Skocz do zawartości

[MTB 27,5'] dla żwawego czterdziestolatka

manti66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pany ale poco te dywagacje , z indywidualnymi preferencjami się nie dyskutuje i żadne teorie nie mają tu zastosowania. Sam jeżdżę na kierze 580mm bo mi tak wygodnie (tak próbowałem przez pewien czas 720 , tak jestem kurdupel) tak więc udowadnianie lepszości jednej nad drugą to jak dyskusja na wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.

• Mod Team
Napisano

@ Quell

Widocznie nie widziałeś bardzo wąskich :icon_lol:

@ kijanka96

Nie słuchaj kolegi, bo jak tak dalej pójdzie, to będziesz w zimie w sandałach chodził :laugh:

Tu @ gtb ma rację, że nie można wszystkich i wszystkiego jedną miarą mierzyć.

Napisano

Quell to jest gdzieś udowodnione, że dłuższe kierownicę są dla każdego złotym środkiem i koniec kropka? Nie wiem czemu każdy chce przekonać innych do swojej racji..

Nie są złotym środkiem,na 26' mam niecałe 600 i na szutry jest aż nad to długa.

To było do KrissDeValnor,właśnie na singlach przydaje się szeroka kierownica,akurat drzewa nie są największym problemem.

• Mod Team
Napisano

To zdziwiłbyś się jak ledwo byś się mieścił z 700 miejscami, ale oczywiście to są raczej wyjątki o czym zresztą było wyżej, co nie zmienia faktu, że z jeszcze szerszą kierownicą byłoby w tych miejscach zwyczajnie jeszcze trudniej.

A cytując ostatni fragment zdania nieco uciąłeś sens, bo na początku było bardzo wąskie, a dla mnie bardzo wąskie to takie na których się ledwo mieszczę z 700 przy zachowaniu maksymalnego tempa w jakim jestem w stanie przejechać dany fragment.

• Mod Team
Napisano

Pany ale poco te dywagacje , z indywidualnymi preferencjami się nie dyskutuje i żadne teorie nie mają tu zastosowania.

IMO to zdanie wyczerpuje temat szerokości kierownic. 

Napisano

Wczoraj w nocy na singlu po przesiadce z kiery 600 na 720 przyhaczyłem pień, średnia przyjemność, na szczęście mały palec lewej ręki cały. Ogólnie szersza kiera na plus, z tym małym wyjątkiem...

Pozdrawiam żwawego rówieśnika;)

• Mod Team
Napisano

Reasumując : fajnie się śmiga z szerszą, jednak tam gdzie jest bardzo wąsko, robi się nieco nerwowo, bo człowiek rozgląda się, żeby tylko nie przyhaczyć, a wiadomo że jak się zaczyna myśleć o niepowodzeniu, to czasami następuje...

Czasem wystarczy chwila nieuwagi i tam gdzie normalnie z 600 nie byłoby problemu ze zmieszczeniem się, to przy 700 można się lekko zdziwić i zaczepić o jakieś niesfornie rosnące drzewko, czy barierkę na bardzo wąskim mosteczku nad wodą, gdzie żeby przeprowadzić rower, to trzeba za nim iść, bo z każdej strony jest góra po kilka cm luzu i w jedną stronę przejazd się udaje, a w drugą już niekoniecznie ( na innym mostku było tak wąsko, że trzeba było przenieść rower, bo nie dało rady go nawet przeprowadzić ).

Dla każdego coś miłego i jeden się odnajdzie na wąskiej, a inny na szerokiej.

Małe sprostowanie - mam 720, co przy kołach 27,5 " jest już maksimum z mojej perspektywy, ale z drugiej strony mniej niż 700 lub 680 sobie w tej chwili nie wyobrażam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...