Skocz do zawartości

[Klamkomanetki] Bardzo ciężkie działanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam klamkomanteki Shimano rsx (chyba st-a416). Problem polega na tym ,że prawa manetka o ile potrafi zrzucać to juz ma problem z wrzucaniem. Rozebrałem jej obudowę i zauważyłem ,że bardzo ciężko chodzi zapadka, która musi się podnieść lecz nie za bardzo chce to zrobić i trzeba użyć dużo siły. Czarna klamka porusza cypel który napiera na tę zapadkę od tyłu powodując jej podniesienie się, lecz główna klamka nie porusza już tego cypka i trzeba podnieść tę zapadkę samą siła.

Spróbowałem zdjąć sprężynę z jednej strony która dociska zapadkę i wtedy klamka wrzucała biegi bez żadnego problemu wręcz za lekko i czasami nie łapała ząbka(czyli normalka).

A więc albo można jakoś zmniejszyć naprężenie tej sprężyny lecz to raczej nie jest najlepszy sposób albo ...no właśnie tutaj pytanie do was co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Napisano

Typowa przypadłość w starych klamkach Shimano spowodowana stwardniałym smarem. Spróbuj dokładnie przemyć mechanizm np. WD40. Powinno pomóc. Jak zacznie przerzucać, nasmaruj osie lekkim, niskokrzepnącym olejem, a zapadki smarem stałym (także lekkim i niskokrzepnącym).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...