trzy misie Napisano 9 Października 2006 Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mam taki mały problem. Mimo wielokrotnych prób nie jestem w stanie założyć tylnego koła prosto. To znaczy - tarcza trze o klocki, ale nie cały czas, tylko co pełny ruch koła. Jak spojrzeć na to z tyłu, tarcza między klockami porusza się w lewo i w prawo. Diagnoza prosta - koło nie porusza się tak jak powinno, czyli pewnie źle włożone. Wcześniej miałem vałki i problemu jakoś nie miałem, a teraz, odkąd mam tarcze, jest klops. Obręcz jest prosta - była centrowana i nie przejechała ani metra od tego czasu. Próbowałem dwie różne ośki piasty - efekt podobny, czyli ciągle źle. Kiedy patrzę na oponę w ruchu, ona też "zbacza". Tylko to może być bicie samej opony, to zwijana jest. No i ogólnie głupieję. Nie mam dwóch lewych rąk i coś tam przy rowerze potrafię zrobić, ale tutaj próbuję, próbuję i porażka. Nie wiem, może rama jest kopnięta? Kupiłem używaną. Może piasta jakaś nie taka? Miał ktoś podobny problem? Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 9 Października 2006 Udostępnij Napisano 9 Października 2006 A tarcze to Ty masz prostą???? Koło może być ok , ale tarcza wygięta w jedym miejscu i efekty takie jak opisujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzy misie Napisano 9 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Wydaje mi się, że jest prosta - problem jest od nowości chyba (nie założę się). Kiedy patrzę jak ona tam się buja między klockami, mam wrażenie, że nie jest wygięta, a tylko brakuje jej trochę do równoległego względem nich ustawienia. A jak sprawdzić cholerę czy prosta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 9 Października 2006 Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Odkręć tarcze, połóż na jakieś równej płaskiej powierzchni (naprzykład blat stołu) i zobaczysz czy gidzieś odstaje, ale podejrzewam że wina właśnie leży po stronie tarczy, nie koła, bo nawet jak byś krzywo zamontował koło to tarcza przecież by nie ocierała miejscami i okładziny tylko by tarła cały czas równomiernie, no chyba że byś miał pokrzywioną piaste, ale nie wiem jak byś to zrobił hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 9 Października 2006 Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Parę wyników użycia opcji szukaj może pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzy misie Napisano 11 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Cholerny świat Tarcza jest prościutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sixer Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 A może klocki są zle wsadzone czyt. krzywo. EDIT: a nie mogły by , bo by cały czas tarły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Jeśli to koło tylne a Ty przy okazji centrowania wymieniałeś szprychym to może jakiś partacz nie skorygował długości lewa-prawa strona koła, taki właśnie błąd daje podobny efekt. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.