Skocz do zawartości

[koło] a może coś innego?

trzy misie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki mały problem. Mimo wielokrotnych prób nie jestem w stanie założyć tylnego koła prosto. To znaczy - tarcza trze o klocki, ale nie cały czas, tylko co pełny ruch koła. Jak spojrzeć na to z tyłu, tarcza między klockami porusza się w lewo i w prawo. Diagnoza prosta - koło nie porusza się tak jak powinno, czyli pewnie źle włożone.

Wcześniej miałem vałki i problemu jakoś nie miałem, a teraz, odkąd mam tarcze, jest klops. Obręcz jest prosta - była centrowana i nie przejechała ani metra od tego czasu. Próbowałem dwie różne ośki piasty - efekt podobny, czyli ciągle źle. Kiedy patrzę na oponę w ruchu, ona też "zbacza". Tylko to może być bicie samej opony, to zwijana jest.

No i ogólnie głupieję. Nie mam dwóch lewych rąk i coś tam przy rowerze potrafię zrobić, ale tutaj próbuję, próbuję i porażka. Nie wiem, może rama jest kopnięta? Kupiłem używaną. Może piasta jakaś nie taka? Miał ktoś podobny problem? Będę wdzięczny za pomoc.

Odkręć tarcze, połóż na jakieś równej płaskiej powierzchni (naprzykład blat stołu) i zobaczysz czy gidzieś odstaje, ale podejrzewam że wina właśnie leży po stronie tarczy, nie koła, bo nawet jak byś krzywo zamontował koło to tarcza przecież by nie ocierała miejscami i okładziny tylko by tarła cały czas równomiernie, no chyba że byś miał pokrzywioną piaste, ale nie wiem jak byś to zrobił hehe :ninja:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...