lederfox34 Napisano 1 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Cześć Ponownie ale w innym dziale tym razem Potrzebuję pomocy- porady- rzutu info. Mam tzw klasyczną korbę, sora 2300 52x39 i dł. 175 nie ukrywam że jeżdżę pół na pół z dużego blatu ale nigdy nie zeszłam do dwóch ostatnich( najmniejszych ) zębatek. Jeżdżę sama, na wiatr. Przelotowe średnie to ok 22/ 23 km/h Chciałabym spróbować wykorzystać moze inne przełozenia. Mechanik w swoim rumaku zmienił mniejszą zębatkę na 36 (został przy 52) i jest zadowolony. (ma 105) Pomyślałam żeby zejść do 50 głównego (jak dla kobiet to planują..) i 36 wrzucić by nie było takiego zeskoczenia łańcucha gwałtownego. (szarpnięcia) Macie może jakieś info gdzie takie 'zęby' mogę kupić? Wszystko co przeglądam w sklepach to nowe grupy. Niekompatybilne jak to się mówi.. Może coś wam się obiło o oczy i możecie linka jakiegoś podrzucić. Będę wdzięczna. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 To jeszcze podaj jakie masz stopniowanie kasety.Może tutaj można coś pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 1 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Nie ma możliwości przerobienia twojej korby tak jak to zrobił kolega z najnowszą 105/Ultegrą/DA. Problem leży w rozstawie śrub, ty masz 130mm tzw. BCD, a on ma 110 i 4 ramiona. Minimalne tracze dla 130 to 38 i ...? 50 pewnie się znajdzie, trzeba poszukać choć nie wiem czy w twoim przypadku jest to opłacalne finansowo: http://www.porebarowery.pl/main/offer/producer:0,category:101,page:1 http://www.cyklomania.pl/szosa,c163.html Poszukaj właśnie nowej kaseety, są tzw. juniorskie gdzie najmniejsze koronki mają 14, a nawet 15 zębów np. https://www.rowertour.com/p/43891/shimano-sora-cs-hg50-kaseta-rowerowa-szosowa-9-rzedowa#19607-rozmiar-14-25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 2 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Tu jest tarcza 50 zębów z odpowiednim mocowaniem, choć zalecają ją do napędów 9 i 10 rzędowych : https://rowerplus.pl/tarcze-na-5-srub/4422-stronglight-tarcza-mechanizmu-korbowego-shimano-bcd-130-mm.html?s=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 To jeszcze podaj jakie masz stopniowanie kasety.Może tutaj można coś pokombinować. No raczej nie, wymieniałam 8miesięcy temu kasetę i klamkomanetki na 9tki i brałam 11x25. Brakuje mi siły na wietrze z dużego blatu a nie miękkich koronek z tyłu Tematu kasety nie poruszałam własnie dlatego. Tu jest tarcza 50 zębów z odpowiednim mocowaniem, choć zalecają ją do napędów 9 i 10 rzędowych : https://rowerplus.pl/tarcze-na-5-srub/4422-stronglight-tarcza-mechanizmu-korbowego-shimano-bcd-130-mm.html?s=0 I póki co to jest chyba to... Kolega nie miał najnowszej 105. Poprzednią. U siebie mam własnie 9. Pytam bo zastawiam sie i nad napędem w razie czego. Pozostawienie mnie wcześniej z 8rz byłoby bez problemu- Claris i juz. Teraz gdybam na dużym blatem ponieważ nie ukrywam ze dobrze mi się jezdzi z 39. Duzy blat mniejszy o dwa zęby moze dac mi możliwość skorzystania z dwóch ostatnich (najmniejszych) zębatek. Inna opcja to nie nowa Sora lub Tiagra na 10rz na przyszłość(daje radę do 9rz) Ale tu jest mały problem- kolorystycznie mi nie 'leży' w srebrze osprzętu roweru:) wiem głupota moze ale trochę to bije po oczach. W każdym bądz razie Dzięki! Posprawdzam tą propozycję na 50 zębów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Dlatego