Skocz do zawartości

[pulsometr]Jaki jest wasz puls w stanie spoczynku

konio

Rekomendowane odpowiedzi

Mój puls w stanie spoczynku( nie jestem zdenerwowany , nie zmęczony , nie biegałem wcześniej)

wynosi ok: 89-105. Zaniepokojony tym poszedłem do lekarza rodzinnego i dostałem skierowanie do kardiologa.

Wizyte mam dopiero za miesiąc ale ten puls ciągle mnie denerwuje. Jak jest u was z tym ?

Dodam ze miałem wcześniej badania i nie wykryto mi wady serca.

Piszesz,że puls w stanie spoczynku , kiedy nie jesteś zdenerwowany.....;pewno jesteś bo dalej stwierdzasz,że Cię ten podwyższony puls denerwuje.Podobnie jak ciśnienie skurczowe(to wyższe miano),tętno jest bardzo labilne(zmienne),zależne również od psychicznego napięcia.Twój puls z pewnością nie jest jakoś drastycznie podwyższony,pociesz się , że u nieuprawiającego sport akcja serca do 120 uderzeń na minutę tylko wpływa na lepsze ukrwienie organizmu(powyżej wraz ze skurczem komór czy przedsionków nie nadążają zastawki i powstaje tzw. fala zwrotna czyli krew częściowo "cofa się" czyli każdy skurcz już nie jest tak efektywny jak tez z "poniżej120").Pociesz się również , że płci pięknej serduszka biją szybciej a żyją statystycznie dużej:).Z kardiologiem pomysł dobry.Fajnie gdyby założyli Ci przyrząd zwany Holterem,który monitoruje Ci akcje serca przez całą dobę.Nie boli a wyniki bardzo jednoznaczne.

Pozdrawiam Romek Stępniewski.

Spokojnie, masz 15 lat w naszym wieku to jest jak najbardziej normalne. Po prostu w okresie dojrzewanie człowiek szybko rośnie, a jego organy wewnętrzne robią to wolniej, przez co muszą wkonywać większą pracę - w przypadku serca pompować szybciej.

Moje tętno spoczynkowe wynosi 86-90 uderzeń.

Myślę, że nie ma się czym martwić, ale jeśli chcesz mieć pewność to pójdź do lekarza.

• 2 lata później...

Nie jestem pewien w jaki sposób to tętno spoczynkowe powinno się mierzyć. Rozumiem, że zaraz po przebudzeniu, ale to ma być HR średnie z jakiegoś powiedzmy minutowego pomiaru czy najniższa wskazana przez pulsometr wartość?

Dokonałem pomiaru dzisiaj rano i moje najniższe zanotowane tętno to 43 ud./min, średnia by pewnie wyszła w zakresie 47-52 ud./min, jednak nie mierzyłem jej, tylko tak "na oko" mówię. :)

Ja biore najnizsze stabilne tetno, tzn takie ktore utrzymuje sie powiedzmy 30 sekund, bo wiadomo, kazdy gwaltowniejszy ruch przy mierzeniu i juz jest 5 bpm wiecej. Zmierzylem sobie 2 tygodnie temu i mialem 42 bpm. Ale to zalezy od treningu, bo zima mam przewaznie 50-55.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...