Romanon Napisano 20 Czerwca 2017 Napisano 20 Czerwca 2017 Cześć, Zastanaawiam się nad serwisem szosy/MTB we własnym zakresie. Zastanawiam się nad zakupem podstawowych narzędzi, w oko wpadł mi poniższy zestaw: https://www.decathlon.pl/skrzynka-na-narzdzia-900-id_8381080.html Co o nim sądzicie, czy macie jakieś inne typy? z góry dzięki za odpowiedzi, pzdr R
MikeSkywalker Napisano 20 Czerwca 2017 Napisano 20 Czerwca 2017 Cena nie jest jakaś specjalnie niska, według mnie musiałby to być naprawdę dobre jakościowo klucze żeby w nie zainwestować. A jak widzę klucz do konusów to nie sądzę żeby tak było - zwykły, najtańszy szmelc. Przede wszystkim zastanowiłbym się jakich kluczy potrzebujesz - czy masz zewnętrzne miski suportu, czy piasty na kulkach/łożyskach. Ja ze swojej strony na pewno mogę polecić rodzimego Bitula - mam od niego kilka kluczy i bardzo chwalę. Klucz do suportu HTII, klucze do konusów, klucz do prostowania tarcz. Myślę że gdybym nie miał własnej roboty bacika to i ten bym wziął. Klucz do kaset/suportu typu octalink używam tanich, jakiś klasy Bike Hand i działają od lat. Imbusy - wielu pewnie się z tym nie zgodzi ale ja chwalę tanie zestawy CrV z marketów budowlanych - Neo, EPM i podobne, kupowałem na sztuki wedle potrzeb. Podobnie z kluczem do pedałów - zwykła 15tka z marketu (ale nie najtańsza z Tesco tylko jak wyżej), tak samo klucze nasadowe i bity - też wedle potrzeb. Zestawy można kupić za kilka złotych. Ściągacz do korb - polecam SuperB, IceTech ponoć też jest dobry. Skuwacz - nie polecam Krossa, ja zastanawiam się teraz nad Topeak. Także moje rady są takie - gromadź wedle potrzeb klucze "nierowerowe" z jakiś marketów budowlanych, złóż sobie zamówienie na potrzebne klucze u Bitula a dokup w "rowerowym" lub na Allegro pozostałe.
gocu Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 1. Odradzam bacik Bitula - ktoś zupełnie nie pomyślał przy jego projektowaniu, zdjęcie za jego pomocą kasety graniczy z cudem (mam taki sprzed kilku lat, może coś teraz zmienili). 2. Zwykły klucz 15-ka do pedałów? Może się okazać że jest za gruba... Trzeba szukać jak najwęższej. Ogólnie zgadzam się z tym, że nie warto kupować takiego zestawu w całości, potem okazuje się że cześć narzędzi jest słabych, a części w ogóle nie używasz...
Sabarolus Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Do użytku domowego klucze Neo, sa bardzo w porządku. Imbusy można kupić na sztuki co jest dużym plusem. Posiadam imbusy Neo i chwalonego Bondhusa, i jak dla mnie pod względem samego wykonania to Neo jest lepsze!
Arni220 Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Popieram słowa kolegów, takie zestawy nie są warte tych pieniędzy. Najprawdopodobniej połowy kluczy nie wykorzystasz, a drugą połowę i tak będziesz musiał dokupić pod konkretnie swoje systemy. Najlepszą metodą jest kupno pojedynczych kluczy, kilku imbusów ze sklepu narzędziowego, a następnie spakowanie tego do jakiejś skrzynki narzędziowej i/lub pudełka z przegrodami. W ten sposób zaoszczędzisz połowę kasy, a będziesz posiadał tylko to co potrzebne. Z tego zestawu już ci mówię - klucze do konusów szajs, klucz do misek HT szajs (niszczą miski), imbusy też pewnie z plasteliny, klucz do nypli to chińskie dziadostwo za 50 centów, a reszta do dokupienia za 50zł.
Sabarolus Napisano 21 Czerwca 2017 Napisano 21 Czerwca 2017 Można dodać, że kompletując narzędzia samamu, zawsze możemy dobrać coś w optymalnym poziomie jakościowym w relacji do ceny. Zawsze wychodzi drożej niż gotowy zestaw, ale mamy przynajmniej pewność, że kiepskim kluczem nie obrobimy sobie śrub. W przypadku takich zestawów padaczką jest z reguły skuwacz łańcucha... Niby mozna nim coś zrobić, ale szkoda nerwów. W przypadku decyzji o samodzielnym kompletowaniu narzędzi polecam klucze imbusowe z kulką na jednym końcu. Zestaw Bondhusa z kluczami od 1,5 do 10 czyli tak naprawdę wszystko co może się przydać przy rowerze kosztuje teraz 66 zł w Leroy Merlin. Klucze do suportu, pedałów i konusów można kupić Bitula i mamy super zestaw, który wystarczy do amatorskiego serwisu. Dobry skuwacz do łańcucha kosztuje z reguły 60-80 zł. ale mamy już w miarę sensowne narzędzie. Tych po 20 zł nie polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.