Skocz do zawartości

[kupno roweru] Merida Big Nine 20 czy inny?

dream01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

mam okazję kupić tytułową meridę za 1600zł. Pytanie tylko czy do tej ceny jestem w stanie znaleźć coś lepszego? 

Rower generalnie będzie jeździć po mieście lub w dłuższe trasy (trasy różne, lasy, asfalt, nierówne chodniki, góry raczej nie aczkolwiek nigdy nie mów nigdy) 

Rower przedewszystkim mi się podoba, czytałem, że ma słaby osprzęt ale czy faktycznie da się zauważyć różnicę dla kogoś kto nie jest mega maniakiem jazd itp? Zastanawiam się też nad ewentualnie niższymi modelami Krossa np. R2 lub B2. 

Problemem może być (lub nie) jeszcze dołożenie bagażnika w przypadku jakichś dłuższych wypraw. Ta merida nie ma mocowań na bagażnik, będzie z tym jakiś większy problem żeby zamocować sakwy? Co radzicie? 

Napisano

Rower przedewszystkim mi się podoba,

I to najważniejsze. Do kwoty, którą podałeś (1600) ciężko będzie trafić coś dużo lepszego.

To bardzo ważne, żeby rower który kupujesz Ci się podobał, a osprzęt możesz z czasem zmienić. 

Gorzej może być z bagażnikiem, jeśli nie ma możliwości montażu, ale myślę, że znajdzie się jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Napisano

Mam wrażenie, że sprawdzając poszczególne części w tej meridzie tylko jej marka jest coś warta. Bo albo "klasę gorsze niż..." lub "podstawowy model firmy..." Stąd moje zwątpienie. To, że rower się podoba to jedno, ale dać w niego 1,5koła i później zainwestować jeszcze raz tyle to trochę kiepski interes. 

Mam świadomość tego, że nie kupi się tanio i dobrze bo tak się zwyczajnie nie da, ale nie chcę przepłacić dając 1,5tysiąca jak za np. ciut inny rower ale może pewniejszy dam podobnie albo mniej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...