marcin82w Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Witam Mam pytanie odnośnie upgrade roweru wheeler pro 600, czy do niego da się zamontować hamulce tarczowe ? Poniżej grafika tylnej części ramy. Niby jakieś otwory są, tylko czy pod nie dostanę właściwe mocowanie zacisku hamulcowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Hamulce montujesz po drogiej stronie. Po drugie, nie opłaca się. Musiałbyś mieć piastę pod tarczę, a że dodatkowo masz wolnobieg to taką piastę ciężko znaleźć i jest to zwyczajnie nieopłacalne. Zresztą na dobre hamulce też musiałbyś wydać dość dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin82w Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Hamulce montujesz po drogiej stronie. Doskonale wiem o tym, jednak nie mam zdjęcia pokazującego tą właściwą stronę w tym rowerze. Ale i na tym też widać stronę montażu. Zresztą na dobre hamulce też musiałbyś wydać dość dużo. Czyli nie warto kupować zwykłych tańszych hamulców tarczowych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Nie warto, pisane było o tym wiele razy. Z mechaników sensowne zaczynają się od avidów bb5, a siłą i tak nie powalają. Na hydraulikę musiałbyś wydać na jedno koło tak z 250 zł lekko licząc plus koszty wymiany piasty/koła/wolnobiegu na kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Shimano BR-M396 z dobrymi klockami dają radę, tylko podobno zdarza im się przeciekać. Ja mam swoje od 3 lat i nie mogę złego słowa powiedzieć. Tyle że akurat w Twoim przypadku zakup hamulców wydaje się najmniejszym problemem bo masz do wymiany koło + część napędu. A z przodu co masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin82w Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 A z przodu co masz? Przód bez problemu da się zaadoptować do hamulców tarczowych, amortyzator posiada mocowanie zacisku. Wystarczy zmienić koło. Nie wiem jak z tyłem, czy tu do tej ramy w ogóle da się zamontować zacisk hamulcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Zrób zdjęcie z drugiej strony, ale tak na 95% jest tam mocowanie IS. Nie lubię jak inni mi to piszą, ale prawdę mówiąc nie wiem czy jest jakikolwiek sens ekonomiczny przejścia na tarcze w tym rowerze. Piasty: W jakiejś mega najtańszej wersji + przeplatanie ~200 zł, a nie wiadomo czy uda się dobrać szprychy itd. Więc już lepiej kupić całe oryginalne koła Kross'a na allegro za 200 zł komplet. Kaseta: Kaseta 8s + manetka + łańcuch, przerzutka powinna dać radę. Ciężko powiedzieć ile by taki zestaw kosztował, ale liczmy ~150 zł Hamulce: Shimano Br-M396 o których pisałem ~ 250 zł + najtańsze tarcze ~60 zł Dodatkowo coś mi się wydaje że masz klamkomanetki, więc i przód do wymiany ale tego już nie liczę bo nie mam pewności. Dodaj nieprzewidziane atrakcje, linki, pancerze itd ~50 zł Sumarycznie ~ 700 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Rama nie wspiera tarcz prawdopodobnie , daj lepsze zdjęcie i z drugiej strony aby mieć pewność. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin82w Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Ten rower dopiero rozważam zakupić. Nie mam lepszych zdjęć, tyle co w sieci znalazłem. Zakup uzależniony jest od tego czy uda mi się dokonać upgrade do hamulców tarczowych stąd mój post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
autsajder Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 na moje chyba się nie da, chyba że jakiś adapter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Jeśli to ta rama to się nie da. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Zdjęcie koszmarne, ale chyba jednak nie da się, to jakieś mocowanie na bagażnik chyba Swoją drogą, chcesz kupować to co na zdjęciu? Już z daleka widać że ten amortyzator to trup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin82w Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Swoją drogą, chcesz kupować to co na zdjęciu? Już z daleka widać że ten amortyzator to trup Nie, nie to, kompletny rower w znacznie lepszym stanie niż ta rama. Może to zdjęcie pomoże, to jest właśnie ta strona montażu, niestety tylko taki mały wycinek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 To jest mocowanie pod bagażnik a nie do tarczowek. Możesz ewentualnie pokusić się o adapter a2z dm-uni o ile rama jest z alu. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.