AdrMas Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Witam! Mam do Was jedno pytanie - czy kaseta 13-26 będzie pasować, jeśli teraz mam 12-25? Z góry dziękuję za pomoc.
Waza Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Jaka kaseta? Shimano, SRAM, Campagnolo, ilu rzędowa? Jaki bębenek piasty? Shimano, SRAM, Campagnolo?
AdrMas Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Napisano 26 Czerwca 2017 Cały osprzęt to Campagnolo Centaur. Obie kasety są 10 rzędowe.
Waza Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Skoro masz piastę z bębenkiem Campagnolo i nowa kaseta też jest od Campy to wszysko powinno być w porządku. Przerzutka z krótkim wózkiem bez problemu obsłuży koronkę 26T. Nawet łańcucha prawdopodobnie nie trzeba będzie zmieniać, chyba że już teraz jest skrócony na styk.
Waza Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Odnośnie łańcucha, pominąłem jedną sprawę, jeżeli jest mocno wyciągnięty, to na nowej kasecie będzie strzelał (przeskakiwał na zębach przy mocniejszym pedałowaniu). Warto wtedy spróbować przejechać ok. 100km na miękkim obrocie. Jeżeli przestanie strzelać, to znaczy że nie jest bardzo rozciągnięty i można jeździć. Natomiast jeżeli nadal będzie przeskakiwać, to trzeba kupić nowy łańcuch.
AdrMas Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Napisano 26 Czerwca 2017 Teraz mam właśnie tak, jak napisałeś, że przy mocniejszym pedałowaniu, pedały mi przeskakują, ale tak się dzieje tylko na 4,5 i 6 przełożeniu. Pytałem się na tym forum i znawcy napisali, że jest kaseta do wymiany lub łańcuch. Mi się wydaje, że łańcuch jest OK, ale może właśnie mi się tak tylko wydaje. Jak myślisz, czy może to być tylko łańcuch do wymiany, jak coś się takiego dzieje?
Waza Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Tak, takie strzały wynikają z tego że dużo jeździłeś na tych przełożeniach i prawdopodobnie rozciągnięty łańcuch zjadł zęby koronek 4,5,6. Jeżeli możesz, wrzuć zdjęcie kasety, być może wystarczy wymiana łańcucha.
AdrMas Napisano 27 Czerwca 2017 Autor Napisano 27 Czerwca 2017 Hej! Wrzucam zdjęcia kasety? Co o niej myślisz?
Waza Napisano 27 Czerwca 2017 Napisano 27 Czerwca 2017 Myślę że zupełnie nie dbasz o napęd czyścisz go czasem? Wracając do kasety, lepiej by było widać stan jej zużycia gdybyś zrobił zdjęcie bardziej prostopadle do koronek a nie z góry, no i łańcuchem zasłaniasz zużytą koronkę, ale nawet w tym ujęciu widać że środkowe koronki są trochę wyjechane. Jeżeli musisz wymienić kasetę to tym bardziej łańcuch, bo to rozciągnięty łańcuch tak wycina zęby koronek. Ja bym zrobił tak, na razie zostawił bym starą kasetę i założył nowy łańcuch Campagnolo i pojeździł trochę na miękkim obrocie, tak 100-150km, żeby sprawdzić czy łańcuch się przyjmie. Jeżeli się przyjmie to OK, a jeżeli nie to dopiero wtedy kupił bym nową kasetę, taką jak wyżej. Tylko zakładając nowy łańcuch skróć go rozsądnie, żeby w przypadku jeżeli będziesz musiał dać kasetę 13-26 nie okazał się za krótki. Edit. Na drugim zdjęciu lepiej widać, raczej ta kaseta nie przyjmie nowego łańcucha, na koronce nr 7 będzie strzelać. Ja bym wymienił najpierw łańcuch, a potem prawie na pewno kasetę.
AdrMas Napisano 27 Czerwca 2017 Autor Napisano 27 Czerwca 2017 Ja się na rowerach za bardzo nie znam. Ten rower kupiłem ponad miesiąc temu w takim stanie, pomimo tego, że widziałem, że coś jest nie tak. Myślałem, że to może przez pedały SPD, bo byłem w normalnych butach, ale jednak to nie to - niestety. Ale uważam, że i tak opłacało się kupić ten rower. I zrobię tak jak napisałeś. Dzięki!
Mod Team sznib Napisano 27 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2017 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.