewnątrz samochodu ? Chciałbym rower przymocować podobnie jak na tym filmiku tylko widelcem do przodu (tyłem ster wystaje poza bagażnik (nie chcę odkręcać), a tą deseczkę/profil prostokątny przypiąłbym pasem zaciskowym do fotela. Mój widelec to Fox 2014 32 FLOAT 29 (oś sztywna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diarem Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 To jest typowe diy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Wiem, takie belki od thule są w cenie około 350-400zł co jest moim zdaniem przesadą. Ja potrzebuję tylko to mocowanie do widelca, one nie jest diy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Ale można je zrobić diy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Jakaś może podpowiedź z czego to sobie skręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Rurka o zewnętrznej średnicy wielkości większej niż otwór/ szczelina w widelcu i długości rozstawu widelca- standard to 100mm, wewnątrz niej jakoś przymocowana (ja bym użył kleju na gorąco ) rurka o średnicy wew. 5mm (do szybkozamykacza oraz oparcia widelca) i zewnętrznej takiej żeby pasowało do haków widelca, ta trochę dłuższa (tak z 7mm) niż zewnętrzna.... najlepiej oś ze starej piasty- możesz wziąć z zaprzyjaźnionego serwisu lub zdobyć na złomie do tego coś żeby to przymocować do deski- taka obejma o odpowiedniej średnicy powinna dać radę- wiercisz w desce 2 dziury i przykręcasz 2 obejmy od spodu śrubami z użyciem dużych podkładek. Sposób zamontowania możesz wymyślić jakiś inny- to jest pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy Albo nawet cała piasta przymocowana zipperkami do deski, ale to chyba trochę mniej estetyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 U mnie chyba wystarczy rurka, o średnicy wewnętrznej troszkę większej niż średnica zewnętrzna osi widelca i ta rurka będzie przymocowana tymi obejmami do deski. Dzięki za podrzucenie pomysłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 5 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Magiczny link! Ten ma wszystkie adaptery, mam dwa (na dachu) i polecam. Sądzę, że nie powinno być najmniejszego problemu z dostosowaniem takiego uchwytu do montażu w bagażniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Nie taki magiczny ten link bo takiego czegoś nie potrzebuję. Jednak pozostanę przy DIY z rurki, 2 obejm i deski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 5 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Właśnie pod tym linkiem kryje się dokładnie to co pokazałeś w pierwszym poście, więc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Teraz widzę, że to to o co mi chodziło, jednak koszt widzę też jest spory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Mocowanie zrobione Dziękuję za pomoc. Materiały: Rurka Fi20 x 2,5mm (grubość ścianki), długość 100mm Deska Dwie śruby z płaską główką (ławkowe) 2 obejmy 2 nakrętki 2 podkładki taśmy transportowe ' alt=''> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Hmmm, niezły pomysł, ale do wysokiego auta raczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 dlaczego? na moje oko to ford focus mk2 kombi sprzed faceliftingu czyli rocznik 2005-2006 zwykły kompakt kombi się znaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Dobre oko, Focus MK2 2007 przedlift. Jak dawałem rower przodem w stronę klapy bagażnika to niestety pół steru wystawało. Samochód ogólnie niski i w porównaniu do Mondeo MK4 zdecydowanie mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 A siodło jest normalnie, czy opuszczone? Przymierzyłem z ciekawości i u mnie prócz koła, trzeba by było jeszcze sztyce opuścić lub zdemontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Tanie, proste i skuteczne Ja do focusa II HB wyciągam koło i sztyce, inaczej nie wlezie, czyli w sumie tak samo jak na dach. Do 406 kombi w ten sposób wchodzą 3 rowery i 3 osoby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Siodło w dół na maks, ale sztycę mam z miarką więc mi to nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Miarka miarka, ale wysmarowany pastą carbonie, lepiej zdjąć niż opuścić. A później kombinuje z przykręceniem. Jest to na pewno jakąś opcja. Na szczęście mam relingi z całym szpejem, więc ładuje w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 11 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 U mnie do Golfa IV kombi rower tak nie wejdzie, a kombinowanie ze sztycą jest ostatnim, co zrobię, wolę kierownicę odkręcać, niż zmieniać ustawienia siodła. Muszę zdejmować obydwa koła i podpierać rower pod suportem (styropian, pianka, coś w tym stylu). Ale gdyby zastosować podobny stojaczek na tylną oś, to już będzie super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 U mnie to żadne kombinowanie ze sztycą. Po prostu opuszczam maks w dół i zapinam zacisk, po wyjęciu z samochodu podnoszę do zapamiętanej miarki i zaciskam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.