Skocz do zawartości

[Hamulce] Czy Cannodale F500 2004 jest przystosowany do upgrade'u v-brake'ów na Hydrauliczne?

CannodaleRider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy Cannodale F500 2004 ma przystosowane piasty do ulepszania Hamulców z szczękowych V-Brake'ów na Hamulce Hydrauliczne?

Jesli nie to co mogę z tym zrobić? Znalazłem COŚ takiego:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-przednia-acera-hb-m3050-32h-shimano,555462.html?skad=googlepla&gclid=Cj0KEQjwp83KBRC2kev0tZzExLkBEiQAYxYXOl2cr-noqePHhy2ZuQ8y0nByAVAQgv63UPxc1o88rHEaAj088P8HAQ#76065460

Zależy mi na hamulcach tarczowych bo mam straszanie dużo problemów z V-Brake'ami, praktycznie nie hamują, o tylnym już szkoda pisać...

Poniżej link do zdjęć roweru(WAŻNE)

http://imgur.com/a/famSI

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Maciej

• Mod Team
Napisano

Piasty do wymiany, niestety. I jak już byś wymieniał to nie na padaczkę Acerę, ale najlepiej na Novateca na maszynach. Droższe, wiadomo, ale montujesz i zapominasz na lata.

Napisano

Owszem, zarówno rama jak i widelec mają możliwość montażu hamulców tarczowych. System montażu masz tam IS, nie częściej dziś spotykany PM, założysz odpowiedni adapter i będzie w porządku. Oczywiście musisz zmienić kola na takie z piastami pod tarcze lub kupić tylko piasty i przepleść (raczej mało opłacalne wyjście). Musisz wybrać, czy chcesz tarcze i piasty z montażem centerlock (jak linkowana), czy na 6 śrub (popularniejsze).

Twój rower to cross na kole 28 cali. Twoje V-brake są całkiem niezłe, zwłaszcza do takiego roweru. Zanim wydasz minimum 500 zetów na zmianę na tarcze sprawdź, w jakim stanie masz linki i pancerze od obecnych hamulców. Najlepiej za około 40 PLN kup zwykły zestaw linek i pancerzy Shimano do V-brake, zrób przegląd szczękom (zdejmij z pivotów, przesmaruj), załóż nowe, czyste linki i pancerze, sprawdź, czy nie trzeba wymienić klocków na nowe (zestaw na oba koła to ok. 30 PLN). Załóż nowe, czyste linki, pancerze, klocki i wszystko wyreguluj. Hamulce wrócą do siebie a Ty zaoszczędzisz.

Naprawdę, te V-brake od Shimano to dobre szczęki, niczym nieustępujące polecanym często Avidom SD-5, solidnie wykonane, podatne na regulację i mocne (jak na hamulce obręczowe), tylko trzeba o nie od czasu do czasu zadbać.

Napisano

Dzięki za odpowiedz Norris, doceniam to co własnie napisałes, lecz stawiam na hamulce tarczowe, ponieważ chciałbym odnowić mój rowerek i założyć mu lepszy osprzęt, Mówisz ,że kupno samych piast jest nie opłacalne? Masz na mysli aby zakupić nowe koło na przód oraz tył i mieć z głowy przeplatanie piast tak?

Jakbys mógł podesłać mi link z Kołem pod tarcze? Wymiary: 26x2.0

Dziękuję :)

Napisano

Jak najbardziej, zmień najlepiej całe kółka, wyjdzie to na spory plus, tym bardziej, jeśli ten Twój Cannondale jest w dobrym stanie - warto w niego inwestować. Nie podałeś jaka cena Cię interesuje, przejrzyj sobie np Mavic Crossride, albo jakieś składane koła na Novatecach albo DT Swiss (serwis będzie o wiele tańszy i łatwiejszy) Możesz napisać do forumowego majstra od kół - Daveo, pewnie chętnie Ci coś złoży. 

Napisano

W 700 ciężko by było, bo za 140zł nie będziesz miał dobrych kół... 

Jakbyś dołożył ze trzy stówki to może by był z tego jakiś konkret.

Rower faktycznie dobrze się prezentuje, według mnie - warto. 

Napisano

Zmylił mnie ten niby sztywny widelec na pierwszym zdjęciu i niby wąska opona, okazało się, że to headshock. Potwierdzam zdanie przedmówcy, warto zainwestować w ten pojazd, wyjdzie oryginalny i całkiem lekki rower na kole 26. Zainteresuj się kołami na piastach maszynowych, Przyzwoity nowy zestaw kosztuje między 400 a 500 PLN.

