Umpero Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Witam Czy zębatka na zdjęciu przyjmie nowy łańcuch? Druga kwestia to jaki łańcuch do szosy ? KMC X10.73 będzie ok?
Witboj Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Podzielam zdanie kol. Waza. Nie widzę jakiegoś większego zużycia. Zresztą w razie wątpliwości i tak zawsze jest lepiej kupić tylko łańcuch - bo korbę zawsze możesz dokupić, gdyby na zdjęciach wyglądało to lepiej niż w rzeczywistości.
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2017 Jak nie będzie zaciągać i robić cyrków przy zmianach to jest ok.
Umpero Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Napisano 25 Czerwca 2017 A KMC X10.73 będzie ok do szosy ? Poza tym istnieje coś takiego jak podział na łańcuchy do szosy i do MTB?
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2017 Poza tym istnieje coś takiego jak podział na łańcuchy do szosy i do MTB? I tak i nie. Generalnie łańcuchy szosowe teoretycznie są lżejsze, często hollowpin i ażurowe, ale te mtb mają bardzo podobnie. Shimano na swoich łańcuchach pisało np sora, tiagra deore ... teraz niby jest rozróżnienie ale na szosowe i mtb. Widać to w 11sp szczególnie, kiedy założymy nie taki łańcuch i napęd wyraźnie traci na precyzji. Przykładem takim jest cały napęd shimano a łańcuch FSA. Przyglądałem sie łańcuchom xx1 i Sram red22 ostatnio i nie widzę większych różnic w budowie ogniw. Może nie przyglądałem sie uważnie A KMC X10.73 będzie ok do szosy ? Owszem ja zwykle zastępuje ultegrę tym że właśnie łańcuchem.
Umpero Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Napisano 25 Czerwca 2017 Generalnie łańcuchy Shimano mają opinię gumki od majtek. Czy w przypadku szosy też te łańcuchy są tak rozciągliwe ? Jaka różnica wagowa jest pomiędzy KMC X10.73, a dedykowanym do szosy łańcuchem Shimano Ultegra? ------------Edit---------- Znalazłem info, że Shimano Ultegra to waga około 268g, a KMC X10.73 waży 260g. Czy do napędu takiego jak na zdjęciu tj. 105 mogę spokojnie zastosować wymieniony wyżej KMC ?
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2017 Czy do napędu takiego jak na zdjęciu tj. 105 mogę spokojnie zastosować wymieniony wyżej KMC ? Owszem. Shimano mają opinię gumki od majtek. Kmc też ... seria Z to pomyłka taka sama jak hg40 jednak seria X wypada wyraźnie lepiej os shimano. Znalazłem info, że Shimano Ultegra to waga około 268g, a KMC X10.73 waży 260g. Nie wiem skąd masz info, teoretycznie ultegra powinna być lżejsza bo jest ażurowa. Mogę to zważyć jak nie zapomnę.
Waza Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 @@Umpero, zakładaj spokojnie KMC X10.73, pojeżdzisz na nim wyraźnie dłużej niż na Ultegrze i przy okazji twoja kaseta też dłużej wytrzyma. Na szosie łańcuchy generalnie żyją znacznie dłużej niż w MTB, ale i na szosie jest wyraźna różnica żywotności między łańcuchami Shimano i łańcuchami KMC serii X. Chociaż przyznaję że dedykowane łańcuchy Shimano pracują na kasetach Shimano z nieco wyższą kulturą, ale różnica nie jest wielka.
HarveyDent Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Ale słyszalna. Moim zdaniem KMC w szosie jest wyraźnie głośniejsze. Pisze w w szosie, bo w MTB nie jeździłem na shimano, a różnicy między campą a kmc nie słyszę. Kultura pracy też tak sama. Możliwe też że przez to że łańcuchy i napęd przytyrane już.
Waza Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Tak, masz rację że KMC X jest nieco głośniejszy od łańcuchów Shimano na kasetach Shimano, ale w dużej mierze zależy to od jakości smarowania. No i na tym polega wybór co kto woli, homogeniczny napęd Shimano cichy i z wysoką kulturą pracy, ale stosunkowo nietrwały który krótko pożyje lub trzeba wydać spory grosz na często zmieniane łańcuchy. Czy użyć łańcuchów KMC wyraźnie przedłużających życie napędu, ale nie tak cichych i perfekcyjnych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.