Skocz do zawartości

[zestaw narzędziowy] Serwis szosy/MTB

Romanon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cena nie jest jakaś specjalnie niska, według mnie musiałby to być naprawdę dobre jakościowo klucze żeby w nie zainwestować. A jak widzę klucz do konusów to nie sądzę żeby tak było - zwykły, najtańszy szmelc. 

Przede wszystkim zastanowiłbym się jakich kluczy potrzebujesz - czy masz zewnętrzne miski suportu, czy piasty na kulkach/łożyskach. 

Ja ze swojej strony na pewno mogę polecić rodzimego Bitula - mam od niego kilka kluczy i bardzo chwalę. Klucz do suportu HTII, klucze do konusów, klucz do prostowania tarcz. Myślę że gdybym nie miał własnej roboty bacika to i ten bym wziął. 

Klucz do kaset/suportu typu octalink używam tanich, jakiś klasy Bike Hand i działają od lat. 

Imbusy - wielu pewnie się z tym nie zgodzi ale ja chwalę tanie zestawy CrV z marketów budowlanych - Neo, EPM i podobne, kupowałem na sztuki wedle potrzeb. 

Podobnie z kluczem do pedałów - zwykła 15tka z marketu (ale nie najtańsza z Tesco tylko jak wyżej), tak samo klucze nasadowe i bity - też wedle potrzeb. Zestawy można kupić za kilka złotych. 

Ściągacz do korb - polecam SuperB, IceTech ponoć też jest dobry. Skuwacz - nie polecam Krossa, ja zastanawiam się teraz nad Topeak. 

Także moje rady są takie - gromadź wedle potrzeb klucze "nierowerowe" z jakiś marketów budowlanych, złóż sobie zamówienie na potrzebne klucze u Bitula a dokup w "rowerowym" lub na Allegro pozostałe. 

Napisano

1. Odradzam bacik Bitula - ktoś zupełnie nie pomyślał przy jego projektowaniu, zdjęcie za jego pomocą kasety graniczy z cudem (mam taki sprzed kilku lat, może coś teraz zmienili).

2. Zwykły klucz 15-ka do pedałów? Może się okazać że jest za gruba... Trzeba szukać jak najwęższej.

Ogólnie zgadzam się z tym, że nie warto kupować takiego zestawu w całości, potem okazuje się że cześć narzędzi jest słabych, a części w ogóle nie używasz...

Napisano

Do użytku domowego klucze Neo, sa bardzo w porządku. Imbusy można kupić na sztuki co jest dużym plusem. Posiadam imbusy Neo i chwalonego Bondhusa, i jak dla mnie pod względem samego wykonania to Neo jest lepsze!

Napisano

Popieram słowa kolegów, takie zestawy nie są warte tych pieniędzy. Najprawdopodobniej połowy kluczy nie wykorzystasz, a drugą połowę i tak będziesz musiał dokupić pod konkretnie swoje systemy. Najlepszą metodą jest kupno pojedynczych kluczy, kilku imbusów ze sklepu narzędziowego, a następnie spakowanie tego do jakiejś skrzynki narzędziowej i/lub pudełka z przegrodami. W ten sposób zaoszczędzisz połowę kasy, a będziesz posiadał tylko to co potrzebne.

Z tego zestawu już ci mówię - klucze do konusów szajs, klucz do misek HT szajs (niszczą miski), imbusy też pewnie z plasteliny, klucz do nypli to chińskie dziadostwo za 50 centów, a reszta do dokupienia za 50zł.

Napisano

Można dodać, że kompletując narzędzia samamu, zawsze możemy dobrać coś w optymalnym poziomie jakościowym w relacji do ceny. Zawsze wychodzi drożej niż gotowy zestaw, ale mamy przynajmniej pewność, że kiepskim kluczem nie obrobimy sobie śrub. W przypadku takich zestawów padaczką jest z reguły skuwacz łańcucha... Niby mozna nim coś zrobić, ale szkoda nerwów. W przypadku decyzji o samodzielnym kompletowaniu narzędzi polecam klucze imbusowe z kulką na jednym końcu. Zestaw Bondhusa z kluczami od 1,5 do 10 czyli tak naprawdę wszystko co może się przydać przy rowerze kosztuje teraz 66 zł w Leroy Merlin. Klucze do suportu, pedałów i konusów można kupić Bitula i mamy super zestaw, który wystarczy do amatorskiego serwisu. Dobry skuwacz do łańcucha kosztuje z reguły 60-80 zł. ale mamy już w miarę sensowne narzędzie. Tych po 20 zł nie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...