Skocz do zawartości

[koło] centrowanie albo śmietnik?

MikeDozer

Rekomendowane odpowiedzi

Hello!

Kolega po małym skoku troche skrzywił sobie przednie koło.

film:

https://goo.gl/photos/H8YiNMAXeLBP1s5B9

Czy takie coś domowym sposobem dam rade naprawić? Jeszcze nie widziałem koła na żywo. Drobne centrowanie szprychami w rowerach robiłem z sukcesem, ale takiego koła jeszcze nie miałem. Rower to RockRider 520.

Pozdrawiam!

Możesz spróbować. Poluzuj wszystkie szprychy i skrecaj wszystkie jednocześnie o taką samą ilość obrotów. Obroty licz od momentu kiedy wykrecasz nyple i przeskakuje na gwincie, wtedy zacznij skręcać np 2 obroty i tak każdą szprycha. Jak zrobisz cały obwód koła, powtarzasz dalej np o 1 obrót.

Może się i da wycentrować, ale jest jeden problem. Przy prostej obręczy wszystkie szprychy masz równo naprężone, powiedzmy siłą 100kG.

Szprychy nie odkształcają obręczy a tylko ją naprężają, stabilizują. Twoja obręcz jest krzywa, czyli miejsce odchylone od płaszczyzny obręczy musisz dociągnąć szprychą.

Mówiąc prosto, musisz wygiąć obręcz szprychami. Czyli musisz naprężyć w tym miejscu szprychy mocniej. Ile? 150 kG? 200kG?

Bez miernika naprężenia szprych nikt ci tego nie powie. Jak dowalisz za dużo to albo mogą szprychy pękać, albo wyrwie nypel, albo kołnierz piasty pęknie.

Ja bym nie ryzykował i wymienił obręcz. A jak koniecznie chcesz reanimować, to po rozpleceniu spróbuj wyprostować obręcz doginając, przeginając jakąś deską czy czyms podobnym. Ale to już trchę pachnie druciarstwem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...