Skocz do zawartości

[koło] Rozwiercony otwór na wentyl

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak - kupiłem komplet niedrogich kół 29. Wszystko z nimi okej ale okazało się że otwór Presta został dość brutalnie rozwiercony do rozmiaru trochę przekraczającego wymiary wentyla Schrader. 

Wygląda to tak: 

19212729_1739828872701773_1908160708_o_z

Według sprzedawcy nie powinienem mieć powodów do obaw. Otwór w wewnętrznej ściance nieznacznie przekracza wymiary wentyla, ten w zewnętrznej jak widać znacznie. 

Czy faktycznie nie mam się czym przejmować i bać czy o uszkodzenie opony czy wentyla? 

fachowo zrobione to nie jest ale raczej obaw do uszkodznia obręczy nie powinno być,kiedyś sam przeprowadziłem taki zabieg ale bardziej estetycznie,obręcz służya przez kilkaset km bez problemu(pod ciężarem 60kg) i z tego co wiem to jeżdzi obecnie bez żadnej awarii,w Twoim przypadku przedałoby się oszlifować nieco miejsce "odwiertu" tak żeby dętki nie kaleczyło,duży luz ma maszynka w tym miejscu?

Ja kupiłem koła Shimano wh-mt35 które miały otwory pod prestę a dętki kupiłem z wentylem auto i miałem zonka, nie zastanawiając się długo zrobiłem wiertłem siódemką otwór pod auto i śmigam do dziś, na jednej obręczy mam teraz prestę, a na niej jest nakrętka kontrująca z kołnierzem do otworów auto. 
Na Twoim miejscu rozwierciłbym całość wiertłem 7 fi, oczyścił z opiłków, zeszlifował te wystające kawałki alu i w drogę.

Pozdrower

co do zwrotu to bym to przemyślał,jeżeli cena naprawdę okazyjna to zostawiłbym bym,natomiast jeśli cenowo nie było okazji to bym próbował dogadać się o jakiś upust a koła zostawił u siebie,co do luzu to chodziło mi o ten między maszynką a obręczą, ja obręczy nie nawiercałem tylko sukcesywnie rozszerzałem śrubokrętem i co parę obrotów sprawdzałem czy maszynka wchodzi,chodziło mi żeby nie zrobić zbyt dużego otworu co mogłoby powodować uszkodzenia maszynki,tak mi się przynajmniej wydaje :whistling:

Czy okazyjna - nie wiem. Na pewno przyzwoita bo komplet nowych kółek z jakiegoś Gianta za niecałe trzy stówki, moje z Gianta (wprawdzie sprzed 10 lat), ale też proste i na kulkach przejeździły wiele kilometrów i przód jeździ nadal. Takie mi wystarczą. 

Na pewno trochę mnie uspokoiliście że to nie walnie. Ja lubię mieć wszystko w rowerach (no może poza mieszczuchem) na tip top i zawsze zakładam najgorsze :) 

Myślę że będzie ok :) opaska na obręcz sama w sobie powinna też trzymać wentyl więc nie powinien się przenieścić/skrzywić/wyrwać. Obręcz tego typu jakoś super wylajtowana nie jest więc faktycznie obaw o pęknięcie nie ma. Śmigaj ile wlezie aż się łożyska rozlecą ;)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...