konio Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Mój puls w stanie spoczynku( nie jestem zdenerwowany , nie zmęczony , nie biegałem wcześniej) wynosi ok: 89-105. Zaniepokojony tym poszedłem do lekarza rodzinnego i dostałem skierowanie do kardiologa. Wizyte mam dopiero za miesiąc ale ten puls ciągle mnie denerwuje. Jak jest u was z tym ? Dodam ze miałem wcześniej badania i nie wykryto mi wady serca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=5306&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszon7 Napisano 8 Października 2006 Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Piszesz,że puls w stanie spoczynku , kiedy nie jesteś zdenerwowany.....;pewno jesteś bo dalej stwierdzasz,że Cię ten podwyższony puls denerwuje.Podobnie jak ciśnienie skurczowe(to wyższe miano),tętno jest bardzo labilne(zmienne),zależne również od psychicznego napięcia.Twój puls z pewnością nie jest jakoś drastycznie podwyższony,pociesz się , że u nieuprawiającego sport akcja serca do 120 uderzeń na minutę tylko wpływa na lepsze ukrwienie organizmu(powyżej wraz ze skurczem komór czy przedsionków nie nadążają zastawki i powstaje tzw. fala zwrotna czyli krew częściowo "cofa się" czyli każdy skurcz już nie jest tak efektywny jak tez z "poniżej120").Pociesz się również , że płci pięknej serduszka biją szybciej a żyją statystycznie dużej:).Z kardiologiem pomysł dobry.Fajnie gdyby założyli Ci przyrząd zwany Holterem,który monitoruje Ci akcje serca przez całą dobę.Nie boli a wyniki bardzo jednoznaczne. Pozdrawiam Romek Stępniewski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 9 Października 2006 Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Spokojnie, masz 15 lat w naszym wieku to jest jak najbardziej normalne. Po prostu w okresie dojrzewanie człowiek szybko rośnie, a jego organy wewnętrzne robią to wolniej, przez co muszą wkonywać większą pracę - w przypadku serca pompować szybciej. Moje tętno spoczynkowe wynosi 86-90 uderzeń. Myślę, że nie ma się czym martwić, ale jeśli chcesz mieć pewność to pójdź do lekarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 9 Października 2006 Udostępnij Napisano 9 Października 2006 TROCHĘ jeżdze więcej niz trochę ,w tym roku 17tys.,czwarty rok dobrego treningu a tetno- 44,,jak dobrze odpocznę -3 dni, zejdzie do 40/min.,ale taki odpoczynek żadko sie zdarza -tylko nieprzewidywalny mus.,,POZDR..ŁYSY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radeck Napisano 15 Października 2006 Udostępnij Napisano 15 Października 2006 w wieku 10 lat miałem 65-70 a teraz powoli zaczyna mi rosnąć, przez wiek chyba, w tej chwili mam 75-85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 20 Października 2006 Udostępnij Napisano 20 Października 2006 ja mam około 57 w stanie spoczynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 28 Października 2006 Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Ja mam zwykle 55. Teraz mam 75, nawet niemiem czemu, może po dzisiejszym treningu, co obrazuje jak zmienny jest puls. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrys17 Napisano 28 Października 2006 Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Ja mam zwykle pomiedzy 50-55 . Ale w tej chwili 49 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 28 Października 2006 Udostępnij Napisano 28 Października 2006 GdyniaBiker--pewnie ,że po treningu tętno jest wyższe ,po dobrym treningu,--rozwoiowym,,POZDR,ŁYSY.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Nie jestem pewien w jaki sposób to tętno spoczynkowe powinno się mierzyć. Rozumiem, że zaraz po przebudzeniu, ale to ma być HR średnie z jakiegoś powiedzmy minutowego pomiaru czy najniższa wskazana przez pulsometr wartość? Dokonałem pomiaru dzisiaj rano i moje najniższe zanotowane tętno to 43 ud./min, średnia by pewnie wyszła w zakresie 47-52 ud./min, jednak nie mierzyłem jej, tylko tak "na oko" mówię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Ja biore najnizsze stabilne tetno, tzn takie ktore utrzymuje sie powiedzmy 30 sekund, bo wiadomo, kazdy gwaltowniejszy ruch przy mierzeniu i juz jest 5 bpm wiecej. Zmierzylem sobie 2 tygodnie temu i mialem 42 bpm. Ale to zalezy od treningu, bo zima mam przewaznie 50-55. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaxp Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 moje to 45- 50 takie mam mniejwięcej teraz Bo wiadomo ze to zalezy w jakim jestem treningu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b3kb3k Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 około 58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 ups, archeologia..... u mnie ok 45 po przebudzeniu, nawet przed wysilkiem jakim jest siusianie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 przeważnie kolo 45bpm choć kilka razy zeszło poniżej 40... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b3kb3k Napisano 15 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 jaka archeologia, zmierz sobie podczas dnia, bo ten nic nie oznacza. Ja rano mam nawet 42 i co z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 15 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Nie znasz sie to nie pisz . Akurat puls spoczynkowy mierzy sie zaraz po przebudzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 15 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 b3kb3k juz ci wszystko tlumacze: archeologia bo zobacz date postu po ktorym pojawil sie twoj komentarz, moje luzne spostrzezenie, po drugie co do mierzenia spoczynkowego to zacytuje slowa przedmowcy 'nie znasz sie to nie pisz' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.