Skocz do zawartości

[koło] a może coś innego?

trzy misie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki mały problem. Mimo wielokrotnych prób nie jestem w stanie założyć tylnego koła prosto. To znaczy - tarcza trze o klocki, ale nie cały czas, tylko co pełny ruch koła. Jak spojrzeć na to z tyłu, tarcza między klockami porusza się w lewo i w prawo. Diagnoza prosta - koło nie porusza się tak jak powinno, czyli pewnie źle włożone.

Wcześniej miałem vałki i problemu jakoś nie miałem, a teraz, odkąd mam tarcze, jest klops. Obręcz jest prosta - była centrowana i nie przejechała ani metra od tego czasu. Próbowałem dwie różne ośki piasty - efekt podobny, czyli ciągle źle. Kiedy patrzę na oponę w ruchu, ona też "zbacza". Tylko to może być bicie samej opony, to zwijana jest.

No i ogólnie głupieję. Nie mam dwóch lewych rąk i coś tam przy rowerze potrafię zrobić, ale tutaj próbuję, próbuję i porażka. Nie wiem, może rama jest kopnięta? Kupiłem używaną. Może piasta jakaś nie taka? Miał ktoś podobny problem? Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

Wydaje mi się, że jest prosta - problem jest od nowości chyba (nie założę się). Kiedy patrzę jak ona tam się buja między klockami, mam wrażenie, że nie jest wygięta, a tylko brakuje jej trochę do równoległego względem nich ustawienia. A jak sprawdzić cholerę czy prosta?

Napisano

Odkręć tarcze, połóż na jakieś równej płaskiej powierzchni (naprzykład blat stołu) i zobaczysz czy gidzieś odstaje, ale podejrzewam że wina właśnie leży po stronie tarczy, nie koła, bo nawet jak byś krzywo zamontował koło to tarcza przecież by nie ocierała miejscami i okładziny tylko by tarła cały czas równomiernie, no chyba że byś miał pokrzywioną piaste, ale nie wiem jak byś to zrobił hehe :ninja:

Napisano

Jeśli to koło tylne a Ty przy okazji centrowania wymieniałeś szprychym to może jakiś partacz nie skorygował długości lewa-prawa strona koła, taki właśnie błąd daje podobny efekt. Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...