Skocz do zawartości

[korba/klucze] Czym odkręcić nakrętkę zabezpieczającą przy lewej korbie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie.

Mam ściągacz do korb, byłem pewien, że nakrętka lewej korby jest na zwykłego dużego imbusa... ale jednak nie jest.

Jest na taką gwiazdę, jakby dużego torxa.

Faktycznie jest to po prostu duży torx, czy potrzebny jest jakiś konkretny klucz?

Coś takiego jak na zdjęciu widać. Chodzi o nakrętkę, którą przykręca się korbę do osi suportu.

2048068_1.cd1dkkabjn.jpg

Napisano

To tylko nakrętka do kasowania luzów. By ściągnąć korbę nie trzeba jej nawet wykręcać, wystarczy odkręcić dwie śruby inbusowe po obu stronach ramienia i je wysunąć w bok.

Za to aby korbę prawidłowo poskładać trzeba tą nakrętkę odpowiednio mocno wkręcić, czyli do momentu skasowania luzów i do tego służy klucz zalinkowany przez Ychu.

Napisano

o tylko nakrętka do kasowania luzów. By ściągnąć korbę nie trzeba jej nawet wykręcać
Oczywiście ze musisz ja odkręcić, jak niby wysuniesz korbę gdy ta nakrętka ją blokuje?
Napisano

Odkręcaj czymś drzewiannym. Trzonki niektórych pędzli pasują jak ulał.

Przed wysunięciem ramienia, pamiętaj o wyjęciu zabezpieczenia.

Na koniec kup dedykowany klucz. Nie jest drogi i się przydaje. :)

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Uwielbiam te "dedykowane" klucze. Jak skomplikować rower tak bardzo, aby zwykły użytkownik nie mógł nic w nim zrobić? Dać torxa 60 i wmawiać, że to specjalny klucz. :D

Tak - już obczajone, torx t60  pasuje.

Napisano

Torx ma kształt sześcioramiennej gwiazdy.

Zdjęcie które wstawiłeś, wyraźnie pokazuje kształt ośmioramiennej gwiazdy.

Dlatego polecano klucz dedykowany.

Napisano

Tak - już obczajone, torx t60  pasuje.

Ja na przykład mam tylko do t50 :P Także dużo bym nim nie zrobił , ale zapewne jakieś druciarstwo bym zrobił :D  

Napisano

Torx ma kształt sześcioramiennej gwiazdy.

Zdjęcie które wstawiłeś, wyraźnie pokazuje kształt ośmioramiennej gwiazdy.

Dlatego polecano klucz dedykowany.

Dlatego dobierasz odpowiedni rozmiar i klucz dobrze zakleszcza się między ząbkami gwiazdy. Ale faktycznie drewnianym kołkiem też da się odkręcić.

W imię zasad nie mam zamiaru stosować się wymysłów producentów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...