Skocz do zawartości

[MTB 27,5'] dla żwawego czterdziestolatka

manti66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. przyszedł czas na zmianę, mam nadzieję dobrą zmianę... wysłużony góral na 26' nie spełnia już żadnych standardów choć wiernie mi służył przez bez mała 20 lat. chciałbym kupić nowy rower bo za kumplami nie nadążam na swoim złomku. oferta jest jednak na tyle szeroka, że nie sposób jak dla mnie się połapać. tym bardziej nie śledząc obrotu rowerowego rozwoju od dłuższego czasu, a przy dwójce małych bąbli to dodatkowo utrudnione czasowo ;-( potrzebuję roweru na trasy głównie szutrowe, leśne i czasami górskie (z wyłączeniem ostrych ekstremalnych zjazdów), po asfalcie też czasem się jedzie. ogólnie z 2-3 stówki km/miesiąc. wzrost 176, 76 od kroku i 76 kg wagi. z tego co wyczytałem rama dla mnie oscyluje w okolicach 18,5-19 cali choć nie robiłem testów jazdy jeszcze. koła 27,5' (przejechałem się na 29' ale czuję pewien dyskomfort i myślę że przeskok za wielki i pośrednie będą ok). budżet w okolicach 2,5 tys. jeśli będzie warto dołożę kilka stówek bez problemu. choć nie preferuję jazd ekstremalnych chcę rower na lata i w miarę dobrej jakości ze średniej półki. nie jestem snobem, ale zdecydowanie wolę lepszy niewykorzystany osprzęt niż średniej klasy zamienniki. napęd z tyłu 3x9 alivio lub na deore gdyby dało radę i jakieś sprawne manetki, sensowny widelec z blokadą skoku i rama o wymiarach jak wyżej. hamulce hydrauliczne jak da radę w tej cenie a na reszcie komponentów nie specjalnie się znam i zdaję się na was. nie musi być to jakaś tegoroczna nowość z całego spektrum, modele z roku 15 i 16 też biorę pod uwagę jeśli tylko będą dostępne. czytając od jakiegoś czasu co nieco mam pewne wyobrażenie i swoje typy, ale chciałbym się przekonać czy znajdą odbicie w waszych opiniach bo rozumiem, że forum odwiedzają nieprzypadkowe ludki które znają temat :-) z góry dziękuję za wszelkie typy i poświęcony czas

Napisano

1 przenieś temat do działu ,, zakup roweru z przedziału cenowego " albo ,, 27,5" " 

2 zorientuj się jakie rowery w ogóle możesz kupić u siebie , tzn w stacjonarnym i daj do nich linki .

3 przy twoim wzroście  rama19" wydaje mi się ciut za duża .

• Mod Team
Napisano

Od razu mogę powiedzieć, że jak dla Ciebie to 17 - 18 " na kole 27,5 " będą maksymalnym sensownym rozmiarem ( zakładając, że podałeś poprawnie wymiary ).

Poprzymierzaj się w sklepach do kilku modeli, a wtedy będziesz wiedział jaki wybrać rozmiar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...