Skocz do zawartości

[Hamulce] Czy Cannodale F500 2004 jest przystosowany do upgrade'u v-brake'ów na Hydrauliczne?

CannodaleRider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wszystko co podlinkowałeś będzie pasować oprócz przedniego adaptera (potrzebujesz IS/PM a masz zaznaczone PM/PM) . Nowe hamulce są gotowe do użytku (zalane i odpowietrzone) ale praktycznie w każdym przypadku wymagają skrócenia przewodów a co za tym idzie ponownego odpowietrzania.

Napisano

Wszystko co podlinkowałeś będzie pasować oprócz przedniego adaptera (potrzebujesz IS/PM a masz zaznaczone PM/PM) . Nowe hamulce są gotowe do użytku (zalane i odpowietrzone) ale praktycznie w każdym przypadku wymagają skrócenia przewodów a co za tym idzie ponownego odpowietrzania.

Dziękuję wszystkim za rady i pomoc, Jutro zamówie częsci i wysle wam zdjęcią gotowego roweru (O ile wszystko się złoży :P)

Jeszcze raz dziękuję, nie będę zamykał tematu bo jakbym miał jeszcze jakis problem to wiem do kogo się zwrócić.

Napisano

CannondaleRider, na Twoim miejscu zrobiłbym tak:  koła z pierwszego (445 PLN, troszkę lepsze obręcze) albo drugiego (369 PLN) mojego linka, te hydrauliki  Tektro z aukcji (one mają już tarcze), do tego  adapter IS/PM 180 mm  na przód i adapter IS/PM 160 mm na tył (cena za oba razem to około 40 PLN) i dwa komplety śrub do montażu tarcz (po 6 na koło w cenie około 20 PLN za dwa komplety). Z wysyłką wychodzi niewiele ponad 800 ziko.

i na Twoim miejscu, jak tylko części by przyszły, założyłbym je natychmiast, wyregulował sprzęt i cieszyłbym się z jazdy. Acha: stare koła, po przeglądzie i czyszczeniu, stare hamulce Shimano (po przeglądzie i czyszczeniu), stare klamki hamulcowe (po przeglądzie i czyszczeniu) posłałbym do wujka Alla. Nawet jeśli za wszystko miałbym dostać 100 ziko albo mniej to i tak  koszt modernizacji się zmniejszy, w domu nie zostaną niepotrzebne rzeczy.

Edyta: montaż w serwisie pewnie około 100 PLN.

Napisano

CannondaleRider, na Twoim miejscu zrobiłbym tak:  koła z pierwszego (445 PLN, troszkę lepsze obręcze) albo drugiego (369 PLN) mojego linka, te hydrauliki  Tektro z aukcji (one mają już tarcze), do tego  adapter IS/PM 180 mm  na przód i adapter IS/PM 160 mm na tył (cena za oba razem to około 40 PLN) i dwa komplety śrub do montażu tarcz (po 6 na koło w cenie około 20 PLN za dwa komplety). Z wysyłką wychodzi niewiele ponad 800 ziko.   i na Twoim miejscu, jak tylko części by przyszły, założyłbym je natychmiast, wyregulował sprzęt i cieszyłbym się z jazdy. Acha: stare koła, po przeglądzie i czyszczeniu, stare hamulce Shimano (po przeglądzie i czyszczeniu), stare klamki hamulcowe (po przeglądzie i czyszczeniu) posłałbym do wujka Alla. Nawet jeśli za wszystko miałbym dostać 100 ziko albo mniej to i tak  koszt modernizacji się zmniejszy, w domu nie zostaną niepotrzebne rzeczy.   Edyta: montaż w serwisie pewnie około 100 PLN.

I własnie tak zrobie! Wielkie dzięki wszystkim którzy pomogli mi z hamulcami, Doceniam wasze wszystkie odpowiedzi.

A ja zamawiam jutro Hamulce i koła, i pewnie za 3-5 dni wszystko przyjdzie i za tydzień wstawie zdjęcie roweru w ten temat :)

Życzcie mi powodzenia :) 

Napisano

Jak uruchomisz możesz koniecznie fotką nas uraczyć ;-)

Mam kolejne pytanie odnosnie hamulców.

Opcja 1

Przód BR-M447 Tarcza 180mm

Tył BR-M396 Tarcza 180mm

Opcja 2

Przód BR-M396 Tarcza 180mm

Tył BR-M396 Tarcza 180mm?

Opłaca się zainwestować w lepszy hamulec przedni? Dodam ,że w 90% przypadkach mojej jazdy na rowerze używam hamulca przedniego.

Ciekawe czy ktos mi jeszcze odpowie....

Temat skończył się kilka dni temu :D

Napisano

weź tektro są naprawdę bezproblemowe w porównaniu z budżetowymi shimano. Na przód możesz się pokusić o większą tarczę. 

Mówisz ,że na przód wziąsc 203?

A na tył 180?
Przy tych moim budżetowych ,,Siemano'' :002:

Napisano

tył 160 przód 180- dla koła 26 nie ma potrzeby większej

Wielkie dzięki :)

Odezwa się w razie potrzeby  

To jest moj przedni amorek: http://m.ebay.com/itm/362018908538

Myślisz ,że wytrzymałby z tarczami 180 a jak by było z 203?

