BYKUBYQ Napisano 29 Czerwca 2017 Napisano 29 Czerwca 2017 Cześć, Kupiłem ramę z główką w standardzie IS42/52 oraz stery o tym samy standardzie - Cane Creek 40-series. Chciałem zapytać czy stery w tym standardzie powinny wchodzić luźno do główki ramy? Miski można wsadzić rękami - nie ma luzów na boki. Pomiary suwmiarką idealnie się pokrywają czyli główka ma na dole i na górze dokładnie tyle co stery. Czy to powinno tak być czy rama ma za szeroki otwór pod stery i powinno się je wprasować a nie wkładać? Chyba ze locktite i tyle? Dodam że i rama i stery są nowe. Pozdro 600!
Gość Napisano 29 Czerwca 2017 Napisano 29 Czerwca 2017 Według mnie miski powinny być wprasowane. Jeżeli tak nie jest to istnieje szansa że całość będzie lekko pracowała, a to się może skończyć źle.
gtb Napisano 29 Czerwca 2017 Napisano 29 Czerwca 2017 Standard IS42/52 to stery zintegrowane (łożyska są montowane bezpośrednio w główkę ramy , nie idą tu żadne dodatkowe miski), to , że możesz je wsadzić rękami jest normalne dla tego typu . Przy montażu pamiętaj aby przesmarować smarem miejsce osadzenia łożysk , nie używaj żadnego locktite .
Gość Napisano 29 Czerwca 2017 Napisano 29 Czerwca 2017 A no właśnie, jeżeli zintegrowane to jest ok. Tylko skąd u autora w takim razie miski?
BYKUBYQ Napisano 29 Czerwca 2017 Autor Napisano 29 Czerwca 2017 Zintegrowane, zintegrowane. Czyli ten dolny i górny ster to samo w sobie tylko łożysko, wchodzi luźno, dociskam gwiazdką i będzie ok? Myślałem ze ta zewnętrzna część łożyska (steru) nie powinna się obracać w główce ramy, ale skoro nie jest wprasowana to chyba musi.
BYKUBYQ Napisano 29 Czerwca 2017 Autor Napisano 29 Czerwca 2017 Dziękuje bardzo za pomoc, już sie bałem, że producent wytoczył za duży otwór na stery. Pozdrawiam !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.