Skocz do zawartości

[stery] Luźne miski sterów

BYKUBYQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Kupiłem ramę z główką w standardzie IS42/52 oraz stery o tym samy standardzie - Cane Creek 40-series. Chciałem zapytać czy stery w tym standardzie powinny wchodzić luźno do główki ramy?

Miski można wsadzić rękami - nie ma luzów na boki. Pomiary suwmiarką idealnie się pokrywają czyli główka ma na dole i na górze dokładnie tyle co stery. Czy to powinno tak być czy rama ma za szeroki otwór pod stery i powinno się je wprasować a nie wkładać? Chyba ze locktite i tyle? 

Dodam że i rama i stery są nowe.

Pozdro 600!

Napisano

Według mnie miski powinny być wprasowane. Jeżeli tak nie jest to istnieje szansa że całość będzie lekko pracowała, a to się może skończyć źle.

Napisano

Standard IS42/52 to stery zintegrowane (łożyska są montowane bezpośrednio w główkę ramy , nie idą tu żadne dodatkowe miski), to , że możesz je wsadzić rękami jest normalne dla tego typu . Przy montażu pamiętaj aby przesmarować smarem miejsce osadzenia łożysk , nie używaj żadnego locktite .

Napisano

A no właśnie, jeżeli zintegrowane to jest ok. Tylko skąd u autora w takim razie miski?

Napisano

Zintegrowane, zintegrowane. Czyli ten dolny i górny ster to samo w sobie tylko łożysko, wchodzi luźno, dociskam gwiazdką i będzie ok? Myślałem ze ta zewnętrzna część łożyska (steru) nie powinna się obracać w główce ramy, ale skoro nie jest wprasowana to chyba musi.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...