Skocz do zawartości

[korba] wymiana kwadrat stx rc na octalink ht deore

saphrii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Kiedy dawno temu kompletowałem mój dojazdowo-zimowy składaczek z napędem 3x8 na ramie Accent Ranger zamontowałem w nim korbę STX RC ze starego Treka. Korba ma już trochę przejechane i myślę aby wymienić ją na niemal jak nową korbę Deore HT na octalink, którą posiadam z demontażu z Garego Fishera HKEK z napędem 3x9..

W czym problem:

Accent Ranger ma mufę 68mm, (a szerokość suportu to 107 -  sam byłem zdumiony, jak dobierałem, dopiero wtedy linia łańcucha na korbie stx rc była ok)

Suport Octalink z GF jest na 73mm i jest szerokości 121mm (w Garym w napędzie 3x9 było wszystko ok)

mam więc 2 wyjścia:

1) po taniości zakupić 2 podkładki 2,5mm od HT2 i podłożyć po obu stronach mufy suportu

2) wyłożyć 7 dyszek i kupić suport na mufę 68mm

Pytanie ad1) ma to szanse powodzenia? moje obawy to, że siła przykręcenia prawej strony przy plastikowej podkładce nie będzie mogła być już tak duża jak bez; plus mufa nie jest planowana.

Pytanie ad2) jeśli jednak kupić suport na 68 to jakiej szerokości? wziąć również 121, czy może lepiej 118 dla tej węższej mufy w Accencie?

Pozdrawiam

Napisano

Długość osi suportu jest stała dla konkretnej korby bez względu na szerokość mufy , jeśli zalecane jest 121mm to taką bierzesz zarówno dla mufy 68mm jak i 73mm.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi o suporty pakietowe (typu kwadrat, octa.) to pomysł mocno taki sobie, jeżeli chodzi i miski zewnętrzne ... nie rozumiem pytania :D

Każda korba MTB na oś 24mm jest do ramy 73mm. Stąd stosowanie podkładek jest normalne w tych że suportach. Są też korby do szerszych muf, w cięższych dyscyplinach takowe występują nie rzadko.

Napisano

Nie no misek zewnętrznych tu nie ma :D

Suport octalink w przeciwieństwie do wielu (większości?) suportów na kwadrat ma na obu nakrętkach falc opierający się o mufę suportu (jak na zdjęciu w załączniku), a nie tylko po jednej (zazwyczaj prawej) stronie. Stąd pomysł z podkładkami, jest/był w moim mniemaniu teoretycznie ok, ale jak piszesz , że "mocno taki sobie", to pewnie będę musiał zajrzeć głębiej do portfela... plus lewa nakrętka jest z tworzywa...

post-190400-0-85390400-1499033736_thumb.jpg

Napisano

Mam mały problem.

Wkręciłem na próbę mojego octalinka 73x121 do tej mufy 68 z podkładkami 2,5mm po obu stronach suportu. Obserwuję linię łańcucha na kasecie 8 rzędowej i jest:

- na młynku łańcuch przypada na ~3 zębatkę kasety

- na środku wypada na 5

- na blacie wypada na 7

Wygląda na to że linia łańcucha przesunięta na zewnątrz i wypadało by wziąć suport 118... Jednak dodatkowo sprawdzając symetryczność ramion korby względem rury podsiodłowej, okazuje się że strona napędowa jest odsunięta o 5mm bardziej od środka niż lewa.

Mam wątpliwości tej natury: chyba wszystkie wkłady suportu są asymetryczne (więcej osi wystaje od str. napędowej) więc:

- jeśli wkręcę obecny suport 73x121 do końca od str. napędu, to uzyskam zarówno dobrą linię łańcucha, jak i symetrię ramion (ramię napędowe chowa się o 2,5mm, lewe wysuwa o 2,5mm - 5mm różnicy zniwelowane)

I nie wiem, czy w związku z powyższym powinienem:

- wziąć wkład 68x121 (zakładając że długość osi ze strony napędowej jest identyczna jak w 73x121),

- wziąć jednak 68x118

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...