Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Niewidoczny GPS do roweru przeciw kradzieży za 102 zł

winfor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

W znanym, chińskim sklepie Banggood można zamówić zabezpieczenie do roweru w formie ukrytego odbiornika GPS, który jest schowany w uchwycie do bidonu. Z tego co przeczytałem GPS ma wbudowaną baterię, obsługuje Bluetooth 4.0 oraz WiFi, a bateria na jednym ładowaniu wytrzymuje około pół roku. Dodatkowo mamy aplikację do telefonu przez którą możemy wszystkim zarządzać, a także bezprzewodowy klucz. Jeżeli klucz będzie w pobliżu roweru (np. w naszej kieszeni), to GPS przełączy się w tryb oszczędzania energii. Jeżeli rower zostanie skradziony i oddali się od klucza, to GPS sam się aktywuje. Cena w przedsprzedaży to ~102 zł z darmową wysyłką do Polski, a dodatkowo można ją obniżyć dzięki stronie Giving Assistant więc da się zejść poniżej 100 zł.

Zastanawiam się, czy tego nie kupić. Cena niezwykle atrakcyjna, a sam GPS niewidoczny. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

post-127849-0-10375500-1497476582_thumb.jpg

Napisano

Zadam głupie pytanie ...

Skoro urządzenie obsługuje tylko BT i WiFi to jak cię poinformuje o tym ze podprowadzono ci rower ?

:D

Pozdrawiam

Edit ...

Doczytałem w ofercie ze ma jeszcze GPRS ...

Jednak zmartwię cie ... wielu złodziei używam JAMMER`ów, które skutecznie potrafią zakłócić GPS i GSM.

Pozdro

Napisano

Zadam głupie pytanie ... Skoro urządzenie obsługuje tylko BT i WiFi to jak cię poinformuje o tym ze podprowadzono ci rower ?

Przeczytaj dokładnie treść:

Communication

GPRS Network

(za pomocą micro sim)

Napisano

W opisie jest błąd. Nie ma WiFi, tylko Bluetooth 4.0 i GPRS. Zdecydowałem się, że towar jest ciekawy i złożę zamówienie. Za tę cenę warto zaryzykować :D

Napisano

Ciekawy pomysł i fajne maskowanie. Ja jutro kupuję starter pre-paid i  będę testował to urządzenie: https://pl.aliexpress.com/item/Bicycle-gps-tracker-GPS-GSM-GPRS-Quad-Band-Real-time-Google-Map-tracker-gps-305-Mini/1774764497.html?trace=msiteDetail2pcDetail

Podoba mi się opcja wykrywania ruchu po którym wysyłany jest sms na mój numer wraz z m.in. linkiem do Google Maps z aktualnym położeniem roweru. Jeśli rower się porusza to sms-y są wysyłane co określony okres czasu (30sek., 1min. 2min. etc.) Montowany jest w rurze sterowej,  miejscu seryjnego top capa.

U kolegi działa ;-) Zobaczymy...

I jeszcze jedno: w opisie jest, że urządzenie działa za free przez rok po zakupie. Po tym okresie należy wnosić opłaty poprzez ich aplikację. Za co ta opłata i w jakiej kwocie ? Tego nie ma w opisie.

Napisano

Ciekawy pomysł i fajne maskowanie. Ja jutro kupuję starter pre-paid i będę testował to urządzenie: Rower gps tracker GPS/GSM/GPRS Quad Band Google Map tracker gps w czasie Rzeczywistym 305 Mini Ukryte rower Tracker Retail box w Rower gps tracker GPS/GSM/GPRS Quad Band Google Map tracker gps w czasie Rzeczywistym 305 Mini Ukryte rower Tracker Retail box Podoba mi się opcja wykrywania ruchu po którym wysyłany jest sms na mój numer wraz z m.in. linkiem do Google Maps z aktualnym położeniem roweru. Jeśli rower się porusza to sms-y są wysyłane co określony okres czasu (30sek., 1min. 2min. etc.) Montowany jest w rurze sterowej, miejscu seryjnego top capa. U kolegi działa ;-) Zobaczymy...

Co wtedy z gwiazdką ? Trzeba ją wbić głębiej ?

Napisano

Tak, trzeba ją wbić trochę głębiej bo urządzenie ma 11cm długości. Ewentualnie zamontować GPS w innym miejscu (sztyca, koszyk na bidon, torebka podsiodłowa) lub po rozmontowaniu i małej przeróbce np. w kierownicę ;-) Pomysłów jest sporo...

Napisano

Rower jest wykonany z pustych w środku rur. Pomysłów na ukrycie czegokolwiek jest milion. Znajomy policjant aresztował ostatnio cwaniaka, który woził fetę w kierownicy. Gustav wozi zapasowe szprychy w sztycy.

Wystarczy tylko wyciągnąć gdzieś na wierch antenkę, coby zasięg łapało.

Napisano

Tak, trzeba ją wbić trochę głębiej bo urządzenie ma 11cm długości.

Tu trzeba zwrócić uwagę na to że nie w niektórych rowerach może być problem z montażem :).