zamiast kasety z 11 można dać 12-13.Wyjdzie jak zmiana blatu. Poza tym przy blacie 50 przerzutka niekoniecznie ogarnie poprawnie blat 39.Jest ona zapewne przystosowana do większych różnic zębów między batami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,korby-typu-compact:4 i dwie wcześniejsze strony... https://www.forumrowerowe.org/topic/135394-dobor-przelozen-wybor-rozmiaru-korby-i-kasety/ i dopowiedz na to co mnie nurtuje- jednak to nie kaseta:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Czyli korba 50-34 ? Ale co z blatem 39 na którym dobrze Ci się jeździ? Wymieniając kasetę na 12-25 lub 13-25 przełożenia dla blatu 39 zostają bez zmian,natomiast dla blatu 52 będzie lżej.Dodatkowo dochodzi lepsze zestopniowanie kasety.No chyba że nie zależy Ci na blacie 39,ale wtedy znowu nie będziesz używała wszystkich lekkich przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 2 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 @@Tatanka, dobrze Ci radzi, 1 ząbek na małych koronkach kasety to odpowiednik 3 ząbków na blacie. Wstawiając kasetę 12-25 uzyskujesz na najtwardszych przełożeniach z korbą 52/39 bardziej miękkie przełożenia niż w zestawie: kaseta 11-25 i kompaktowa korba 50/34, nie tracąc nic na miękkich przełożeniach z tarczy 39 z przodu. @@lederfox34, wiem że może boleć pozbycie się prawie nowej kasety, ale sprzedasz ją na Allegro za jakieś pieniądze i w ten sposób obniżysz koszt zakupu nowej 12-25, a ceny tarcz korby nie są niskie. Sam przechodzę bolesny proces sprzedaży źle dobranych rozmiarowo butów szosowych, ale cóż, nie jest ważnie że się mylimy, ważne żeby nie trwać w błędzie Na marginesie, ja jeżdżę na emeryckiej kasecie 11-28 i już się nie wstydzę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Zkręciło mną bo, przejechałam się na allez'ie kolegi na starej sorze z 50x34 i moge powiedzieć ze wiem czemu on tak kosi łańcuch Po prostu nie korzysta z przełożeń na 34(można się zamieleć..) albo idzie po skosie, najczęsciej także z 'duzego blatu' miałam chęć zrobić dokładnie to samo. czyli te kompakty to?... koledzy którzy kiedyś wsiedli na mój powiedzieli zgodnie ze odpadają, nie dla nich te przełożenia, 52 odpada w ogóle. Mieli 9tki w takiej konfiguracji kasety jak ja teraz. I mnie zasmucili. Planowałam powoli wymianę tego co mam na HTII bo wszystkie moje rowery na tym stoją, dla mnie i lepsza sztywność i bezawaryjność (tu dwa razy wymiana suportu na 7lat jeżdzenia ale biorąc pod uwagę ze zawsze dwa rowery w stajni i zmia odpada...) Myslałam nad tą nowością 36x52 ale widze ze problem pozostanie... Wymiana kasety cóż... czy to czy blat na 50 z postu powyżej- jedna cena. Brałabym tylko z łańcuchem już jednak czyli już koło 120zeta. Tak czy inaczej jakby nie patrzeć podwójny wydatek Ale dobrze wiedzieć... kolega mechanik proponując mi tą kasetę pewnie brał pod uwagę ze szybciej na kompakt zmienię. Dzięki Panowie za porady Postaram się ogarnąc i pozmieniać tak by moja 'szybka' faktycznie pośmigała na swoje możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Pomyśl może o korbie 46/36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 https://rowerplus.pl/kasety-9-rzedowe/3075-sunrace-csr91-kaseta.html?s=1 Ta wersja 12x25 oczywiście Takie coś może byc czy lepiej Shimano? Przmor dla mnie to dobre w przełajce, chociaż wiem że kobiece rowery mają takie