AdaskoKross Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Siema. Staram się odpowietrzyć hamulec Shimano br-m315. Za cholerę nie wiem gdzie jest miejsce na wężyk. Gdy z zacisku odkręcam małą śrubkę na torksa wypływa olej. W miejsce tej śrubki wkręciłem bezpośrednio strzykawkę puściłem olej , pozakręcałem i nic. A swoje Deorki bez problemu odpowietrzam. Może ktoś miał i się orientuje ? https://www.bajkszop.com/hamulec-tarczowy-shimano-br-m315-tyl-1700mm-p-5573.html Hamulec tarczowy SHIMANO BR-M315 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Torxa? To nie jest gniazdo na imbus? Patrząc na fotki to pewnie odpowietrznik jest po boku pod gumową zaślepką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Ta śrubka , z której wypływa olej to miejsce na podłączenie strzykawki z wężykiem i odpowiednim odpowietrznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Widzisz tego cycka wysuniętego na prawo ? To gumowa zaślepka, tam sie podłącza wężyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Czyli musiałbym mieć orginalny zestaw odpowietrzający shimano tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Poszukaj po prostu odpowietrznika w tym rozmiarze. Chyba , że odkręciłeś nie to , a odpowietrznik jest pod zaślepką Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Ychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Oryginalny czyli strzykawkę z apteki i wężyk chyba 5mm. Oczywiście Oryginał shimano jest najlepszy, bo posiada takie plastikowe pierścienie, którymi zaciskamy wężyk na króćcu by wężyk nie spadał, a w tych zaciskach lubi to robić często. Albo mieć odpowiedni wężyk. Po przelaniu i zamknięciu układu poleca w ów króciec włożyć pręcik 1.8mm, by wycisnąć resztkę oleju jaka tam zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Panowie chyba doznałem szoku bo to nie ten zacisk Lecę to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Ten na gorze to 355 ale one sa bardzo podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Te heble to z rometa ramblera 27.5 są. 0 oznaczeń shimano jedynie napis romet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Jest oznaczenie, jest Na górnej łapie PM po wewnętrznej stronie jest wytłoczony model. weź sobie latarkę bo jest słabo czytelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Poddałem się. Nie miałem nerwów do tych hebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 To są bardzo proste heble do odpowietrzenia. Jak byś miał formule oro, starą magure mt2 to byś zobaczył co znaczy trwoga i zwątpienie w sens istnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viru555 Napisano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Podepnę się pod temat ;-) Kupiłem sobie zestaw wraz z olejem z internetów. No i mam problem uzyskać "twardą" klamkę, hamulce niby działają ale klocki ocierają i tłoczki nie do końca wracają. Myślę ze robię wszystko prawidłowo i ze hamulce są sprawne. Za pierwszym razem pracowałem nad tylnymi hamulcami, poddałem się i pojechałem do serwisu. Tam odpowietrzyli bez problemu. Teraz próbuje odpowietrzyć przednie, i mam ten sam problem co z tylnymi... Może być to winna oleju (niby Shimano ale wątpliwego pochodzenia, butelka bez etykiety) ? Czy po prostu źle to robię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataman Napisano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) A jak to robisz? Tylko zalewasz olejem czy później też "pompujesz" klamką otwierając na moment zawór? Edytowane 30 Czerwca 2017 przez mataman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Otwórz klamkę i cofnij tłoki, jak wycieknie to oleju było za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viru555 Napisano 1 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 A jak to robisz? Tylko zalewasz olejem czy później też "pompujesz" klamką otwierając na moment zawór? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi