Skocz do zawartości

[pedały] kulki vs maszyny

epon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuje wymianę pedałów i rozważam w sumie dwie opcje Dartmoor Stream Pro  https://www.rowertour.com/p/19800/dartmoor-stream-pro-pedaly-platformowe-maszynowe-czarne lub Dartmoor Stream https://www.rowertour.com/p/43709/dartmoor-stream-pedaly-platformowe-czarne 

No i mam dylemat, czy warto dopłacić prawie drugie tyle do łożysk maszynowych ?

Postawiłem na Dartmoory bo czytałem że są dość wytrzymałe i przy odpowiednim serwisowaniu potrafią wytrzymać całe lata, chyba że ktoś mógłbym mi zaproponować coś innego (cena to max 130 zł).

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Stream pro,to też lepsze uszczelnienie,moim zdaniem warto dopłacić.

Czytałem na forum opinię,że komuś tuleja ślizgowa szybko się wyrobiła,ja ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Napisano

Jeżdżę na Dartmoorach Stream Pro i szczerze polecam , wytrzymałe , fajna przyczepność buta i jak na razie bezawaryjne , po 2 sezonach jazdy nie maja żadnych  luzów

także myślę ze lepiej dopłacić

no i maszynówki łatwiej serwisować niż bawić się w łapanie kuleczek ;)

Napisano

A te łożyska maszynowe to naprawdę łożyska maszynowe czy może jednak tuleja ślizgowa? Bo każdy producent pisze że w środku są maszyny, a potem okazuje się że jest jedno łożysko + tuleja

Napisano

W płaskich platformach nie spotkałem konstrukcji żeby były 2 łożyska. Od strony korby pakują plastikową tulejkę ślizgową. Jeśli chodzi o łatwość serwisowania to jeśli się kupi zestaw naprawczy jest to faktycznie kilka min. roboty. Zestawy naprawcze (tulejka, łożysko i gumka (inaczej się tego nie da nazwać) uszczelniająca na dwie strony) to koszt 80-120zł (może być prob z dostępnością). W przypadku kulkowych jest może kilka min. pracy więcej ale nic nie trzeba kupować (po wyczyszczeniu i smarowaniu kasuje się luz i jeździ się następny sezon).

Napisano

Nie ma zestawu naprawczego do tulejek, bo na ogół to wygląda tak że jednym ślizgiem jest ośka a drugim korpus. Wytrze się to po pedałach.  

Napisano

Zawsze można upchać torebkę foliową tak jak to było w poradniku naprawy tylnej przerzutki  :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...