marcin_ostrów Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Tia , na filmiku z góry to już tak jednoznacznie nie wygląda . Na moje oko Cavedish stwierdził ze się przepchnie ( zobaczcie jak idzie w lewo w Sagana ) , a jednak się odbił i wylądował w barierkach. Łokieć Sagana jest z prawej gdy już dawno było po kontakcie. Całosć dostępna tu:
Waza Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Decyzja surowa, troche wyjeta z kontekstu Czyżby? Wpakował rywala w barierki i wykasował mu co najmniej pół sezonu w ściganiu = zarabianiu pieniędzy na życie w krótkotrwałej karierze kolarza. To są ludzie tacy ja my, pracują ciężko żeby zarobić na życie swoje i swoich bliskich. Można się tłumaczyć walką sportową, ale takie uzyskanie swojego sukcesu kosztem rywala nie tylko w sporcie, ale i w życiu codziennym jest "bydlactwem". Tak wiem, co napisałem, byłem fanem Sagana, ale to co zrobił jest niedopuszczalne. Mam nadzieję że wszystko przemyśli i będzie w przyszłości wielkim sportowcem.
marcinusz Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 W calym tym zamieszaniu wyscig traci dwie gwiazdy I to jest w tym najgorsze. Na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie, że Sagan łokciem wrzuca Cava na barierki. Gdy obejrzeć filmiki na spokojnie można dojść do wniosku, że ten łokieć, który tak źle wygląda na ujęciu z przodu, jest wynikiem łapania równowagi po kontakcie z Cavem. Na pewno łatwiej byłoby to ocenić, gdyby w kluczowym momencie na ujęciu z góry w kadr nie łapało się drzewo. Zerknijcie tu: http://eurosport.onet.pl/kolarstwo/peter-sagan-wyrzucony-z-wyscigu-tour-de-france-2017/3nqycm Dochodzę do wniosku, że jedyną winą Sagana jest to, że Cavowi zajechał. Cav natomiast miał większą prędkość, nie odpuścił i wjechał w większego Sagana, posiadającego skill w utrzymywaniu równowagi bez względu na wszystko. W konsekwencji to Cav zmielił się o barierki a Sagan utrzymał równowagę i pojechał dalej. byłem fanem Sagana, ale to co zrobił jest niedopuszczalne. Mam nadzieję że wszystko przemyśli i będzie w przyszłości wielkim sportowcem. Łaska kibica na pstrym koniu jeździ. Naprawdę uważasz, że Sagan z dnia na dzień przestał być wielkim sportowcem?
itr Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 na filmie z kamery od przodu ( teleobiektyw zaburza perspektywę ustawiając kolarzy w zasadzie w jednej linii) ktoś analizował klatka po klatce i widać jak Sagan idzie w stronę bandy, wtedy, uzupełniając obserwację to kamerą z góry jest około metr między nim a wciskającym Cav ( cienie rowerów w momencie gdy kolarze są już pod liścmi) , i Sagan mógł go nie widzieć, potem przed kołem Sagana przemyka prowadzący pierwszy kolarz i w tym momencie Sagan pewnie minimalnie odpuszcza (zwalnia) Idący już prawie po bandzie Cav momentalnie uderza w ramię Sagana ponad łokciem. krzywiąc już twarz w uniku, wtedy popchnięty Sagan powoli wystawia łokieć, Cav leci na bandę i w chwilę po tym jest uchwycona ta klatka z łokciem w czerwonym kółku, już po trąceniu i podczas łapania równowagi po kolizji, popatrzcie na grzbiet i biodra Przyczyna upadku - Sagan, ale jakie intencje? Na spokojnie to nie wygląda na hokejowe zagranie, tylko raczej stratowanie przez rozpędzonego konia, kolarza który pojawia się z martwego pola, zauważcie też że Sagan jedzie w ciemnych okularach a ten moment jest w rejonie gdzie na chwilę przed kolizją schowali się w cieniu... Przykra sprawa, jest reakcja sędziów, bo każda taka sytuacja to realne zagrożenie życia stratowanego... ale to ryzyko, Panowie wiedzą co robią... *metr między nim a wciskającym Cav - mam na myśli nie metr pomiędzy rowerami, tylko oś przedniego koła Cav jest na wysokości tylnego koła Sagana
1415chris Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 No raczej Cav swojej relacji z Saganem "bydlactwem" nie nazwal. Zaraz po wypadku Sagan byl przy Cavendishu, co Mark przy wywiadach za kazdym razem podkreslal. Aczkolwiek nie za bardzo rozumial ten lokiec. Wypadek, walka na topie. Na tym wszystkim caly wyscig stracil.
