Skocz do zawartości

[stery] problem z kompatybilnością z widelcem 1 cal

Bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam widelec pod stery gwintowane 1 calowe (jego średnica to dokładnie 2.56cm)

zakupiłem stery 1 calowe i mam taki problem, ponieważ te nakrętki, które mają się wkręcać na widelec, wkręcają się dosłownie 2-3 obroty i dalej nie chcą iść ( obecnie czekam na klucz do takich sterów, moze rzeczywiście trzeba mocno przekręcić aby dalej poszło już luzem) Na youtubie widzialem, ze ludzie te stery ręcznie wkręcają bez użycia żadnych kluczy ( dopiero przy dokręceniu na maxa) a mi po 2-3 obrotach się blokuje i ani rusz. Myślicie, że jakiś zły rozmiar sterów ? na pudełku wyraźnie jest napisane, że są to 1 calowe. Widelec mierzyłem, więc średnica 2.56, wszystko się zgadza. W czym moze być problem ? link do zdjecia ponizej

http://i65.tinypic.com/t06r7k.jpg

Napisano

no niestety opcji nie mam z innymi sterami( wiązałoby się to z zakupem kolejnej sztuki) w takim razie spróbować dobrze wyczyścić gwint? Próbować na siłę kluczem? czy to powinno ręcznie pójść?

Napisano

:(

To co pozostanie mi szukać nowego widelca ? :(

Myślicie ze ślusarz byłby w stanie przerobić taki gwint aby pasowały do niego stery 1 calowe. Bardzo niewiele brakuje ponieważ się nakręca pare obrotów a później się blokuje. Czy jest to możliwe do zrobienia czy lepiej sobie dać spokój i szukać nowego widelca ?

Napisano

Błądzisz po omacku jak ślepiec .

Nie ślusarz nie przerobi ci gwinty bo nie ma na to materiału.

Nie nacina się nowego gwintu na gwincie w sytuacji, w której mają niemal identyczną średnicę a różnią się tylko skokiem.

To czy szukać nowego widelca czy sterów to sam sobie odpowiedz na to pytanie ... przeklikaj google i określ co będzie łatwiej kupić.

Stery muszą ci się zgodzić z główką ramy i gwintem na widelcu.

Widelec musi ci się zgodzić co do geometrii całego roweru, wysokości główki ramy i mocowania zastosowanego hamulca ...

Jak na razie wygląda na to że chcesz aby wszystkie decyzje podjął za ciebie ktoś inny.

Pozdro 

Napisano

Myślicie ze ślusarz byłby w stanie przerobić taki gwint aby pasowały do niego stery 1 calowe

Poszukaj serwisu rowerowego, który będzie miał narzynkę do sterów 1" 24tpi. Mogą przegwintować widelec. Tylko, że to trochę fuszerka (choć niektórzy tak robią).

Bo jak nałożyłbyś na siebie gwint widelca i sterów, to w pewnych miejscach "ząbki" idealnie pasują, potem jest coraz gorzej i znowu zaczynają pasować. To jest różnica w skoku gwintu.

Dlatego te stery trochę się nakręcają i stop. Narzynka usunie gwint w widelcu tam gdzie nie pasuje do gwintu w sterach. I stery się nakręcą. Ale narzynka nie dołoży metalu tam gdzie go nie ma.

Czyli będzie gwint-łyso-gwint-łyso. Jak po skręceniu stery trafią na "łyse" miejsce, to gwint nie będzie trzymał i może się zerwiać. Albo nie będziesz mógł skontrować sterów, bo kontra trafi na łyse miejsce.

Można kombinować większą ilością podkładek z ząbkiem, ale to nie będzie oryginał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...