Napisano

Trochę przekracza mój budżet te 500zł... Myslałem o czyms tańszym tak do 200zł :/

Jakbym miał kupywać piasty, to każda pasowała by do mojego roweru?

Bo znalazłem Dosyć tanie z dobrymi opiniami.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-tylna-fh-m475-czarna-shimano,43121.html

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-przednia-hb-m475-czarna-shimano,43113.html

Wystarczyły by mi do jeżdzenia po szutrze? Często po chodnikach,asfalcie oraz  bardzo rzadko po piasku.

Napisano

Pasowałaby. Możliwe że musiałbyś najwyżej szprychy zmienić. Z tym że piasty shimano są... No słabe, chociażby ze względu na uporczywy serwis, są na łożysku kulkowym. Novatec i DT Swiss mają już maszynowe łożyska, których serwis działa na zasadzie plug&play :D

Napisano

Do takiej i do innej jazdy wystarczą, tylko, że są trudniejsze w serwisowaniu od piast na łożyskach maszynowych i prawdopodobnie mniej trwałe. Do tego musisz przepleść koła, a to kosztuje i najprawdopodobniej stare szprychy nie będą pasować do nowych piast. A więc: nowe piasty, nowe szprychy, nowe nyple, zaplot... sam policz, czy się opłaca. Jeśli już musisz przepleść, sprawdź, ile szprych mają stare koła i kup piasty na odpowiednią liczbę szprych (32H lub 36H to najczęściej spotykane).

Celuj może w jakieś używane

http://allegro.pl/dt-swiss-420sl-fh-m525sl-specialized-mtb-i6766106479.html

albo przyzwoite nowe, nie najlżejsze ale dobre

http://allegro.pl/kpl-26-disc-alexrims-dp17-force-maszyny-i6856031581.html

Napisano

Pasowałaby. Możliwe że musiałbyś najwyżej szprychy zmienić. Z tym że piasty shimano są... No słabe, chociażby ze względu na uporczywy serwis, są na łożysku kulkowym. Novatec i DT Swiss mają już maszynowe łożyska, których serwis działa na zasadzie plug&play :D

A dałoby się znaleźć cos w zakresie 150-200zł za komplet(przód i tył) ?

Z Zasadą Plug & Play, bo kolega Norris napisał ,że z przeplataniem wiąże się dużo zabawy oraz kosztów.

Rozumiem jakbym kupił piastę z tzw. Plug&Play nie musiałbym nic przeplatywać?

Pasowałaby. Możliwe że musiałbyś najwyżej szprychy zmienić. Z tym że piasty shimano są... No słabe, chociażby ze względu na uporczywy serwis, są na łożysku kulkowym. Novatec i DT Swiss mają już maszynowe łożyska, których serwis działa na zasadzie plug&play

Każdę piasty są przeplatane? Czy są jakies wyjątki?

Znalazłem cos takiego w dobrej cenie...

PIASTA PRZEDNIA

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-przednia-d041sb-czarna-novatec,121140.html

PIASTA TYLNA

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-tylna-fh-m525-czarna-shimano,43123.html

Napisano

Najszybsza zmiana typu plug&play to kupno całych kół. W cenie ok. 200 PLN jest mnóstwo ofert, np:

http://allegro.pl/kola-26-kpl-tarcza-stozek-rodi-fwdisc-joytech-bial-i6769164810.html

Ale: koła na zwykłych piastach kulkowych, niezbyt prestiżowych ani trwałych. powiedziałbym ciut gorszych od piast Shimano. Jak długo pojeździ taki zestaw? Zależy od losowości/dbałości. Jeśli koniecznie chcesz mieć szybko tarcze, możesz je rozważyć. Do tego hamulce i tarcze. I tu znowu: jeśli chcesz trochę zaoszczędzić, kup dobre mechaniki (tylko Avid BB5 wraz z tarczami, śrubami i adapterami, komplet nowych to poniżej 300 PLN). Wtedy masz tarczówki na linkę (nie hydrauliczne), zostają twoje klamki od V-brake, bo są kompatybilne. Czyli za całą, nie wiem czy dobrą, zmianę, zapłacisz około 500 PLN.

Na Twoim miejscu do tej ramy odłożyłbym pieniądze i kupiłbym jednak porządne koła na piastach maszynowych. Lepiej kupić od razu dobrze. Koła to podstawa roweru.

Napisano
Hamulec tarczowy BR/BL-M396 czarny SHIMANO                                          

Przód 128zł
Tył 140zł
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tarcza Hamulcowa Shimano SM-RT66 180mm 6 Śrub

Przód 70zł
Tył 70zł
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adapter Hamulca Tarczowego Shimano
Przód 30zł
Tył 25zł

Całosc 465zł 
Budżet 700zł

Co trzeba jeszcze dodać prócz piast?

