polek1 Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Kolejne pytanie i od razu muszę napisać, że zdaję sobie sprawę, że wszystko zleży od jakie kto ma "cztery litery", ale mimo to, może jakieś sugestie. W rowerze szosowym, który niedawno kupiłem jest siodełko Selle Italia dedykowane dla Colnago bez dziurki. Dla mnie strasznie nie wygodne i co nieco mi drętwieje. Na jeden wyjazd przełożyłem stare wygodne z górala (chyba też Selle Italia ale nie jestem pewny bo ze starości już opis nie czytelny) z dziurką dzięki czemu u mnie nie dochodzi do odrętwień. Na szosie jest trochę inna pozycja i poocierało mi uda. Teraz w wekend będę testował ROMIN EVO COMP GEL Specjalizeda. Nóg mi raczej nie poociera bo dzióbek cieniusieńki ale cieniusieńka też wyściółka to nie wiem czy mi d....... nie odpadnie. Trochę się rozpisałem, ale to tak dla nakreślenia ogólnej sytuacji. Może dziki temu łatwiej będzie coś doradzić.
Biniu Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Cześć, poszukaj najbliższego sklepu gdzie można wypożyczyć siodełka Fizik i wypróbuj. Jedna uwaga : bardzo istotne jest prawidłowe ustawienie siodełka.
Fenthin Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Czemu akurat Fizik? Rada jest jedna. Skoro stare siodełko Ci pasuje, weź je i poszukaj czegoś o zbliżonej szerokości oraz kształcie. Względnie wrzuć zdjęcie, może ktoś skojarzy, co to jest.
Biniu Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Dlatego Fizik, bo ich siodełka można wypróbować przed kupnem, poza tym maja przemyślany system doboru siodełek.
schwinn0 Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Tak samo wtb, specialized i selle italia również wypożyczają
jka Napisano 1 Lipca 2017 Napisano 1 Lipca 2017 Trochę się rozpisałem, ale to tak dla nakreślenia ogólnej sytuacji. Może dziki temu łatwiej będzie coś doradzić. A ja sobie tak myślę że nie będzie Ci łatwiej, bo im więcej wpisów tym większy mętlik w głowie będziesz miał. Przejdź się do jakiegoś sklepu i tam na miejscu szukaj porady. jka
dovectra Napisano 1 Lipca 2017 Napisano 1 Lipca 2017 temat rzeka... na szosę musi mieć wąski dziób, bo jak widzisz szeroki obciera, Wszystkie z dziurą siodełka , są szeroki, np dla mnie za szerokie. Jak chcesz miękkie poszukaj w selle royal jakieś żelowe.
polek1 Napisano 2 Lipca 2017 Autor Napisano 2 Lipca 2017 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Wczoraj przetestowałem to siodełko Specjalizeda, o którym wcześniej napisałem. Dostałem je właśnie w ramach akcji testowej. Tak jak przypuszczałem już po około 40 km myślałem, że mi d.... odpadnie. Takie cieniuśkie wyściółki to nie dla mnie. Paradoksalnie te dużo tańsze z niższych półek są o wiele grubsze dzięki czemu jak dla mnie bez porównania wygodniejsze (takie jak mam w góralu) Tylko te szerokie dzióbki. Nie tak dawno przeglądałem internet i widziałem kilka takich wyglądających na wygodne i tu uwaga "bezdzióbkowe", teraz nie potrafiłem ich znaleźć, żeby wrzucić linka. Ma ktoś, jeździł ktoś, wie ktoś coś na ten temat. Może to by była jakaś alternatywa? Acha i jeszcze jedno co odkryłem dopiero wczoraj. Jeżdżę oczywiście w spodenkach z pieluchą i jak mnie tak zaczęło gnieść to zacząłem se macać te wyrostki kulszowe i okazało się, że są już poza wkładką i siedzę bez mała gołą d..... na twardym siodełku. A wy jak macie?
schwinn0 Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Jeśli chcesz mieć kanapowe siodło to np. wtb volt. Ale oczywiście najpierw tanim sposobem możesz zmierzyć rozstaw kości kulszowych używając do tego celu kartonu falistego lub gąbki florystycznej. Używałem swojego czasu siodła speca phenom comp ale doszedłem do wniosku że to nie jest to i wymieniłem na siodło ergon smr3 comp. Wg mojego tyłka to jest to co chciałem Testowałem też wtb volt ale dla mnie zbyt komfortowe i nie czułem dobrze roweru
Fenthin Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 WTB volt daleko do kanapy. Są jeszcze bardziej miękkie modele Rocket, Pure i, przede wszystkim, Speed.
