Skocz do zawartości

[Myjka] Karcher Mobile Outdoor Cleaner OC3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po ostatnim wypadzie do Cedzyny w moim samochodzie zostało tyle syfu, że postanowiłem poszukać sprzętu, którym będę mógł dokładnie umyć sprzęt przed załadowaniem go do samochodu. Mimo użyciaszmaty i szczotki nie byłem w stanie domyć kurzu i błota z każdego zagłębienia w ramie. Brak bieżącej wody uniemożliwiał zmycie tego co później 2 godziny czyściłem odkurzaczem. A domyć resztki błota i kurzu z czarnej tapicerki to nie lada wyczyn.

Przeglądałem różne sklepy rowerowe, ale nie znalazłem niczego ciekawego. Na forach polecane były atomizery ogrodowe/ręczne zraszacze ciśnieniowe. Wożenie czegoś takiego z pewnością ułatwiło by życie, ale potrzebowałem czegoś poręczniejszego i kompaktowego (5 litrowy zraszacz nie jest kompaktowy :) ).

Przy okazji kupowania czegoś w sklepie internetowym zauważyłem ciekawie wyglądającą myjkę Karchera - Mobile Outdoor Cleaner OC3. Okazało się, że jest też w wersji do mycia rowerów. Zaryzykowałem.

Myjka prezentuje się tak:

f156079a261856bemed.jpg

Przy zakupie wersji rowerowej (ok 600 pln - tanio nie jest  :icon_confused: ​) dostajemy:

- Myjka

- Kosz z akcesoriami

- Szczotka uniwersalna

- Dysza uniwersalna

- Płyn do mycia rowerów 3 w 1

- Ściereczka z mikrofibry

- Ładowarka (myjka jest bezprzewodowa)

01a498bf893fe514med.jpg

Głowica ze szczotką

d71d2f400d1558cbmed.jpg

Myjka jest po złożeniu kompaktowa - kostka ok 25 x 25 x 25 cm.

Wszystkie akcesoria są w koszu, a wąż z głowicą mieści się pod zbiornikiem na wodę

Sam wąż ma ok 1,5 m długości, więc be problemu dotrzemy do każdego elementu roweru bez przesuwania samej myjki. Głowica jest lekka i poręczna. Dyszę i szczotkę zakłada się tak jak w każdej myjce Karchera.

Ładowanie trwa ok 3 godzin (od 0 do 100%), a czas mycia to 15 min ciągłej pracy. Myjąc rower nie zużyłem nawet 1/3 baterii, obleciałem jeszcze dom dookoła myjąc tynki, bramę, drugi rower i jeszcze myjka żwawo chodziła. W tym czasie wielokrotnie dolewałem wody do zbiornika, który mieści jej 4 litry.

Ciśnienie generowane przez myjkę i dołączoną dyszę jest w sam raz do mycia roweru - nie wypłucze smaru, ale bez problemu usunie nawet zaschnięte błoto. Siła strumienia dość szybko spada w zależności od odległości. Zużycie wody określiłbym jako skromne.

8c2f4997825b7cfemed.jpg

To co zdecydowanie inżynierom Karchera nie wyszło to zatyczka zbiornika wody. Jest sporo większa od wlewu i zrobiono ją z miękkiej gumy. Trzeba sporo precyzji by założyć ją poprawnie na wlew.

Mycie roweru zajmuje dosłownie chwilę. Później przetarcie ramy z resztek wody i brudu i rower czysty.

Polecam. Zakup drogi, ale myjka moim zdaniem warta ceny.

ac8fd461676d9048med.jpg

Napisano

Przeczytałem specyfikację tej myjki.

Maks. wydajność (l/min) maks. 2

Pojemność zbiornika na wodę, 4 l

Czas pracy ciągłej na akumulatorze (min.) 15
Czas ładowania akumulatora (min.) 180

Za 600-650 zł,nie kupiłbym nawet gdybym miał takie pieniądze.

Pompa ciśnieniowa za 120zł na 12V, + wąż i dysza, całość za 150zł 
Napisano

Kilku znajomych stosuje tzw kwazarki do oprysków. Bardzo fajna sprawa. Ciśnienie odpowiednie, kompaktowa budowa, brak ładowarek itp

Myjka przedstawiona też wydaje sie ciekawą opcją, ale nieco mniej praktyczną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...