Przód 128zł
Tył 140zł

Przód 70zł
Tył 70zł
Przód 30zł
Tył 25zł
KOŁO 26 TYŁ WOLNOBIEG STOŻEK JOYTECH DO72 TARCZOWY
Tył 80zł
KOŁO 26 PRZÓD MTB SWIFT STOŻEK CZARNY JOYTECH D341 
Przód 80zł
Wszystko kosztuje 625zł
Mój Budżet to 700zł

700-625=75zł
75zł zostaje na montaż w serwisie, hamulce są odpowietrzone oraz zalane :)
Wszystko się zgadza? 
Czy ten zestaw dałby radę hamować?
Czy czegos jeszcze brakuje w tym zestawie? 
Proszę o odpowiedź :)

Napisano

KOŁO 26 TYŁ WOLNOBIEG STOŻEK JOYTECH DO72 TARCZOWY KOŁO 26 TYŁ WOLNOBIEG STOŻEK JOYTECH DO72 TARCZOWY (6209181180) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Tył 80zł

To jest koło pod wolnobieg a u ciebie zapewne siedzi kaseta tak więc nie podejdzie poza tym masz ciekawą bazę i nie warto jej kundlić tak kiepskimi kołami. Doskładaj kilka złotych i kup przynajmniej takie jak z linku @@KurczakNorris.

Napisano

To jest koło pod wolnobieg a u ciebie zapewne siedzi kaseta tak więc nie podejdzie poza tym masz ciekawą bazę i nie warto jej kundlić tak kiepskimi kołami. Doskładaj kilka złotych i kup przynajmniej takie jak z linku @KurczakNorris.

Dzięki za radę :) 

Napisano

Co do tych kół Koła 26" TAURUS Shimano tarcze białe 7/8/9 (5883876308) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. są na szprychach ocynkach-lipa. Wiem że cena....ale szprychy które masz w seryjnym cannondalu są o wiele lepszej jakości. Daj zbudować koła na twoich kołach- wymiana piast na shimano nie powinna zmienić długości szprych. Ten cannondale to bardzo porządna maszyna. Rower na tym secie bezproblemowo osiąga masę około 11 kg. Znajdź współczesny rower poniżej 8 tys z taką masą. 

Napisano
KOŁO 26 TYŁ MTB KROSS JOYTECG TARCZA
100zł
KOŁO 26 PRZÓD MTB LEVIN J20S TARCZA
Przód 90zł

Cos takiego w miare dałoby radę?

Co do tych kół Koła 26" TAURUS Shimano tarcze białe 7/8/9 (5883876308) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. są na szprychach ocynkach-lipa. Wiem że cena....ale szprychy które masz w seryjnym cannondalu są o wiele lepszej jakości. Daj zbudować koła na twoich kołach- wymiana piast na shimano nie powinna zmienić długości szprych. Ten cannondale to bardzo porządna maszyna. Rower na tym secie bezproblemowo osiąga masę około 11 kg. Znajdź współczesny rower poniżej 8 tys z taką masą. 

KOŁO 26 TYŁ MTB KROSS JOYTECG TARCZA

100zł
Przód 90zł

Cos takiego? Nie popsułoby to estetyki?

Przód 128zł
Tył 140zł

Przód 70zł
Tył 70zł
Przód 30zł
Tył 25zł
KOŁO 26 TYŁ MTB LEVIN J20S TARCZA
140
Przód 90zł

TEN SCHEMAT CHYBA LEPSZY
Tylne i przednia koła tej samej firmy.
Napisano

Jeszcze raz napisze - masz dobrą bazę a chcesz pakować coś co jest gorsze od obecnie posiadanych gratów tylko dlatego , że masz ograniczony budżet i parcie na tarczówki które z racji modeli na jakie możesz sobie pozwolić szału w skuteczności i bezawaryjności nie robią. Przemyśl sobie to jeszcze raz , dozbieraj do zwiększenia budżetu aby można było kupić coś sensownego albo odpuść i pozostań na tym co masz (na te 700zł bez problemu znajdziesz zastosowanie w jakiś innych przyjemnościach).

Co do tych kół . Koła 26" TAURUS Shimano tarcze białe 7/8/9 (5883876308) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. są na szprychach ocynkach-lipa. Wiem że cena....ale szprychy które masz w seryjnym cannondalu są o wiele lepszej jakości. Daj zbudować koła na twoich kołach- wymiana piast na shimano nie powinna zmienić długości szprych.

