Basil Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Szukam solidnego roweru do jazdy po mieście. Ma być szybki i wytrzymały na dziurach, krawężnikach. Może być używany, byle w dobrym stanie. Cena w okolicach 2000zł, może trochę więcej. Na czym jeżdżą kurierzy rowerowi? Czy możecie coś polecić? Jeżeli nie konkretny model, to na co zwrócić uwagę, jakie komponenty?
adamm84 Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 miasto to nie znaczy zawsze to samo moze byc kolarka z prostą kierownicą zamiast barana,a moze byc mtb na cienkich oponach
Rulez Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Kross ... Deceiver to najmłodsze dziecko projektantów Krossa. Należący do grupy „City” rower ma koła rodem z kolarki (650x26C) i osprzęt Shimano Nexave Intego. Przedni hamulec tarczowy i tylni typu V. Shimano Intego jest kombinacją 3 biegowej piasty i zewnętrznej 8 rzędowej kasety. W wyniku takiego połączenia pozbywamy się przedniej przerzutki co zwłaszcza przy poruszaniu się po mieście jest bardzo wygodne. Jest to rower miejski dla osób lubiących szybko i bezkompromisowo poruszać się po mieście, jak np. kurierów rowerowych. Rower ten będzie seryjnie wyposażony w oświetlenie bateryjne. Deceiver – brand new Kross commuting bike.
Basil Napisano 8 Października 2006 Autor Napisano 8 Października 2006 Kolarka to nie, bo po krawężnikach to długo nie pojeździ. Rulez Bardzo fajnie wyglada, ale co to jest? Pewnie całkiem drogi. Czy Twój? Bardzo mnie interesuje na czym jeżdżą kurierzy. Niektórzy z nich to mają odjechane na maxa rowerki, w końcu to ich narzędzia pracy.
Rulez Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Nie ... to nowy rower Krossa - cena jeszcze nieznana .
Biera Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 na co po niektóre miasta to by się jakiś endurak przydał a nie kolarka. Jak jeździsz z punktu A do B co by za wszelką cenę być jak najszybciej na miejscu to ja na twoim miejscu pomyślał bym o rowerze xc na troszkę mniejszym skoku, z oponami koło 1,90 - 1,95 i slick (jest takie coś wogóle?)/ semislick. Mi prywatnie taka konfiguracja najbardziej by pasowała do mojego stylu jazdy. Jeśli jeździsz spokojniej i zwalniasz przed krawężnikiem - jakiegos crossa. Jeśli jesteś w stanie jeździć tylko po ulicy - kolarka. A jak jesteś totalnym hardkorowcem - jakiś lekki endurak:D (i wtedy kroisz po schodach. Dużo zależy jak bardzo cenisz sobie czas i adrenalinę, ile masz odwagi (i bezmyślności czasami) i jaki styl ci odpowiada.
adwent Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Szukam solidnego roweru do jazdy po mieście. Ma być szybki i wytrzymały na dziurach, krawężnikach. Kolarka to nie, bo po krawężnikach to długo nie pojeździ. Jeśli nie kolarka, to pozostaje rower MTB lub crossowy na cienkich oponkach. Ja mam właśnie coś takiego - crossa 28" na oponach 28mm - mimo , że to nie kolarka to zdarzyło mi się już złapać gumę na krawężniku. Nie zraża mnie to kompletnie , zamierzam kupić za jakiś czas kolarkę i po prostu uważać bardziej na dziury. Początkowo myślałem, że taki crossik mi wystarczy ale okazuje się , że chcę jednak czegoś szybszego. O pomysłach zaadaptowania kolarki do jazdy miejskiej napisałem w dziale FORUM SZOSOWE w temacie " amortyzowana szosówka"
Halidar Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Moim zdaniem zwykły Trekking powinien wystarczyć np. Deceiver
Mody Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Ten rower ,ktory pokazal nam Rulez calkiem ciekawy jest A ja jestem podobnego zdania jak Biera. XC na slickach albo semi i wio
Basil Napisano 8 Października 2006 Autor Napisano 8 Października 2006 Rower trekkingowy do szybkich nie należy. Zastanawiałem się nad jakimiś ambitniejszym rowerem cossowym (coś więcej niż trekingowy bez błotników) lub niedrogimi XC. Myślę, że osprzęt to wszędzie montuje się taki sam, a jego rodzaj (czytaj parametry techniczne) zależy od ceny czyli zasobności kieszeni. W rowerze o który pytam ważne jest dobranie odpowiedniej ramy (jazda po płaskim, pozycja z jednej strony wygodna, z drugiej sportowa pozwalająca na szybką jazdę) i przedniego amortyzatora o małym skoku, ale dobrze wybierającego drobne nierówności. Czy się mylę? Możecie coś zaproponować?