schwinn0 Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Być może. W porównaniu do tego co miałem wtb volt to kanapa
Biniu Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Wczoraj przetestowałem to siodełko Specjalizeda, o którym wcześniej napisałem. Dostałem je właśnie w ramach akcji testowej. Tak jak przypuszczałem już po około 40 km myślałem, że mi d.... odpadnie. Takie cieniuśkie wyściółki to nie dla mnie. Paradoksalnie te dużo tańsze z niższych półek są o wiele grubsze dzięki czemu jak dla mnie bez porównania wygodniejsze (takie jak mam w góralu) Tylko te szerokie dzióbki. Nie tak dawno przeglądałem internet i widziałem kilka takich wyglądających na wygodne i tu uwaga "bezdzióbkowe", teraz nie potrafiłem ich znaleźć, żeby wrzucić linka. Ma ktoś, jeździł ktoś, wie ktoś coś na ten temat. Może to by była jakaś alternatywa? Acha i jeszcze jedno co odkryłem dopiero wczoraj. Jeżdżę oczywiście w spodenkach z pieluchą i jak mnie tak zaczęło gnieść to zacząłem se macać te wyrostki kulszowe i okazało się, że są już poza wkładką i siedzę bez mała gołą d..... na twardym siodełku. A wy jak macie? Nie, tak nie mamy. Wg mnie spodenki z wkładką, aby była ona we właściwym miejscu, muszą być z szelkami. Poza tym moje doświadczenia są takie, że miękkie siodełko z grubą wyściółką wcale nie jest wygodne na dłuższych dystansach. Ważne aby ciężar ciała był przenoszony przez kości kulszowe, a nie przez tkankę miękką.
polek1 Napisano 3 Lipca 2017 Autor Napisano 3 Lipca 2017 Zanim dostałem to siodełko do testów ta najpierw pomiar rozstawu moich kostek został dokonany na profesjonalnym sprzęcie. Wyszło, że siodełko powinno mieć 140 i cos tam coś tam. Wziąłem na 155. Wydaje mi się, że siodełko solidne, dziurka sprawdziła się jak najbardziej, nic mi nie zdrętwiało, ale dla mnie za twarde i już. Będę szukał dalej. Oglądałem wczoraj takie z Selle Italia, szosowe, ładne, myślę, że wystarczająco grube, niedrogie a do tego przecenione, ale za wąskie. Pooglądam te, które wymieniliście z a co wielkie dzięki. Na pewno coś znajdę. Nie, tak nie mamy. Wg mnie spodenki z wkładką, aby była ona we właściwym miejscu, muszą być z szelkami. I to być może jest sedno całej sprawy bo te kosteczki są tuż za pieluchą. Takie spodenki nawet mam, dostałem w prezencie. Ale chodzi o długość szelek, powinny być regulowane a w moich i tych, które oglądałem nie były i o ile w biodrach dobrze opinają to szelki zdecydowanie za krótkie i nawet nie muszę siadać na rower żeby odczuwać dyskomfort, jak w stringach. Ale rzeczywiście szelki mogłyby utrzymywać wkładkę na właściwym miejscu.
schwinn0 Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Szczerze powiem że jeszcze nie spotkałem się z regulacją długości szelek w spodenkach
polek1 Napisano 3 Lipca 2017 Autor Napisano 3 Lipca 2017 Szczerze powiem że jeszcze nie spotkałem się z regulacją długości szelek w spodenkach No właśnie ja też nie.
polek1 Napisano 19 Lipca 2017 Autor Napisano 19 Lipca 2017 Ostatecznie kupiłem WTB PURE PRO przejechałem w pierwszym dniu 35 a w drugim 90 km i muszę powiedzieć, że jest dobrze. Gdyby było coś nie tak to raczej bym już poczuł. Myślę, że problem z siodełkiem mam rozwiązany za co wielkie dzięki wszystkim za pomoc.
jka Napisano 29 Lipca 2017 Napisano 29 Lipca 2017 Ostatecznie kupiłem WTB PURE PRO Piszesz o tym siodełku ? jka
Blue Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Ja coś dorzucę, może komus pomogą porady youtubowego bikefittera.
karbar69 Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Witajcie.Nie będę zakładał nowego tematu więc podtrzepię się do tego.Chcę zmienić moje siodełko w szosie na takie jak poniżej ,jeśli ktoś na takim jezdził ,to proszę o opinie. ,Obecne, jest dla mnie niewygodne ,przejechać stówę na nim ,to mega męka. https://www.decathlon.pl/siodo-rowerowe-sport-900-id_8323993.html A to moje obecne siodełko: https://www.decathlon.pl/siodo-rowerowe-sport-100-id_8325242.html Czy może zainwestować więcej kasy ,według podziału Fi"zik:a ,moja budowa ciała ,to wąż.
startek Napisano 7 Marca 2018 Napisano 7 Marca 2018 Dla mnie tylko siodła bez nosa wchodzą w grę, tu jest dobre wytłumaczenie dlaczego https://www.121doc.com/pl/impotencja/u-rowerzystow są wygodne no i najważniejsze, nie powodują przykrych konsekwencji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.