W takim budżecie można jedynie ograniczyć się do wyboru mniejszego zła (na pewno nie brałbym nic na Joytechu) a przeróbka obecnych kółek bez wymiany szprych nie obeszłą by się bez wymiany szprych  bo piasty pod tarcze mają wyższe kołnierze .

Napisano

przeróbka obecnych kółek bez wymiany szprych nie obeszłą by się bez wymiany szprych  bo piasty pod tarcze mają wyższe kołnierze .

Czyli jakbym założył te koła to niedałbym rady zamontować hamulców Tarczowych? 

Napisano

CannondaleRider, , GTB dobrze mówi. Lepiej poczekaj, zbierz nieco więcej i od razu kup dobre koła i hamulce. Za ok. 1000 PLN na pewno kupisz coś, co nie będzie uwsteczniało twojego rower i po niedługim czasie będziesz znowu chciał (albo musiał) zmieniać. Na pewno koła na piastach maszynowych,, bo są trwałe i proste w serwisowaniu. Rzuć okiem na te:

http://allegro.pl/kola-26-alexrims-en24-novatec-d041-2-disc-8-9-10s-i6725227309.html

albo tańsze, ale na maszynach:

http://allegro.pl/kola-26-maszyny-fw-disc-tarcza-rodi-novatec-2k-i6866354279.html

albo inne z popularnego portalu aukcyjnego w cenie ok. 500 PLN. Poniżej tego poziomu bym nie schodził, Albo skontaktuj się z  użytkownikiem Daveo z tego forum, na pewno coś Ci zaproponuje.

Hamulce: do 500 zetów z tarczami powinieneś coś zdobyć, jakieś Deore na przykład, jeśli chcesz mieć hydrauliczne.

Jeśli budżetowo hydraulicznie (ale przyzwoicie), to:

http://allegro.pl/nowe-hamulce-tektro-auriga-tarcze-160-180-i6869043634.html#thumb/1

Ja wiem, słabsze od Shimano, ale wielu je poleca ze względu na bezawaryjność, no i ta cena , od razu z tarczami.

Albo budżetowo mechanicznie:

http://allegro.pl/profesjonal-kpl-avid-bb5-htm09-hamulce-tarczowe-i6853506805.html

I wtedy zostają Twoje klamki, bo są kompatybilne.

Przemyśl. Takie miasto i taka zachęta.

Napisano

CannondaleRider, , GTB dobrze mówi. Lepiej poczekaj, zbierz nieco więcej i od razu kup dobre koła i hamulce. Za ok. 1000 PLN na pewno kupisz coś, co nie będzie uwsteczniało twojego rower i po niedługim czasie będziesz znowu chciał (albo musiał) zmieniać. Na pewno koła na piastach maszynowych,, bo są trwałe i proste w serwisowaniu. Rzuć okiem na te:   Koła 26 Alexrims EN24 Novatec D041/2 disc 8/9/10s (6725227309) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.   albo tańsze, ale na maszynach:   KOŁA 26 MASZYNY FW DISC TARCZA RODI NOVATEC 2K (6866354279) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.   albo inne z popularnego portalu aukcyjnego w cenie ok. 500 PLN. Poniżej tego poziomu bym nie schodził, Albo skontaktuj się z  użytkownikiem Daveo z tego forum, na pewno coś Ci zaproponuje.   Hamulce: do 500 zetów z tarczami powinieneś coś zdobyć, jakieś Deore na przykład, jeśli chcesz mieć hydrauliczne.   Jeśli budżetowo hydraulicznie (ale przyzwoicie), to:   Nowe hamulce Tektro Auriga + tarcze 160/180 (6869043634) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.   Ja wiem, słabsze od Shimano, ale wielu je poleca ze względu na bezawaryjność, no i ta cena , od razu z tarczami.   Albo budżetowo mechanicznie:   PROFESJONAL KPL AVID BB5 (HTM09) HAMULCE TARCZOWE (6853506805) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.   I wtedy zostają Twoje klamki, bo są kompatybilne.   Przemyśl. Takie miasto i taka zachęta.

Wielkie dzięki za radę, dołoże trochę do roweru i kupie lepsze koła :)

Jakbym kupił te co zaproponowałem ostatnio to bym mógł zamonotwać tarcze?

Myslisz ,że te budżetowe hydrauliki jak napisałem powyżej będą lepsze od tego zestawu który sam dobrałem?

I czy jakbym się zdecydował na swoj zestaw hamulców to jest on kompletny?

Czy czegos brakuje?

Klocki do hamulców tarczowych są w zestawie z klamkami i zaciskami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...