To jest moj przedni amorek: http://m.ebay.com/itm/362018908538

Myślisz ,że wytrzymałby z tarczami 180 a jak by było z 203?

Zadaje pytanie o 203 bo boje się że klocki żywiczne + zacisk br-m447 nie wystarczy

Chciałem coś takiego zrobić.

Przód BR-M447 Tarcza 203mm
Tył BR-M396 Tarcza 180mm

Nie wiem czy amorek da radę i czy te klocki organiczne(żywiczne) zapewnią mi dobrą siłę hamowania.
Ważę 77kg
Napisano

Tarcza 203 to nieco ryzykowne posunięcie dla widelca do XC z tamtych czasów. 77kg to nie jest jakaś mega waga aby te hamulce nie dały rady w normalnym użytkowaniu no chyba że chcesz odwalać mega zjazdy to nie podołają , wymiana klocków na półmetaliki lub metaliki poprawia siłę ale należy pamiętać , że to budżetowe modele i "wypasu" z nich nie uzyskasz. W M396 i M447 działanie i siła hamowania jest identyczna , w tym wypadku wyższy model nie znaczy lepszego hamula.

Napisano

Tarcza 203 to nieco ryzykowne posunięcie dla widelca do XC z tamtych czasów. 77kg to nie jest jakaś mega waga aby te hamulce nie dały rady w normalnym użytkowaniu no chyba że chcesz odwalać mega zjazdy to nie podołają , wymiana klocków na półmetaliki lub metaliki poprawia siłę ale należy pamiętać , że to budżetowe modele i "wypasu" z nich nie uzyskasz. W M396 i M447 działanie i siła hamowania jest identyczna , w tym wypadku wyższy model nie znaczy lepszego hamula.

Spoko, to wezmę 180 na przód :)

Ciekawe czy da radę postawić na koło...

Oby :)

Miłego wieczoru.

Napisano

Z takim nastawieniem możesz się rozczarować.

Zatem zwiększe budżet do 850 heh :)

Maksymalnie 435 zł za Komplet na przód(Zacisk i klamka) oraz Komplet na tył(Zacisk i klamka)

Może cos stąd wybierzesz, no chyba ,że radzisz cos innego :)

Przedni (który lepszy?)

1.Tektro Orion Carbon = http://allegro.pl/hamulec-hydrauliczny-tektro-orion-carbon-przedni-i6723050163.html

2. Shimano BR-M505 = http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-shimano-m505-przod-srebrny-i5615452258.html

3.(Ewentualnie tylko nie wiem czy jest dużo lepszy aby w niego zainwestować) Shimano Deore BR-M605 = http://allegro.pl/hydrauliczny-hamulec-deore-bl-m615-br-m615-przod-i6763170189.html

Tylni (Który lepszy?)

1.BL/BR-M486

2.(I tu jest problem... Jakies propozycje? Czy M486 jest wystarczający?)

Napisano

Dobra...

Biore na przód Deore M-615

Na tył BR-M486

Pozdrawiam :)

Powinny lepiej hamować...

Dobra mniesz o to, nie będę wam głowy zawracał.

Przód Shimano Deore BR-M615 Tarcza 180mm

Tył Shimano Deore BR-M615 Tarcza 180mm

I to powinno wystarczyć, za 2 godziny zamawiam.

Napisano

M615 to już dość przyzwoite hamulce (szczególnie po zmianie klocków z fabrycznych). Na tył tarcza 180mm jest kompletnie nie potrzebna - 160mm w zupełności starczy.

Napisano

M615 to już dość przyzwoite hamulce (szczególnie po zmianie klocków z fabrycznych). Na tył tarcza 180mm jest kompletnie nie potrzebna - 160mm w zupełności starczy.

okej

Żywiczne klocki na początek? Czy od razu w metaliki zainwestować?

Napisano

Na początku potestuj zestaw fabryczny , wielu użytkownikom żywiczne wystarczają (sam na takich jeźdżę w M8000) . Jeśli stwierdzisz , że ci nie starcza wówczas wymienisz.

Pamiętaj , że nowy zestaw musi się dotrzeć (parędziesiąt km i hamowań) aby zaczął pracować z pełną siłą.

Napisano

Tak zrobię, jak wyjeżdżę organiczne przesiądę  się na metaliczne.

Pewnie po sniadaniu zamówię.... Miałem zamawiać kilka dni temu, ale lepiej spytać się kogos kto jest w tym obeznany niż kupić na slepo.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

W sobotę po południu powinno wszystko przyjsć :)

W sobotę po południu powinno wszystko przyjsć :)

Napisano

Kaseta Korba i suport wyczyszony aż lsni.

Kaseta i korbę oraz łancuch umyłem benzyną ekstrakcyjną a suport rozebrałem i przetarłem brudne miejsca.

Całosć chodzi jak marzenie :)

Pozostaje czekać do ok. soboty na wszystkie częsci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...