Skocz do zawartości

[kaseta] zamiana 11-34T na 12-36T

spejson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To żem wymienił :- /. Miałem to zrobić w serwisie, bo nie mam ani klucza do kaset ani bacika, no  i obawiałem się, że trzeba będzie robić regulację i inne cuda. Miałem być dzisiaj z rowerem na 10, no i byłem ale "pan serwisant" z którym się zresztą umawiałem zachowywał  się jakby mnie pierwszy raz na oczy widział a kasety nie ma "bo on nie wie, chyba szef nie zamówił". No i ciul a nie wymiana.

Napisano

Powitoł

Cóż, nauczka ;)

Nie wiem jak u ciebie. W CKMieście zakup klucza do kaset zwrócił mi się po jednorazowej wymianie kasety :) Sama robocizna, bo kasetę też znalazłem sporo taniej niż mi serwis proponował. Bat mam swój, robiony ;)

Co się da, warto samemu robić, chyba że ktoś faktycznie ma paliczki pianisty i wstręt do smaru. Robota przy rowerze to nie fizyka kwantowa :)

Napisano

Powitoł

Powitoł :-)

Chyba se ten klucz sprawię, kawałek starego łańcucha też się znajdzie ... :-)

Miało być praktycznie "w tych samych pieniądzach" jakbym sam kupił kasetę, a bałem się że przy tej wymianie będzie tzreba regulować przezrzutki w czym nie jestem zbyt mocny ... ale teraz mnie wnerwili i sam spróbuje.

ps. jak ostatnio w Orkanie regulowałem przerzutki to trzeba było linkę wymienić :-) 

Napisano

Konkretnie jaki problem?

Prawdopodobnie przy tak niewielkiej różnicy między zębatkami, nawet nie będzie trzeba ruszać przerzutki i będzie poprawnie działać, ewentualnie będzie trzeba minimalnie ją obniżyć.

Co takiego magicznego jest w przednich przerzutkach 3x9, że nie idzie kombinować z korbą? M411 spokojnie sobie radziła z dedykowanym 48-38-28 jak i z mega kombinacją 38-32-22, a potem z 36-22 i obecnie 38-26.

Jakiegoś 7rz altusa lub sis-a ustawiłem bratu z kombinacją 42-36-26 (standardowo miał chyba 48-38-28). Więcej tam było zabawy z tyłem niż przodem.

Już po pierwszych słowach widać, że zgadujesz :)

Napisałem wyraźnie, nie wyregulujesz przerzutki od 3x9 pod korbę 42/32/22. Nie, bo jej nie obniżysz na 1-3mm ponad blat, a jak to zrobisz, to nie zmienisz biegu z 32 na 42, bo wodzik zahaczył o zębatkę 32. Wynika to z niezachowania różnicy zębów, zamiast 12 będzie 10.

W efekcie przerzutka powędruje do góry tak jakby była wyregulowana pod blat 44z, a to przyniesie inny problem czyli wypadanie łańcucha na prawe ramie przy zmianie biegu z 32 na 42.

By całość zaskoczyła trzeba by wymienić także środkową zebatkę na 30z, ale takowej nie dopasujesz do BCD 104mm.

Ot cały problem, ale próbujcie, ja już to robiłem kilka lat temu :) Być może was nie drażni spadanie łańcucha, wasz problem, ale nie twierdźcie, że innych to nie będzie tyczyć.

Napisano

Aha, czyli kilka spadnięć łańcucha w roku dyskwalifikuje takie rozwiązania i trzeba się o to bić i upierać, że nie działa?

Nie wiem jak to skomentować... :ermm:

Napisano

Już po pierwszych słowach widać, że zgadujesz :)

Napisałem wyraźnie, nie wyregulujesz przerzutki od 3x9 pod korbę 42/32/22. Nie, bo jej nie obniżysz na 1-3mm ponad blat, a jak to zrobisz, to nie zmienisz biegu z 32 na 42, bo wodzik zahaczył o zębatkę 32. Wynika to z niezachowania różnicy zębów, zamiast 12 będzie 10.

W efekcie przerzutka powędruje do góry tak jakby była wyregulowana pod blat 44z, a to przyniesie inny problem czyli wypadanie łańcucha na prawe ramie przy zmianie biegu z 32 na 42.

By całość zaskoczyła trzeba by wymienić także środkową zebatkę na 30z, ale takowej nie dopasujesz do BCD 104mm.

Ot cały problem, ale próbujcie, ja już to robiłem kilka lat temu :) Być może was nie drażni spadanie łańcucha, wasz problem, ale nie twierdźcie, że innych to nie będzie tyczyć.

Panie ty czytasz i nie grzmisz?

Pierwsza rzecz jaką zrobiłem to przerobiłem korbę m430 z 44-32-22 na 42-32-22 z przerzutką fd-m310. Działało jak malina. Nic nie spadało, nie było problemów ze zmianą.

Ok. Chyba mój błąd fd-m310 jest pod taką korbę 42-32-22.

Ja wymieniłem m311 na m430 bo chciałem korbę rozkręcaną. Tylko mi blat 44 w niej nie pasował.

Napisano

8 rzędowe przerzutki przednie były właśnie pod korby 42/32/22 czyli 10z różnicy. W 9rz już tak kolorowo nie jest i by napęd taki działał idealnie zawsze, trzeba dać właśnie p. przerzutkę od 8s, bo z taką od 9s co jakiś czas uświadczymy spadnięcia łańcucha z powodu niepoprawnego wyregulowania.

Napisano

Skoro przy 4z różnicy od standardu nie było problemów, to dlaczego miałoby być przy 2?

Między 44 a 42 jest jakieś 5mm różnicy na średnicy. Według instrukcji Shimano tolerancja regulacji wysokości przerzutki to 2mm (1-3mm). Daje nam to minimalnie +3mm większego odstępu, zamiast 3mm będzie 6mm.

Przypuszczam, że środkowa zębatka spokojnie pozwoli na obniżenie o kolejny mm, czy nawet dwa. Tak czy inaczej, jeżeli pojedyncze milimetry robią różnicę, to to jest kosmiczna technologia.

Jeżeli problem spadającego łańcucha ci się tak utrwalił w pamięci, to musiał być uciążliwy, czyli coś nie tak ustawiłeś lub jesteś przewrażliwiony.

Proponuje być mniejszym marudą i nie pisać co i raz "nie da się", "nie będzie działać" przy każdej próbie wyjścia poza standard, a więcej tłumaczyć i opisywać w czym problem. Jest różnica między "Z korby 44/32/22 nie zrobisz 42/32/22 bez wymiany przerzutki.", a "Miałem problem z dobrym wyregulowaniem takiej kombinacji i czasami mi łańcuch spadał na zewnątrz.". Pierwszy sugeruje jakąś totalną kiłę i mogiłę, drugi że mogą być problemy przy wyjściu poza standard (to chyba oczywiste?).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...