zakładane przełożenia. Nie bralam pod uwagę takich blatów. edit. patrzę ze wszystkie na 10s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Tutaj jest Sora 12-25 w znośnej cenie: https://ctbike.pl/shimano-cs-hg50-9-sora-kaseta-szosa-9-rzedow-12-25.html Warto się upewnić że naprawdę jest w magazynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Zamawiałem kilka rzeczy już u nich, dobre okazje. A taka wersja 13x25 z łańcuchem jest. Pytam bo rozmawialismy z mechanikiem i on zmienił też kasetę na 13x28 bodajże. Prócz tego blatu na 50x39 Tam było zapytanie czy może szarpnac się na 13*25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Kaseta 13-25 z korbą 52/39, na najtwardszych przełożeniach ma bardziej miękki obrót, niż nie chciana przez Ciebie korba 46/36 z kasetą 11-25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Sprawdź na jakiej obecnie koronce maksymalnie jeździsz i kup od takiej właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Aha, czyli jednak 12. Nie brana pod uwagę bo widzę 10tki. Nie widzę opcji wymiany blatów pod to co mam. Tylko ta 50tka wchodziła w grę. Nówka korba w centrum była, przelajka po 345bodajze bez łożysk oczywiście.. Czyli tamto rozwiązanie bardziej pod góry jak sądzę. OK. Czyli skupiam się na wersji tatanki czyli ta 12. Jeżdżę właśnie od tej 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 No i poszlo. Tak jak poradził Tatanka + mech zamówiłam sorkę na 13x25 Jakby coś będę miała na zapas koronki;) Nie mam takiej nogi na 12.. Jeżdżę głównie sama, często 'łeb chce urwać' i mając te 52 z przodu powinnam to ogarniać Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Skoro często u Ciebie 'łeb chce urwać' to czasem lecisz też z wiatrem. Już podjęłaś decyzję że od 13-tki i nie ma co dużo dywagować, ale ja bym sobie jednak zostawił ten margines z jedną twardszą koronką (12), na poprawę kondycji, albo na jazdę w grupie, lub na wiatr w plecy właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Z tym wiatrem w plecy to u mnie marnie... powaznie.. Sporo pól ale to boczne wiatry, wały Wisły, tu nigdy w plecy.. Co do jazdy w grupie... tia. Rzucialm temat na Radom/ Puławy weekendy lub możne coś w tygodniu ale szału się nie spodziewam.. Zostaje samotne pedałowanie. Kobiet u mnie jezdzi 0 na szosie. Z kolegów obecnych na miejscu tylko mechanik (ale też dzieli czas na kilka rowerów) i to późnawo jeździ. Więc nie ukrywam ze musiałam zdroworozsądkowo załatwić temat. W przyszłości zagości pewnie inna korba, w sumie nie boję się i 53 teraz na przód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 52/39 + 13-25 super opcja dla kobiety w płaskie tereny. Jazda w grupie na 52:13 to ciągi ponad 40km/h, wątpię byś tak jeździła. Biegów może jedynie zbraknąć na zjazdach. Druga sprawa, koronki z kasety 11-25 nie będą pasowały do kasety 13-25, sprzedaj ją. I trzecie, zyskałaś nie tylko na zmiękczeniu najtwardszych biegów, ale doszły ci dwie koronki w środku kasety, teraz dopiero zobaczysz jak fajnie można dobierać biegi. Dobry ruch zrobiłaś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 A nie, nie ona nie do tej kasety. Wiem że nie będą pasowalay. Chciałam przytrzymać 'na zapas na wszelki sluczaj'. Puściłam jednak ciche info do mechanika ze jakby ktoś za 50 dyszek chciał.. a szoska na wymianę kasety już zaparkowała u nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.