Gdy będziesz miał rower w którym masz ekstremalnie niską główkę, mostek zamontowany bez podkładek i rurę sterową 1i1/8 na 1i1/2 to gwiazdka z bardzo dużym prawdopodobieństwem wypadnie z rury sterowej.

Jak pokombinujesz to zamontujesz ale już nie tak do końca plug'n'play.

Pozdro

Napisano

Ciekawy pomysł i fajne maskowanie. Ja jutro kupuję starter pre-paid i  będę testował to urządzenie: https://pl.aliexpress.com/item/Bicycle-gps-tracker-GPS-GSM-GPRS-Quad-Band-Real-time-Google-Map-tracker-gps-305-Mini/1774764497.html?trace=msiteDetail2pcDetail

Podoba mi się opcja wykrywania ruchu po którym wysyłany jest sms na mój numer wraz z m.in. linkiem do Google Maps z aktualnym położeniem roweru. Jeśli rower się porusza to sms-y są wysyłane co określony okres czasu (30sek., 1min. 2min. etc.) Montowany jest w rurze sterowej,  miejscu seryjnego top capa.

U kolegi działa ;-) Zobaczymy...

I jeszcze jedno: w opisie jest, że urządzenie działa za free przez rok po zakupie. Po tym okresie należy wnosić opłaty poprzez ich aplikację. Za co ta opłata i w jakiej kwocie ? Tego nie ma w opisie.

Dwa lata temu skusiłem się dokładnie na to samo. Urządzenie firmy COBAN TK305. Tutaj sprzedawane jako Banool i nowsza wersja z możliwością ładowania baterii bez konieczności dość kłopotliwego rozkręcania.

Urządzenie mi działało kilka miesięcy bez problemu, dość kiepsko łapało GPS (niestety stara dość kiepska kość SIRF3, wszystko w rurze sterowej - co nie ułatwia komunikacji). Potem przestało łapać GPS a w trybie uzbrojonym - reagować na wstrząsy.

Nadal reaguje na sterowanie za pomocą SMS i tylko takiego trybu używałem, nie ma konieczności używania transmisji GPRS i płacenia komukolwiek za śledzenie on-line - po prostu jak zazbroisz urządzenie za pomocą małego magnesu to w razie wykrycia wstrząsu samo wysyła SMS z alarmem. Można też zadzwonić i odpisze wtedy z SMS z linkiem na Google maps.

Bardzo tanie w eksploatacji - wykorzystuję najtańszy prepaid (njumobile) i przez te kilka miesięcy doładowałem raptem chyba 10zł.

Zalety:

- tanie w eksploatacji (jeśli tylko sterowane przez SMS)

Wady:

- kiepsko łapie fix GPS

- dość niewygodne - często zapominałem zazbroić/odzbroić

- poważne osłabienie rury sterowej i kłopoty z regulacją sterów kierownicy

- bateria wystarcza na około 5-7 dni przy użytkowaniu średnio 3-4h dziennie w trybie "armed"

- bardzo kiepskie baterie dołączone do zestawu - warto zainwestować w lepsze (koszt jednej około 20zł)

- sprytny złodziej może się posłużyc się zwykłym magnesem i odblokować blokadę - brak jakiegokolwiek kodu

- brak gwarancji - za koszt 2-3 większy można kupić w Polsce od firmy z gwarancją (GPS4You chyba)

To nowe urządzenie w formie klatki na bidon bardzo mi przypomina coś, co od niedawna za znacznie oczywiście większe pieniądze oferuje serwis:

https://boomerangbike.com/bicycle-anti-theft-gps-products/

Pomysł, by aktywować urządzenie tokenem zamiast jakimś kawałkiem magnesu wydaje się bardzo dobry, kwestia jak faktycznie długo da radę pociągnąć na tak małej baterii i to transmitując przez GPRS, jaki koszt transferu danych i jak to minotorowanie przez chiński serwer będzie działać.

Napisano

Zapłacone :) Po przeliczeniu wyszło 102,60 zł, ale otrzymałem zwrot 3,08 zł, więc całość kosztowała mnie dokładnie 99,52 zł razem z przesyłką. Jak wszystko będzie działać poprawnie, to uważam, że cena jest bardziej niż świetna.

Napisano

Czekamy wobec tego na wrażenia z testów.

Pytałem wcześniej ale może zaginęło w gąszczu postów: za co pojawia się opłata po roku użytkowania ? Jakiś abonament chyba, tak ?

Napisano

Zadałem to pytanie na banggood i odpowiedzieli mi, że chodzi tutaj o koszt utrzymania karty sim, ale nie jestem pewien, czy się zrozumieliśmy.

Napisano

Zadałem to pytanie na banggood i odpowiedzieli mi, że chodzi tutaj o koszt utrzymania karty sim, ale nie jestem pewien, czy się zrozumieliśmy.

Chodzi zapewne o koszt utrzymania konta na ich serwerze, który przez Internet śledzi koszyk na bidon.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Niektóre produkty do śledzenia GPS trzeba rejestrować na stronach internetowych o dziwnych adresach.

