Michrow Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Witam, W kasecie 7-mio rzędowej widać lekkie ósemkowanie, zauważalne szczególnie na mniejszych koronkach. Kaseta jest nowa, piasta-stara. Czy to ósemkowanie kasety jest wynikiem lekko ósemkującego bębna piasty ? Pozdrawiam ! Michrow
rzezniol Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Ósemkowanie "na wolnym biegu" jest częstym przypadkiem zarówno w systemie kasetowym jak i w wolnobiegach nakręcanych. Spowodowane jest to nierównoleglym połączeniem piasty z bębenkiem, suma niedokładności produkcyjnych poszczególnych elementów. Im niższej klasy piasta tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia problemu i jego skali. Pozdrawiam
Michrow Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Napisano 25 Czerwca 2017 ....tzn. ja mam kasetę....... Jeśli zależy to od klasy piasty to czy taka wada konstrukcji piasty i bębna może pojawić się przy Shimano Deore model: FH T610 ? Pozdrawiam !
rzezniol Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Tak może ... widywałem "pływającą" kasetę w piastach DT za wielokrotność ceny Deore ... . W ekstremalnych przypadkach w tanich piastach na nakręcany wolnobieg "pływanie" może upośledzić pracę napędu. Tak długo jak pływanie nie ma negatywnego wpływu na precyzje zmiany przełożeń to należy je olać. Pozdrawiam
Michrow Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Napisano 25 Czerwca 2017 Ten model Shimano Deore, który podałem, jest pozycjonowany jako średnia czy raczej niższa klasa piast ? ................... By nie było tak że "zamienił stryjek siekierkę na kijek" - mam starą piastę , która nie ma jeszcze luzów i pomyslałem, że skoro już wymieniam koło ze szprychami to wymienię tez piastę - w kontekście ósemkowania........
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.