Marcin44 Napisano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 A 140mm wystarczy na tył czy za słaba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Przy wadze poniżej 75kg, 140mm na tyle powinno wystarczyć w jeździe XC. Na enduro może być za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Mam poniżej 70kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Przy wadze <70kg, w XC 160mm na przodzie i 140mm na tyle powinno wystarczyć. Chociaż dla bezpieczeństwa, ja bym dał 160mm przód/tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 A może tarcza dura RT900 do MTB da radę ? Posiada większy radiator Wagowo podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Nic nie wiem o użytkowaniu tarcz szosowych w MTB, tarcze na szosie to dosyć nowa sprawa, ja bym się nie odważył testować na sobie czegoś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Amor przedni mam pod 9mm czy potrzebna jest jakaś nakrętka do zamocowania tarczy hamulcowej pod centerlock ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Tak, jest potrzebna, ale kupuje się ją w zestawie z tarczą. Nakrętka CenterLock pod oś 9mm wygląda tak: http://www.cyklomania.pl/shimano-tarcza-xtr-sm-rt99-ice-tech-160mm-cl,id4142.html i przykręca się ją kluczem do kaset. Natomiast nakrętka pod sztywne osie (ale również można użyć pod oś 9mm) wygląda tak: http://xtrabike.pl/KOMPONENTY/CZESCI-SERWISOWE/SHIMANO/Shimano-Nakretka-Center-Lock-Do-Piasty-Hb9010-Os-15Mm-p12562c59c200.html i przykręca się ją kluczem do suportu. Rozumiem że złożyłeś/kupiłeś nowe przednie koło, upewnij się ze masz w nim piastę pod mocowanie tarczy CenterLock: http://www.dt4you.pl/dbcl-h350acqxr28sa4683s-p-1489.html?osCsid=66faac4a7cbb1a0ced38dbdd64cd27dc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Koło jest dobre będzie pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Nie zwróciłem uwagi ale mam manetkę zmiany biegów starego typu i jest połączona z dźwignią hamulca. Nie da się jej rozdzielić. Dlatego wymaga wymiany. Znalazłem juz do kompletu inną manetkę SL-M980-B tylko nie wiem czy będzie kompatybilna z dźwignią hamulca. Jest to jakiś ispec B. Dzignię mam o oznaczeniuDźwignia moja to BL-M985Mam napęd w rowerze 3x9 Te manetki są do 3x10 czy nie będzie to robić problemów ? Rozumiem manetkę która obsługuje tył wtedy nie będzie pasować ale sam przód raczej będzie działać prawidłowo tak ? Przerzutka przednai zostaje stara będzie tylko nowa manetka biegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Mam napęd w rowerze 3x9 Te manetki są do 3x10 czy nie będzie to robić problemów ? Manetki 10s nie wyregulujesz w napędzie 9s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Manetki 10s nie wyregulujesz w napędzie 9s. Ale przednia manetka obsługuje 2 i 3 rzędowe korby więc powinna dać radę z przerzutką przednią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Manetka przednia będzie działać bez względu czy z zestawu 9s czy 10s , w niej nie zaszły żadne zmiany dotyczące ciągu linki. Wg katalogu shimano klamka BL-M985 była pod I-Spec A (pod I-Spec B była BL-M988) ale za pomocą odpowiednich śrub da się połączyć manetkę B z klamką A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Wg katalogu shimano klamka BL-M985 była pod I-Spec A (pod I-Spec B była BL-M988) ale za pomocą odpowiednich śrub da się połączyć manetkę B z klamką A. Jest tylko 10 gram różnicy pomiędzy manetką mocowaną pod hamulec, a wersją manetka na obejmę. Czyli lepiej chyba wziąć manetkę na obejmę wtedy będzie pewność że będzie wszystko pasować. Ten ispec to tylko ładnie wygląda jakoś super wałaściwości raczej nie wnosi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Manetka na obejmę ma tę przewagę , że daje pełną swobodę w rotacji hamulcami a I-Spec to ogranicza (tym bardziej , że ten najnowszy I-Spec II w M9000/M8000/M7000 nie jest kompatybilny ze starszym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Zamiast jakiegoś szit teerea weź coś czym wzbudzisz szacunek. http://www.hopetech.com/product/race-x2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 28 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Kupiłem manetkę XT bo XTR były same na te ispec. A nie wiem który jest kompatybilny z hamulcem więc lepsza obejma. A w przyszłości może zmienię napęd na 1x10 lub jak wprowadzą nowość 1x50 więc nie ma co obecnie inwestować dla kilka gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Oby ci te xtry nie skrzypiały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.