ajkwak Napisano 23 Czerwca 2017 Napisano 23 Czerwca 2017 Cześć wszystkim, to mój pierwszy post tutaj więc szybko - Tomek, 35 lat, na rowerze od kiedy pamiętam, śląsk - tyle o mnie. Do tej pory jeździłem na konstrukcjach typu cross country ale miałem okazje spróbować przełaju i się zakochałem, testowałem kilka modeli ale ostatecznie wybór padł na Merida cx 500. Link do roweru: https://www.merida-bikes.com/en_int/bikes/road-fitness/cx/2017/cyclo-cross-500-6554.html I tu pytanie do bardziej doświadczonych - jaki rozmiar ramy powinienem wybrać. Dodam, że udało mi się przymierzyć w sklepie S/M (52) i M/L (54) ale tylko na sucho, nie było możliwości żeby się przejechać. 52 wydawała się idealna ale wg sprzedawcy 54 pasuje dużo lepiej, generalnie obie były wygodne. Jeśli chodzi o przeznaczenie to jest to około 20% teren, 80% asfalt, rekreacyjnie, nie startuję w żadnych zawodach, średnio 50-70 km dziennie. Moje wymiary - z tego co zauważyłem stosunkowo długa noga w stosunku do wzrostu (nie zdawałem sobie sprawy z tego wcześniej): Actual Inseam - 84 cm Trunk - 63 cm Forearm - 34 cm Arm - 68 cm Thigh - 63 cm Lower Leg - 54 cm Sternal Notch - 146 cm Total Height - 177 cm Wg kalkulatora na competitivecyclist.com najważniejszym parametrem na który powinno się zwrócić uwagę to długość górnej rury i podpowiada, że powinno to być 54cm (czyli rozmiar 52 roweru). W skrócie - lepiej kupić mniejszy rower i ewentualnie powiększyć czy odwrotnie. Z góry dzięki.
gocu Napisano 23 Czerwca 2017 Napisano 23 Czerwca 2017 Witam sąsiada zza Wisły Sprzedawca opowiada bzdury (który to sklep? Nie czasem Bikeatelier w Tychach? To "nie było możliwości żeby się przejechać" też by do nich pasowało. Rower o rozmiarze 54 (M/L) ma górna rurę 555mm, to za dużo dla ciebie - w zwykłej szosie jeszcze by uszło gdyby ci rower sprzedali za pół ceny, ale przełaj nie może być za duży! Ja mam 178cm wzrostu, 87cm nogę i mam Ridleya z górną rurą 535mm. Geometria tu: http://www.bike4race.pl/product-pol-972-Rower-przelajowy-RIDLEY-X-BOW-DISC-105-Mix-Mechanical-Disc-kolor-XBO-01BM-Black-Belgian-Blue.html#close Kalkulator i tabelki na stronie Meridy sugerują absurdalne rozmiary.
ajkwak Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Napisano 23 Czerwca 2017 Czyli jednak pierwsze wrażenie się potwierdza (S/M z górną rurą 54 cm wydawała się idealna). Dzięki wielkie za pomoc. PS. Powinieneś dziś postawić jakieś typy w zakładach bukmacherskich
gocu Napisano 23 Czerwca 2017 Napisano 23 Czerwca 2017 Mam na nich uczulenie i wyczuwam ich nawet przez internet Jeśli będziesz dręczył przełajówkę w okolicach hałd koło lotniska i Wisły to być może się tam kiedyś trafimy
ajkwak Napisano 12 Lipca 2017 Autor Napisano 12 Lipca 2017 Dla potomnych - i kalkulator i pomoc na tym forum sie sprawdza, ostatecznie wzialem S/M - rozmiar 52, efektywna gorna rora 54 cm, jezdze juz jakies 12 dni, 700+ km, i rower jest idealny. Dzieki wielkie gocu za pomoc.
kipcior Napisano 12 Lipca 2017 Napisano 12 Lipca 2017 @ajkwakA jeździłeś tym gdześ po górach? Jakiś Przegibek, przełęcz Salmopolska czy Magurka? Przełożenie 36x28 wydaje mi się przeraźliwie twarde, a przecież tym się teoretycznie powinno dać nie tylko po asfalcie.
ajkwak Napisano 12 Lipca 2017 Autor Napisano 12 Lipca 2017 Jeszcze nie, docierał się puki co (wczoraj byłem na przeglądzie zerowym) i największą górkę jaką zaliczyłem to Rudzica. Podobnie do Przełęczy Salmopolskiej (z Wisły) średnie nachylenie 5.5% ale duuużo krótszy odcinek i nie było źle, wręcz zostało jeszcze kilka przełożeń tyle, że jechałem na oponie szosowej 25mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.