bartmanin Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 ..wiem ze to nie ten przedzial cenowy ale jakie piekne: BAD BOY LEFTY SOHO ...
Biera Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 basil jak pokonujesz krawężniki? często po nich jeździsz? przy jakiej prędkości na nie wjeżdżasz? czy wskakujesz na krawężnik? czy zeskaujesz z krawężnika? Czy zdarza ci się zjeżdżać po schodach? Jeździsz ulicami czy drogami rowerowymi/chodnikami? Czy zamierzasz czasem wjeżdżać do lasu/na polną drogę? jakie prędkości cię interesują? Ile ważysz? Opisz to wszystko to coś znajdziemy:)
amoniak Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Ja po mieście robię rocznie robię coś koło 7 kkm rocznie i do miasta mam sztywniaka na kółkach 28 cali w zasadzie jest to rower przełajowy(na troszkę innych oponach i innym napędzie) z prostą kierownicą i w mieście takowy rower w mieście jakim jest Warszawa sprawdza się znakomicie
Basil Napisano 8 Października 2006 Autor Napisano 8 Października 2006 Po krawężnikach jeżdżę dużo, bo chodniki to mój przyjaciel (źle czuję się na dwupasmówkach, a w Wawie ich pełno). Staram się zwalniać i wjeżdżać delikatnie, bo mój obecny staruszek nie pozwala na nic więcej. Do lasu raczej nie, sporadycznie na jakieś polne drogi. Prędkości? Czym szybciej tym lepiej. Obecnie wszystko powyżej 35km/h to olbrzymi wysiłek. Ważę 80km.
amoniak Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Praktycznie nie jeżdże po smieszkach a po chodnikach to wcale na wielopasmówkach wcale źle się nie czuję Więcej urazów i dzwonów miałem na ścieżkach rowerowych i osiedlowych uliczkach niż w ruchu miejskim
Basil Napisano 8 Października 2006 Autor Napisano 8 Października 2006 amoniak ja też obecnie mam sztywny rower i nie przeszkadza mi to. jeździłem trochę na rowerze z budżetowym amortyzatorem (RST CT-FREE) i byłem mocno zawiedziony, ale może te droższe są znacznie lepsze. koła 28" na miasto to też dobra rzecz. Jakie masz w tym rowerze osprzęt, piasty, koła?
prataj Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 Witajcie, Przymierzam sie do kupna roweru, ktorego glownym przeznaczeniem jest miasto, oczywiscie weekendowe wypady tez beda sie przydazaly od czasu do czasu. Jak jzu udalo mi sie zorientowac w gre wchodza rowery Croccowe/Trekkingowe, przy czym jesli bedzie to Crossowy to i tak bede dokladal blotniki oraz mocny bagaznik (jezdze codziennie do pracy bez wzgledu na pogode). Moj budzet na zakup tego roweru to max. 2000zl. Aktualnie mam na oku Corratec X-Trail Base oraz polecony z pl.rec.rowery Bergamont Fluxus Sport. Co powiecie o powyzszych rowerach? Zastanawialem sie rowniez nad zakupem roweru marki Kellys, ale przeyczytalem o ich sporej awaryjnosci i mam troszke mieszane odczucia (jak co w gre wchodzily Axis, Neos oraz z trekkingowych Lagoon). Bede wdzieczny za wszelkie opinie i sugestie, ktore pomoga mi dokonac dobrego wyboru a co najwazniejsze cieszyc sie z jazdy nowym rowerem a nie stresowac ciaglymi usterkami. Pozdrawiam serdecznie, Pawel Ratajczak
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.