Arxas Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Cześć, ostatnimi czasy katuję mój nowy rowerowy nabytek po wszelakich ścieżkach i okazuje się, że zwykłe shimanowskie 540 z klasycznymi butami spd są w moim wypadku o kant dupy rozbić. Trzeci z rzędu zjazd superflowem w rychlebach to już masakryczny ból stóp odbierający jakąkolwiek chęć do życia, nie mówiąc już o jeżdżeniu. Podejrzewam, że problemem jest niewielka powierzchnia styku między butem i pedałem i mimo pewnej sztywności podeszwy, cały mój ciężar punktowo opiera się na niewielkiej części śródstopi. W momencie, kiedy po zjeździe oprę cały ciężar ciała na siodełku i kierownicy odciążając nogi, ból ustępuje. Myślę o zakupie butów i pedałów dedykowanych do AM/Trail/Enduro i aktualnie skłaniam się ku opcji Shimano ME7 + M8020, głównie ze względu na fakt, że rozmiarówkę shimano znam i mi odpowiada, a i z pedałami nigdy nie miałem żadnych problemów. Trochę boli cena takiego kompletu, jednak pozbycie się tępego bólu w stopach jest warte każdych pieniędzy. Wiem, że są jeszcze butki me5, ale w tych siódemkach bardzo podoba mi się osłona na kostkę - generalnie nie lubię, jak mi syf oblepia skarpetkę i leci do środka buta. Myślałem też ewentualnie o pedałach M424. Wydają się oferować całkiem spore podparcie - czy byłby to dobry pomysł? Czy ktoś z Was jeździ na takim zestawie jak w tytule i może się podzielić wrażeniami? Chętnie też zapoznam się z ewentualnymi alternatywami.
huskarl Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Mam buty M077. Do tego trzy rowery z M520, szosę, HT i full. W fullu po pół roku zmieniłem na M8020. Różnica w odczuciu pod stopą jest niewielka. Platforma nie jest nawet w pobliżu buta i na pewno nie zwiększa powierzchni kontaktu. Pedał troszkę lepiej przylega do buta, jest stabilniej przy ruchach na boki. I to w zasadzie tyle. Platforma jest głównie po to by łatwiej się wpinać. W zasadzie wystarczy jakoś tam kopnąć w pedał i już jesteś wpięty. W M520 nawet po 5 latach w SPD miałem problemy (3 rowery o różnych geometriach więc ciągła zmiana ich położenia). Nie wiem czy lepszym wyborem nie byłyby M530. Kosztują połowę tego co XT a tylko nieco cięższe. Też mają platformę ale o kształcie takim jak w pedałach XTR czyli M9020. Może w nich jest szansa że miękki but jakoś się o nią oprze (chociaż wątpię), bo M8020 mają ją bardzo minimalistyczną i tam nie ma szansy na kontakt. Inna kwestia, że Shimano chyba nigdy nie zakładało że platforma ma spełniać jakąkolwiek funkcję po wypięciu. Ona jest chyba głównie do pedałowania bez wpięcia i pozycjonowania pedału przed. Po wpięciu to sztywność buta ma zapewniać oparcie więc weź najsztywniejsze w jakich wytrzymasz. Pedały trailowe czyli M530, M8020 i M9020 to dobry wybór bo oprócz platformy jest jeszcze zwiększona powierzchnia styku z butem, wokół zatrzasku.
Tomek21001 Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 424 na Rychlebach połamiesz, klatka jest z fajansu, wytrzyma jeden strzał w kamień, podparcie jest ok. Jeżeli upierasz się przy Shimano - zdecydowanie DX-y, inny materiał klatki, strzępi się ale nie pęka z byle powodu. A na poważnie - jak szanujesz stopy - Sainty ( stuningowane przez pogłębienie gniazd na piny, mowa o starszej wersji,ponoć wyszły już nowe) bądż inne nie lajtowane platformy. Do tego buty 510 do kostki ( Freerider High albo Line Kingi albo nawet Impacty ).
huskarl Napisano 27 Czerwca 2017 Napisano 27 Czerwca 2017 Zrobiłem zdjęcia jak pedał M8020 układa się pod butem. Jak widać platforma to nie podparcie.
Arxas Napisano 28 Czerwca 2017 Autor Napisano 28 Czerwca 2017 @huskarl, dzięki za poglądowe foty, bardzo przydatne 424 na Rychlebach połamiesz, klatka jest z fajansu, wytrzyma jeden strzał w kamień, podparcie jest ok. Jeżeli upierasz się przy Shimano - zdecydowanie DX-y, inny materiał klatki, strzępi się ale nie pęka z byle powodu. A na poważnie - jak szanujesz stopy - Sainty ( stuningowane przez pogłębienie gniazd na piny, mowa o starszej wersji,ponoć wyszły już nowe) bądż inne nie lajtowane platformy. Do tego buty 510 do kostki ( Freerider High albo Line Kingi albo nawet Impacty ). Nie zamierzam rezygnować z SPD, więc zastanowię się nad tymi DXami. Patrzyłem też na pedały innych firm, np. HT X2 czy Funn Mamba, gdyż w zasadzie zależy mi tylko na bucie Shimano - same bloki i pedały nie koniecznie muszą pochodzić do tego producenta. Niestety ceny oscylujące w okolicach 500 zł to już dość dużo jak za same pedały - raczej te 300 zł to była w założeniu górna granica. Jak na ten moment zamówiłem same ME7 i sprawdzę jak będzie wyglądała sprawa z aktualnie zamontowanymi 540stkami. Zakładam, że buty dedykowane do rąbanki będą bardziej wygodne na zjazdach, niż laczki do kręcenia po płaskim. W zależności od tego, w jakim stopniu poprawi się komfort moich stóp zdecyduję, jak dużego dodatkowego podparcia mi potrzeba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.