MD11 Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Gdy obejrzeć filmiki na spokojnie można dojść do wniosku, że ten łokieć, który tak źle wygląda na ujęciu z przodu, jest wynikiem łapania równowagi po kontakcie z Cavem. Też tak uważam. Cavendish chciał odepchnąć Sagana, a się od niego odbił. Na igrzyskach w Rio sam przewrócił innego zawodnika w nieco podobnej, a nawet gorszej sytuacji: https://www.youtube.com/watch?v=869ytxoJsF8. Moim zdaniem decyzja sędziów jest niesłuszna.
MD11 Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Tu jest chyba analiza klatka po klatce, o której wspomniał @itr: https://streamable.com/j7gqb.
errwin Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Na moje oko Cavedish stwierdził ze się przepchnie Jestem tego samego zdania, na lewo był kolarz Cofidisu i Lotto, Cav wybrał tor między Saganem i bandą i źle wybrał. Sagan jest silniejszy, bardziej agresywny i jak widać jeździ szerzej. To czy tak wolno pozostawiam sędziom, ale nawet na podrzędnych "ogórkach" jak podjeżdżasz do gościa z tyłu to musisz uwzględnić, że Cię zahaczy, bo sam musi uskoczyć.
meXy Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Peter wjechał w Marka, ten zaczął się przewracać, a na koniec aby utrzymac równowagę wyciągnął łokieć.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2017 Mod Team Napisano 5 Lipca 2017 Ta decyzja to jak rzut karny w ostatniej sekundzie meczu piłkarskiego w sytuacji dyskusyjnej - budzi kontrowersje. Moim zdaniem łokieć pojawił się po kontakcie. Wygląda to tak jakby Sagan ratował się przed upadkiem po zderzeniu. Chyba trochę zbyt drastyczna kara. Ale nic nie słychać o odwołaniu się od decyzji. Wygląda na to, że posypali głowę popiołem.
marcinusz Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Słychać: http://www.cyclingnews.com/news/peter-sagan-bora-hansgrohe-protest-decision-to-disqualify-rider-from-tour-de-france/ Greipel też zmienił zdanie: (za Cyclingnews) "Sometimes I should watch images before I say something," the German from Lotto Soudal wrote on Twitter. "Apologies to @petosagan as I think that decision of the judge is too hard." No właśnie kara za surowa. Oby zmienili.
Waza Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Łaska kibica na pstrym koniu jeździ. Naprawdę uważasz, że Sagan z dnia na dzień przestał być wielkim sportowcem? Mój wcześniejszy wpis był zbyt emocjonalny, teraz użył bym innych słów, ale kontekst podtrzymuję. Peter zasłużenie korzysta ze statusu gwiazdy, zapracował na to i chyba wszyscy lubimy go za ten element szaleństwa który wprowadza do peletonu. Ale wielkim sportowcem jest się nie tylko dzięki temu że się wygrywa, ale także dzięki temu jak się wygrywa, a ostatnio Peterowi z trudem przychodzi przyznanie że ktoś może być lepszy. Prawdopodobnie gdyby taką sytuację miał z jakimś teamowym woziwodą, to nikt by się nawet nie zająknął żeby "skrzywdzić" Petera dyskwalifikacją, bo to przecież gwiazda bez której widowisko traci.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2017 Mod Team Napisano 5 Lipca 2017 http://eurosport.onet.pl/kolarstwo/bora-hansgrohe-odwolala-sie-od-decyzji-ws-petera-sagana/2y1wg8 Złamana łopatka Cavendisha i odwołanie Bory.
