Umpero Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Witam Mam rower Trek Superfly 6 2016. Główka tej ramy jest taperowana, jednak dzisiaj po wyjęciu amora, amor ma rurę prostą, a nie "stożkową". Czy w tym modelu nie powinno być amora z rurą "stożkową"? Pytam gdyż zastanawiam się czy nie zostałem zrobiony w bambuko przez sprzedawcę? Czy gdzieś jest dostępna specyfikacja tego modelu w internecie aby sprawdzić z jakiego rodzaju rurą wsadzali tam amor? Poniżej zdjęcie mojego amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Specyfikacja jest tu: http://archive.trekbikes.com/pl/pl/2016/Trek/superfly_6#/pl/pl/2016/Trek/superfly_6/details W opisie ramy informacja, że główka zwężana - "E2 tapered head tube". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 O widle,nigdzie nie ma,że ma być taper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Główka ramy to jedno a rura sterowa to drugie. Główka taper nie wyklucza zamontowania amora z prostą rurą sterową. Niestety Twój przypadek nie jest pierwszy dlatego jak się kupuje rower to się patrzy na średnicę "otworu" przy koronie widelca przy dolnych sterach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 O widle,nigdzie nie ma,że ma być taper. Nie zdążyłem wyedytować... dlatego jak się kupuje rower to się patrzy na średnicę "otworu" przy koronie widelca przy dolnych sterach. A ile powinno być, bo aż z ciekawości chcę w Specu sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Jak wyjdzie ci ok. 40mm ,to jest taper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 To wreszcie zrobili mnie w bambuko z tym amorem? Posiadanie amora z prosta rura sterowa w ramie z glowka taperowana ma jakies minusy w porownaniu gdyby to byla rura stozkowa? Napisze do Treka. Ciekawe co odpisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 To wreszcie zrobili mnie w bambuko z tym amorem? Nie,wszystko zgodnie z opisem. ma jakies minusy w porownaniu gdyby to byla rura stozkowa? Teoretycznie taper jest sztywniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Zakładając, ze wszystko jest zgodne ze specyfikacją, która nie do końca określa rodzaj rury sterowej amortyzatora to czy... 1. Zgodnie ze sztuką "rowerową" w ramach z główką taperowaną powinien siedzieć amor z rurą taperowaną? 2. Czy istnieje możliwość, że sklep skompletował rower i włożył amor z prostą rurą sterową? Mój rower posiada ramę całą czarną, a rower zakupiony został przez sklep jako "scratch and dent". Być może była rama wymieniona. Amortyzator też? 3. Czy znane są takie przypadki podmian amorów z inną rurą sterową? W temacie padło stwierdzenie "Niestety Twój przypadek nie jest pierwszy". Jest to celowy zabieg czy producent wkłada raz tak, a raz inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) To jest dosyć popularna praktyka,główka taper,sterówka prosta. 1. Zgodnie ze sztuką "rowerową" w ramach z główką taperowaną powinien siedzieć amor z rurą taperowaną? Tak to zgodnie z sztuką. 2. Czy istnieje możliwość, że sklep skompletował rower i włożył amor z prostą rurą sterową? Tak jest fabrycznie,gdyby wideł był taperowany,producent nie omieszkał by o tym wspomnieć. 3. Czy znane są takie przypadki podmian amorów z inną rurą sterową? W temacie padło stwierdzenie "Niestety Twój przypadek nie jest pierwszy". Jest to celowy zabieg czy producent wkłada raz tak, a raz inaczej ? Patrz wyżej,rama z przyszłościową główką,niech się klient cieszy,mamy jeszcze w p...u amortyzatorów z prostą rurą,trzeba gdzieś je przecież wsadzić. W moim B7 jest sytuacja identyczna,ale ja miałem świadomość jaki widelec jest tam wsadzony. Wszystko jest opisane w specyfikacji. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Quell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajoG Napisano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Nie zdążyłem wyedytować... A ile powinno być, bo aż z ciekawości chcę w Specu sprawdzić? Rozbierałem stery w naszym Specu i rura sterowa amorka jest stożkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi