Skocz do zawartości

[Koła 29er] Składać czy gotowiec ? Jak lepiej? DT , Mavic, ZTR ?

M4RUD3R

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć Wszystkim.

Krótka piłka czyli pytanie o koła do nowego 29era:
1)  Kompletne koła: Dt Swiss M442+Dt Swiss 350 Straightpull 100x15+Dt Competition Race+ Nyple Sapim sLock Polyax /
    Dt Swiss M442+Dt Swiss 350 Straightpull 135x10tb+Dt Competition Race+ Nyple Sapim sLock Polyax

2) Kompletne koła: Mavic Crossride Disc 29

3) Złożyć coś sobie na piastach DT 350 przód i tył i do tego obręcze ZTR Flow 29 ( ewentyalnie FlowEx ? )

4) Złożone na piastach DT 350 i do tego WTB ST i-23 29

5) Wasza propozycja 

Do wszystkich kół myślę nad oponami Maxxis Ikon 29.2.2 zwijane, 60Tpi , EXO TR.
Chciałbym koła pod system bezdętkowy (chcę odejść od dętek), które dadzą radę pod moją masą (90-95kg). 
Czekam na Wasze opinie :)

Napisano

Opcja 3 i 4 według mnie najlepsza i chyba nawet najbardziej opłacalna, Mavic crossride odradzam, na przód można dać coś tańszego niż DT350, np. jakiś Novatec- oszczędzisz kilka zł a różnicy w budowie nie ma, chyba że lubisz mieć identyczne piasty p+t 

W zależności jak szerokie opony chcesz montować- jeśli coś 2,25" i szersze to zdecydowanie warto Flow ex lub i25 zamiast i23- opona ma znacznie fajniejszy profil 2,25 jest stworzone dla obręczy 25mm ;) ale jeśli preferujesz coś węższego np. p2,25 t2,1 to lepiej węższa opcja.

A no i jeszcze jedna sprawa- czy wolisz opony Ust/ tubeless ready czy raczej zwykłe przerobione na bezdętkę dla oszczędności wagi? Jeśli to pierwsze to WTB będzie lepszym wyborem, ale jeśli zwykłe opony to ZTR wymiata, do tego niższe ranty dają trochę większa objętość opony względem innych obręczy o tej samej szerokości.

Napisano

Dzięki Piciu za opinię :) Myślę , że zatrzymam się przy 2.2 i właśnie przy wspomnianych Ikonach - miło je wspominam z jednego z rowerów pod 26. A co do piast to fajnie by było mieć dwie takie same - taki kaprys ;-) A jak nie DT to co jeszcze (poza Hope) jest wartego uwagi ? Do tej pory miałem same Novateci, było ok, ale teraz chciałbym złożyć już jedną konkretną maszynę, żeby w razie W tylko ramę zmienić a reszta została.

Co do opon: nigdy nie miałem do tej pory żadnego systemu bezdętkowego, więc nie wiem ku której opcji się bardziej skłonić.

Napisano

Ja bym składał u dobrego kołodzieja, jak np. @Dawid. Twój zestaw nr 1 wydaje się najlepszy, ze względu na świetne piasty z systemem Star Ratchet i mocne obręcze DT które powinny dać radę jeźdźcowi 90kg+. Jedynie zastanawiam się nad nyplami, dlaczego Sapim, a nie DT Squorx lub Pillar DSN?

Napisano

Każdy z tych zestawów jest dobry tak naprawdę, ja zaproponowałem inne niż 1 bo osobiście nie podobają mi się obręcze DT Swiss, ale prawda jest taka że każda z podanych opcji jest równie dobra, szczególnie że praktycznie nie różnią się niczym poza obręczami ;)

Chociaż ta obręcz z tego co widzę nie jest tubeless ready lecz mogę się mylić.

Napisano

Czyli jednym zdaniem Mavica sobie odpuszczam i nie zawracam nimi więcej głowy. Zostanę przy poszukiwaniach WTB / ZTR lub DT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...