Skocz do zawartości

[Gravel] Poszukiwania roweru idealnego do 3000

Hunatylla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Na wstępie zaznaczę, iż przejrzałem tematy pasujace do tagu gravel, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Przechodząc do konkretów.

Na rowerze jeżdżę od małego i zawsze było to moją pasją, aktualnie w domu posiadam dwa - tanią szosę i lepszego mtb. Szosa jak najbardziej mnie wciągnęła. Od początku było wiadome, że jeśli mi się spodoba jazda po asfalcie będę myślał o czymś innym (lepszym). 

Jeżdżę po szwajcarii kaszubskiej, a więc raczej kiepskie asfalty, małe wioski, krótkie hopki, czasem jakiś szuter. Od XC mam mtb i to się nie zmieni. Mam duszę sportowca, jak i outdoorowca, więc radość sprawia mi niedzielna ustawka szosowa jak i weekendowy trip. Chciałbym spróbować swoich sił w połączeniu pasji rowerowej z podróżniczą, czyli jakiś wyjazd przykładowo na weekend żeby coś zwiedzić. 

Szukam roweru który pozwoli mi komfortowo (ale niekoniecznie bardzo wolno) jeździć po kiepskim asfalcie jak i drogach nieutwardzonych popularnie zwanymi szutrami. Mam dość oglądania kolejnych drobnych nacięć na oponie w mojej obecnej szosie. Stąd pomysł na gravela. Fajnie byłoby aby rower miał otwory na bagażnik, aczkolwiek nie jest to mus - istnieją przecież ciekawe torby podsiodłowe czy inne tego typu wynalazki. Osprzęt - tutaj myślę, że tiagra byłaby ok. W szosie mam starszą sorę, tragedii nie ma więc tiagra jeśli będzie lepsza to będzie super. Skłaniam się do kupna roweru używanego, ale ciężko o dostępność takich maszyn na rynku wtórnym. 

Zrobiłem drobny reaserch, w oko wpadły mi

- author ronin> bardzo mi się podoba - stalowa rama, tiagra, nawet jest taki na olx używany z tym, że rozmiar za duży.

- romet boreas> ciut inny rower, jednakże również bardzo interesujący, osprzęt też w porządku

- firma Pinnacle> w Polsce niedostępna, ale ofertę tego typu rowerów mają sporą - czy ktoś może powiedzieć coś więcej na ich temat?

Jeszcze z drugiej strony rozważałem szosówkę z możliwością założenia szerszych opon rzędu 28/30C. Canyon ma coś takiego w swojej ofercie, jednakże mocno poza moim budżetem. 

Chciałbym aby rower kosztował mnie max 4000zł.

W trochę wyższym budżecie możesz znaleźć Fuji Jari 1.7 oparty o napęd Tiagry. Wyższy model był bardzo pozytywnie zrecenzowany w ostatnim Bikeboard. Rama jest ta sama, także sam tekst może Cię interesować.

Z tego co widzę na ebayu to w UK jest po jakieś 1100 funtów, czyli mniej-więcej 5k zł. U nas chodzi po 6k. Moim zdaniem po kupnie takiego roweru możesz się pożegnać ze starą szosówką i ewentualnie sprawić sobie drugi komplet lekkich kół szosowych. Jeśli się tylko nie ścigasz, to overhead Jarego na szosie nie powinien Ci specjalnie doskwierać.

Trochę czasu już na rowerach spędziłem i jedno wiem na pewno - nie chcę crossa. Zbyt wygodnie jeździ mi się na baranku.

Stara szosówka na dniach zmienia właściciela, a niestety budżet 5k to za dużo. Oglądałem te fuji i w moich widełkach cenowych to tylko modele na clarisie :( 

• 1 miesiąc temu...

Gravela ciężko używanego, mało tego na rynku. Ale z przełajówką już lepiej. Oponki do 35c chyba wchodzą zwykle. Geo można złagodzić mostkiem. Może tak pokombinuj? Albo negocjuj cene ronina lub składaj cos samemu na ramie accent furious.

• Mod Team

Kłaniam,

4 klocki to jakies 840 funtów. Odejmij 40 na przesyłkę UK-PL i można już poszukać na JuKejskim ebajcu, STW, Bikeradar... Zagramanica wybór wiekszy a i ludność chetniej pozbywa się sprzetów, a to przez apgrejdy, a to przez znudzenie materiałem...

Pinnacle Arkose 3 http://www.ebay.co.uk/itm/Pinnacle-Arkose-3-Adventure-Road-Bike-Gravel-Cyclocross-/182674278380?hash=item2a883c47ec:g:I~QAAOSwgQRZbkhs

Charge Plug 3 http://www.ebay.co.uk/itm/Charge-Plug-3-2016-Road-commuter-gravel-adventure-Bike-/122448277622?var=&hash=item1c827c7076:m:mExkZbPqkl9JkZZywcrZC_Q

Genesis CdF http://www.ebay.co.uk/itm/Genesis-Croix-de-Fer-20-2016-Small-Grey-/112504771553?hash=item1a31ce93e1:g:6oYAAOSwVbxZgHXb

Genesis CdA http://www.ebay.co.uk/itm/2017-Genesis-CdA-10-Medium-Alloy-Adventure-Bike-700x40c-RRP-849-/142265716074?hash=item211fb28d6a:g:C1IAAOSwTM5Y1sTD

Tak kilka na szybkena...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...