PanzerMamba Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Jak w temacie. Mam ściągacz do korb, byłem pewien, że nakrętka lewej korby jest na zwykłego dużego imbusa... ale jednak nie jest. Jest na taką gwiazdę, jakby dużego torxa. Faktycznie jest to po prostu duży torx, czy potrzebny jest jakiś konkretny klucz? Coś takiego jak na zdjęciu widać. Chodzi o nakrętkę, którą przykręca się korbę do osi suportu.
Ychu Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Zaleca się do tego użyć dedykowanego klucza , ale możesz próbować jakoś druciarsko. http://biostern.abstore.pl/klucze-klucz-tl-fc16-do-ht2,c129,p828,pl.html
dran2 Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Ta nakrętka jest ledwo dokręcona, możesz użyć czegokolwiek płaskiego co będzie pasować.
Kekacz Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 To tylko nakrętka do kasowania luzów. By ściągnąć korbę nie trzeba jej nawet wykręcać, wystarczy odkręcić dwie śruby inbusowe po obu stronach ramienia i je wysunąć w bok. Za to aby korbę prawidłowo poskładać trzeba tą nakrętkę odpowiednio mocno wkręcić, czyli do momentu skasowania luzów i do tego służy klucz zalinkowany przez Ychu.
dran2 Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 o tylko nakrętka do kasowania luzów. By ściągnąć korbę nie trzeba jej nawet wykręcać Oczywiście ze musisz ja odkręcić, jak niby wysuniesz korbę gdy ta nakrętka ją blokuje?
marcingrychtol Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Najpierw odkręć śruby imbusowe w korbie, bo korba umie tak oś ścisnąć czasami, że nakrętka się blokuje.
Carraluch Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Odkręcaj czymś drzewiannym. Trzonki niektórych pędzli pasują jak ulał. Przed wysunięciem ramienia, pamiętaj o wyjęciu zabezpieczenia. Na koniec kup dedykowany klucz. Nie jest drogi i się przydaje.
PanzerMamba Napisano 21 Czerwca 2017 Autor Napisano 21 Czerwca 2017 Dzięki za odpowiedzi. Uwielbiam te "dedykowane" klucze. Jak skomplikować rower tak bardzo, aby zwykły użytkownik nie mógł nic w nim zrobić? Dać torxa 60 i wmawiać, że to specjalny klucz. Tak - już obczajone, torx t60 pasuje.
inforobert Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Torx ma kształt sześcioramiennej gwiazdy. Zdjęcie które wstawiłeś, wyraźnie pokazuje kształt ośmioramiennej gwiazdy. Dlatego polecano klucz dedykowany.
Ychu Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Tak - już obczajone, torx t60 pasuje. Ja na przykład mam tylko do t50 Także dużo bym nim nie zrobił , ale zapewne jakieś druciarstwo bym zrobił
PanzerMamba Napisano 21 Czerwca 2017 Autor Napisano 21 Czerwca 2017 Torx ma kształt sześcioramiennej gwiazdy. Zdjęcie które wstawiłeś, wyraźnie pokazuje kształt ośmioramiennej gwiazdy. Dlatego polecano klucz dedykowany. Dlatego dobierasz odpowiedni rozmiar i klucz dobrze zakleszcza się między ząbkami gwiazdy. Ale faktycznie drewnianym kołkiem też da się odkręcić. W imię zasad nie mam zamiaru stosować się wymysłów producentów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.