Skocz do zawartości

[Kaseta] - ósemkowanie kasety a bęben

Michrow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W kasecie 7-mio rzędowej widać lekkie ósemkowanie, zauważalne szczególnie na mniejszych koronkach. Kaseta jest nowa, piasta-stara. Czy to ósemkowanie kasety jest wynikiem lekko ósemkującego bębna piasty ?

Pozdrawiam !

Michrow

Napisano

Ósemkowanie "na wolnym biegu" jest częstym przypadkiem zarówno w systemie kasetowym jak i w wolnobiegach nakręcanych.

Spowodowane jest to nierównoleglym połączeniem piasty z bębenkiem, suma niedokładności produkcyjnych poszczególnych elementów.

Im niższej klasy piasta tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia problemu i jego skali.

Pozdrawiam

Napisano

....tzn. ja mam kasetę.......

Jeśli zależy to od klasy piasty to czy taka wada konstrukcji piasty i bębna może pojawić się przy Shimano Deore model: FH T610 ?

Pozdrawiam !

Napisano

Tak może ... widywałem "pływającą" kasetę w piastach DT za wielokrotność ceny Deore ... :).

W ekstremalnych przypadkach w tanich piastach na nakręcany wolnobieg "pływanie" może upośledzić pracę napędu.

Tak długo jak pływanie nie ma negatywnego wpływu na precyzje zmiany przełożeń to należy je olać.

Pozdrawiam

Napisano

Ten model Shimano Deore, który podałem, jest pozycjonowany jako średnia czy raczej niższa klasa piast ?

...................

By nie było tak że "zamienił stryjek siekierkę na kijek" - mam starą piastę , która nie ma jeszcze luzów i pomyslałem, że skoro już wymieniam koło ze szprychami to wymienię tez piastę - w kontekście ósemkowania........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...