Tu bym się zastanowił czy warto kupować najtańsze kosztem, możliwości utraty prywatnych danych, lub po roku opłata abonamentowa za dostęp do konta.

Za 11 $ można kupić smartwatch z GPS i SIM, bez paska ma małe rozmiar, łatwy do schowania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przejrzałem oferty operatorów GSM.

Oferta http://wrodzinie.com.pl/oferta/produkty-i-uslugi

Dla tego zastosowania wydaje się najlepsza.

Za 10 zł 

• Cała kwota przeznaczona jest na połączenia telefoniczne, wiadomości SMS i transmisję danych (ważność połączeń przychodzących i wychodzących wynosi, aż 24 miesiące)
  • Transmisja danych 100 KB za 0,02 zł

Reszta oferuje podobne kwoty ale wymagają doładowania co 30 dni.

Napisano

Przejrzałem oferty operatorów GSM.

[..]

Dla tego zastosowania wydaje się najlepsza.

[..]

Reszta oferuje podobne kwoty ale wymagają doładowania co 30 dni.

Zerknij na njumobile na kartę - używam od dwóch lat dokładnie w tym celu, w ogóle nie muszę doładować (środki ważne bezterminowo), ceny nawet minimalnie niższe niż w tej "rodzinie".

Napisano

Widziałem , w njumobile, teraz mają ofertę za 9zł smsy + internet 19zł

Play ma jeszcze tanio, dobra oferta dla użytkowników Play.

SMSy w Play za darmo.

Za 5zł 600MB internetu na miesiąc.

Co miesiąc 5zł.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wkładasz do niego kartę SIM i łączy się jeszcze z siecią komórkową :)

Bo cały myk polega na tym, żeby ten sms dotarł do telefonu, i w chwili kiedy Pan ciekawski (najczęściej w nocy, kiedy wszyscy śpią) mocuje się z czyimś u-lockiem w piwnicy, my zdążymy się ubrać, cichaczem zejść po schodach z bejsbolem i pieprzówką lub nawet zwykłą lampką ze stroboskopem, po czym otwieramy z hukiem drzwi, odpalamy strobo lub gaz i uczymy Pana ciekawskiego, że nie warto pchać się tam, gdzie nas nikt nie zapraszał  :bomb_ie:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj doszedł szajs z Chin :)

Zdjęcie zestawu poniżej.

Przeprowadziłem bardzo skromne, początkujące testy.

Po zdjęciu klapki spod koszyka należy włożyć kartę SIM w formacie micro. Oprócz śrub, koszyka na bidon i kabla mamy też kluczyk z wbudowaną, wymienną baterią. Kluczyk (to coś czarne na zdjęciu) komunikuje się z koszykiem na bidon za pomocą Bluetooth. Koszyk zaś z telefonem, też po Bluetooth.

Po zainstalowaniu aplikacji  ze sklepu Play należy podać maila, przychodzi kod i już jesteśmy zalogowani na swoje konto. Parowanie jest bajecznie proste. Włączamy apkę, musimy być obok klucza i koszyka. Koszykiem trzeba potrząsnąć (wykrywa drgania) i pojawia się w aplikacji. I już sparowane. W samej aplikacji mamy też podgląd ile % baterii nam zostało zarówno w koszyku jak i kluczyku. 

Jak to działa? Lokalizacja odbywa się zarówno po GPS, jak i GSM. Kiedy klucz jest w pobliżu koszyka GPS i sieć GSM są w stanie uśpienia i oszczędzają energię. Gdy zostawimy gdzieś rower i zabierzemy ze sobą klucz (np. w kieszeni przypięty do innych klucz), to kluczy traci połączenie z koszykiem i ten się uzbraja. Kiedy ktoś zakosi nam rower, to koszyk wykrywa drgania i włącza GPS i GSM do momentu w którym sami go nie wyłączymy. Po włączeniu namierzania dostajemy maila, a także powiadomienie bezpośrednio w aplikacji w telefonie. Niestety powiadomienia pochodzą z krainy krzaków, ale są zrozumiałe na logikę, widzimy krzaki - ktoś ukradł nam rower. W aplikacji możemy podglądać informację z adresami, gdzie jest nasz rower. Możemy też wcześniej ustawić informację, czy GPS ma wysyłać info o lokalizacji co 1 minutę, czy co 5 minut. Lokalizacja jest z dokładnością do ~50 metrów, ale to taka wstępna informacja po początkującym teście. Trochę irytuje srebrny port microUSB do ładowania (jest widoczny), ale z drugiej strony patologia, która kradnie rowery nie powinna zwracać uwagi na taką drobnostkę. Ewentualnie kupię gdzieś czarną zaślepkę.

Ogólnie wszystko działa. Zobaczymy, jak wyjdzie to w praniu. Za cały zestaw zapłaciłem razem z przesyłką 98 zł, więc cena za ten chiński szajs jest w pełni akceptowalna. Nie wiedziałem nigdzie tak taniego GPSu do roweru, który jest dodatkowo fajnie zamaskowany :)

post-127849-0-11918300-1502732178_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...