krisgdynia Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Witam. Przepraszam jeśli znów coś nie tak z moim wpisem. Planuję wymianę przedniej korby w rowerze składanym Kross flex 2.0 w tej chwili jest tam okropny standard 44 zęby. Chciał bym wsadzić coś koło 50-52 chętnie z jedną tarczą (zakładam zakup z dwoma, trzema i ewentualny demontaż albo nie korzystanie ), przy okazji zmienię tylna przerzutka na Acera RD-M360 SGS Będę to robił sam w Gdyni - może jakaś pomoc który serwis/ktoś by pomógł? Czy mam szansę zmienić tylko korbe czy muszę myśleć i o suport? Zmieniam ponieważ chciał bym szybciej jechać... a jakość np. tylnej oryginalnej przerzutki jest fatalna.
Ychu Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Czy mam szansę zmienić tylko korbe czy muszę myśleć i o suport? Musiał byś zmierzyć ile ma obecny suport a ile wymaga nowa korba. Tylko jeszcze musisz znaleźć korbę aby sprawdzić ten suport. Zmieniam ponieważ chciał bym szybciej jechać... Z tyłu masz wolnobieg i on też sporo ogranicza jak chodzi o prędkość , ale przejście na kasetę to zmiana koła albo chociaż samej piasty. Będę to robił sam w Gdyni - może jakaś pomoc który serwis/ktoś by pomógł? Mogę Ci pomóc Mam generalnie wszystkie niezbędne narzędzia do przodu i tak dalej , ale jakieś 35 km od Ciebie. Ile przejechałeś na tym napędzie? Jaki dokładnie łańcuch? Może się okazać , że trzeba będzie zmienić łańcuch a do kompletu i wolnobieg. Ja jak by coś klucza do wolnobiegu się nie dorobiłem , bo nie mam wolnobiegu.
krisgdynia Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Napisano 25 Czerwca 2017 Z tyłu jest przerzutka 6cio biegowa i jest nawet na niej napisane SIS ale chodzi bardzo słabo i wygląda jak by miała się rozpaść (plastikowe prowadnice linki) dla tego chcę ją wymienić. Jestem kierowcą i rower mam że sobą w trasie robię nie wiele km (50-100 co któryś weekend) ale mógł bym jechać prędzej bo para w nogach jest a podejrzewam że przednia korba ma najwięcej znaczenia i nie daje rady. Zmierze suport w pon ale jest standard około 7 cm. Liczę się z wymianą całości ale na znanym serwis aukcyjnym znalazłem fajne korby z dwoma zębatka większą 52 zęby ale nie wiem jak jest moja mocowana i tu kłopot jak to sprawdzić. Są też całe suporty z korba ale też nie wiem czy to takie proste... Łańcuch - jak mam sprawdzić jaki mam? Też nie wiem jak z wymianą 35km no problemo rower skladany
Ychu Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Zmierz mufe suportu aby wiedzieć jaki suport dobrac. Na łańcuchu powinno być oznaczenie jaki to dokładnie. Nie wiem jak u Ciebie z przerzutka bo z racji małych kół żeby się nie okazało , że będzie ocierac po ziemi. No i w sumie łańcuch i tak trzeba będzie zmienić , bo jak blat będzie większy to łańcucha będzie za mało. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
krisgdynia Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Napisano 26 Czerwca 2017 przerzutke tylna jak wyżej już zamówiłem. Suport ma 7cm. Znalazłem takie coś http://allegro.pl/show_item.php?item=6809630274 (Przepraszam jeśli taki link nie jest akceptowalny o wycięcie) tylko nie mam pojęcia czy bedze pasowała do mojego sportu. Jestem zdecydowany nie używać (odkręcić?) mniejszą zębatka. Co do łańcucha to niestety w taki rower nic ciekawego nie wsadzają - oglądałem ale nic na nim nie pisze . Znalazłem też na allegro suport z korba 52 zęby.
Ychu Napisano 26 Czerwca 2017 Napisano 26 Czerwca 2017 Jeśli mufa ma 70 mm to musisz szukać suport pod ita. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
krisgdynia Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Napisano 26 Czerwca 2017 Nie moge edytować mojego wpisu. Sprawdziłem i korba mocowana na kwadrat. Jest sporo takich 52 zęby na allegro np. http://allegro.pl/korby-szosowe-prowheel-chariot-3rz-sr-175mm-52t-i6830614434.html rozpiętość cenowa duża. Muszę chyba wybrać taką której można odkręcić zbędne zębatki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.