errwin Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Tu chyba najlepsze ujęcie kamery https://twitter.com/ProCyclingStats/status/882293025262759936
montell81 Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Z filmów wynika, że kara dla Sagana zdecydowanie zbyt ostra. Cavendish znacznie przyczynił się do wypadku. Na "żyletkę" wchodził między Sagana a barierkę, położył głowę na ramieniu Sagana przez co stracił równowagę. Ruch łokciem Sagana nie miał już najmniejszego znaczenia.
1415chris Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Czy to tylko u mnie ale YT filmiki z wypadku sa poblokowane...? Duzo szczescia mial Demare. Gdyby nie wypadek, ktory odciagnal uwage, moglby miec problemy z utrzymaniem etapowego zwyciestwa, po prawie sprowadzeniu Bouhanni na ziemie.
BulletTime Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 you tube działa u mnie jak trzeba. z tego wszystkiego wynika jedno: nie mozna się opierac na jednym zrodle informacjii. z calego tego zamieszania wynika ze jednak Sagan specjalnie tego nie zrobil. j jego wczesniejsze zachowania(rzucanie sprzetem itp..)przykleiły mu łatkę szalenca. a ten Cavendish powinien ocenic ryzyko a nie pchac się na rympał do przodu. zwłaszcza ze wczesniej juz się inni wyglebili.
Gość Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Moim zdaniem łokieć pojawił się po kontakcie. Wygląda to tak jakby Sagan ratował się przed upadkiem po zderzeniu. Chyba trochę zbyt drastyczna kara. Jestem tego samego zdania, ogladalem to kilka razy i dal mnie byla to bardziej proba łapania balansu po "przytuleniu" niż wywalenie kogoś łokciem na bande. Z reszta widac na filmie że łokieć poszedł juz po fakcie... Tak czy siak sprawa nie jest oczywista, wielu juz odszczekało to co wczoraj mowili na gorąco, a sedziowie... wywalili na te chwile najbardziej medialnego zawodnika TdF bo "tak im sie wydawało ";-P. Szkoda, jak dla mnie bardzo duza strata, bardzo lubię oglądać Pietrka. Zostanie mi tylko Zgred. ;-)
montell81 Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Poczekajmy na wynik odwołania. Może go przywrócą do wyścigu.
erzurum Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 oby, bo to za duża strata za sroga kara, sytuacja nie była jednoznaczna, wina jest tez po stronie Cavendisha.
BulletTime Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 to tak jak na meczu pilki noznej :sedzia sobie ,rzeczywistosc sobie..
Gregory34 Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Poczekajmy na wynik odwołania. Może go przywrócą do wyścigu. Oby tak się stało ,bo zbyt surowa kara dla ''Pietrka''.
Gość Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 oby, bo to za duża strata za sroga kara, sytuacja nie była jednoznaczna, wina jest tez po stronie Cavendisha. TEz trzymam za to kciuki, i wydaje mi sie że tak własnie się stanie, szczegolnie po tym jak Cava powiedział, że nie jest obrażony na Pietrka, dalej go lubi, chce se tylko z nim pogadać na osobności. A skoro tak, to ... ;-) czekam na news z ostatniej chwili ... że Pietrek jedzie dalej. BO jesli nie... to bedzie ten temat bulgotał pewnie do konca tegorocznej pętli.
marcinusz Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Jest info, że protest Bory odrzucono. Jeśli dobrze liczę, to za 1,5h peleton startuje. Wtedy już na pewno decyzja nie zostanie zmieniona.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.