Skocz do zawartości

[Tylna piasta] na wolnobieg

edek

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Mam wolnobieg shimano 7 rzędowy oraz obrecz Weinmann(36 otworów) 3- komorową. Potrzebuje do tego piaste na wolnobieg. Te koło chciałbym uzywac w dircie i streecie. Jakie piasty tylne polecacie? Cena piasty oczywiście jak najniższa ale podawajcie wszystko co wam do głowy przychodzi...

to tych dyscyplin proponuje mimo wszystko przejście na piasty pod kasetę... piasty pod wolnobieg będą ci łamać ośki (dokuczliwe dużo bardziej w sportach grawitacyjnych niż normalnym xc nie mówiąc o szosie:) ) wynika to z dźwigni jaka wykonuje się na ośce w momencie podskoku. (a raczej upadku kołem na ziemię:P ) w tym momencie cała siła skoncentrowana jest na dość krótkim odcinku po lewej stronie osi. Problem w piastach pod kasetę został rozwiązany tym że bębenek jest automatycznie w piaście i dzięki temu siła uderzenia jest rozłożona na całą oś a nie jej odcinek. Problemem naturalnie jest kasa, ale myślę że jednak lepiej poczekać i dozbierać troszkę do porządnego sprzętu. Sam właśnie mam problem z kołem i nie chce kupować piasty pod wolnobieg tylko wole poczekać i zmienić koło, wolnobieg (na kasetę) i łańcuch razem (i może jeszcze manetki jeśli się pokuszę na >7). Mnie też to boli, ale chyba warto.

Pozdrawiam!

Biera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...