radm3 Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Witam, Chcę kupić klamkomanetki Shimano 105 5700, w opisie jest napisane że mają wewnętrzne prowadzenie linek. Jeżeli w ramie nie mam wewnętrznego prowadzenia linek to czy będą pasować? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Chodzi o prowadzenie ich pod owijką kierownicy.Dalej mogą być już na zewnątrz ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Nie kupuj ich, nie są warte pieniędzy moim zdaniem. Lepiej kupić 5600 albo od razu 5800 z tym że niestety wymaga to także przerzutek. No i niestety w najlepszym wypadku bębenka, bo to 11sp. Chyba ze wybierzesz tiagre 4700 ona jest na 10sp i pracuje podobnie jak 5800. Natomiast, tak, będą pasować, jeżeli masz typowego, nie dziwnego baranka na pewno będą pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Niestety muszę zostać z napędem 10rzędowym. Gdzieś czytałem że Tiagra 4700 ponoć jest niezła, a 5700 nieudane . Kierownica to RITCHEY Comp Logic II 42cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Muszę bo ? Koszta? No niewątpliwie cena jest tutaj ogranicznikiem. Ale jeżeli masz koło z podkładką pod kasetę, czyli masz kolo 11sp, można by się już zastanawiać. Owszem nowa tiagra podobnie jak i poprzedniki działają fajne. Czasami problem pojawia się z lewą klamkomanetką, spotkałem sie z tym kilkukrotnie. Zwyczajnie manetka nie chce wrzucać i trzeba nią trzepnąć odpowiednio, by zaskoczyła. To oczywiście gwarancyjne sprawy. Ja obecnie posiadam prawą klamkę 4600 i z tyłu przerzutkę ultegry RD6700 i powiem tyle ze działa to zdecydowanie lepiej niż set 6700. Obie manetki 4600 i 4700 są 10 rzędowe. Wiec może lepiej kup tiagrę 4600 i miej kompatybilność z przerzutkami aż do 11sp. Bo jak kupisz tiagrę to skazany na nią jesteś bo nie jest specjalnie kompatybilna z reszta. Poniekąd z grupami 11sp ale tego nie wiem na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Nowe koło na piaście Novatec D042SB . W zasadzie z 200zł więcej na osprzęt + koło tylne pod 11 i bym miał 5800. Okazuje się że da się wymienić bębenek CB-A2-SMN-AL na 11 to ide w grupę 5800 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 To jest rozsądne i optymalne w dzisiejszym świecie. przerzutki pracują fajnie, miękko a zarazem precyzyjnie. Musisz jednak pamiętać o częstym, jak sie oczywiście dużo jeździ, kontrolowaniu linek, bo te manetki mają to do siebie ze lubią rwać linki w manetkach. Mają bardzo podobną konstrukcję jak te stare shiamno z "wąsami" z tym że mają ślizg i linka idzie pod owijka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.