borsooq Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 Witam, mam do przeróbki rower Romet Orion. Standardowo stoi on na kołach 26". https://www.forumrowerowe.org/topic/218782-reowacja-a-moze-przerobka/ Fajnie taki olditmer mieć i na niego popatrzeć, ale jeździć na tym to już jest mniej fajnie. W związku z tym, że prędzej go rdza zeżre niż nabierze wartości, jako kolekcjonerski, postanowiłem dziada rozebrać. Dzisiaj przymierzyłem swoje koło 27" do niego i stwierdzam, że w PRLu produkowali bardzo uniwersalne ramy - jedna pod każdy rozmiar koła 27" wchodzi pieknie, więc standardowe 28" tym bardziej wejdzie. Problemem jest szerokość piasty. Obecnie produkowane są pod rostaw widełek - 135mm. Ta bez rozszerzania jest ustawiona na 110mm. Spokojnie dałoby się to rozgiąć (rękami) do 120mm. W dalszym ciągu brakuje 15mm. Czy ktoś, kiedyś, gdzieś stosował węższe tulejki dystansowe w standardowych piastach pod wolnobieg? Jeśli bym te tulejki zmniejszył, zystałbym po 5mm z każdej strony, co byłoby już w pełni akceptowalne. Ktoś tak robił? Są jakieś przeciwwskazania? W planach jest 1-rzędowy wolnobieg do tego. Korba ma na razie (wg obecnej koncepcji) pozostać taka sama, a więc i łańcuch 1/8".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.