Kreick Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Cześć Mam taki problem, że zaczęło mi coś cykać przy pedałowaniu. Szybko zdiagnozowałem sprawę - śruby i kominy. Okazało się, że nie jestem w stanie dokręcić tego ustrojstwa bo całość się obraca. O dziwo nie było tego problemu przy starej korbie FSA MegaExo - tam śruby i kominy ładnie łapały i można było mocno dokręcić. Sprawa obecnie wygląda tak, że zakupiłem sobie narzędzie Parktoola do trzymania kominów i dokręciłem dość mocno te śruby. Nie umiem ich teraz odkręcić a cykanie dalej występuje! Zamiast posmarować gwinty smarem to dałem cholera klej do gwintów - myślałem, że cykanie wynika z odkręcania się śrub. Oczywiście jakoś to odkręcę uderzając młotkiem w kominy czy coś także to nie problem. Ale potrzebuję teraz nowych kominów, które nie będą za długie. Moja korba to Deore FC-M617. Może mi ktoś podsunąć, gdzie takie kominy kupić? Mogą być w komplecie ze śrubami. Zamówiłem nawet śruby z kominami A2Z ale brakuje im gwintu w środku przez znakomity patent dokręcania imbusami z obu stron. Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Vincere ma dobre śruby i kominy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no1 Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Możliwe że przykręciłeś je mocno, ale nie zakleszczyły się mocno "na zębatce" ale na sobie - w sensie komin na śrubie i dlatego powstaje cykanie (przez luźną zębatkę, mimo że nie czuć w palcach że jest luźna). Rozwiązaniem może być przypiłowanie starych kominów i dokręcenie śrub raz jeszcze. Przerabiałem ten problem z modyfikowaną korbą trzyrzędową na jeden rząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Przy jednej zębatce warto kupić krótkie śruby i kominy. Jeżeli nie, to można użyć podkładek. Zamieściłem dość obszerny opis w założonym temacie o jakie podkładki chodzi żeby było bezproblemowo i estetycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no1 Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Przy jednej zębatce warto kupić krótkie śruby i kominy. O szerokości 4 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Tak, właściwie to długości nie szerokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.