epon Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Planuje wymianę pedałów i rozważam w sumie dwie opcje Dartmoor Stream Pro https://www.rowertour.com/p/19800/dartmoor-stream-pro-pedaly-platformowe-maszynowe-czarne lub Dartmoor Stream https://www.rowertour.com/p/43709/dartmoor-stream-pedaly-platformowe-czarne No i mam dylemat, czy warto dopłacić prawie drugie tyle do łożysk maszynowych ? Postawiłem na Dartmoory bo czytałem że są dość wytrzymałe i przy odpowiednim serwisowaniu potrafią wytrzymać całe lata, chyba że ktoś mógłbym mi zaproponować coś innego (cena to max 130 zł). Z góry dziękuję za pomoc.
Quell Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Stream pro,to też lepsze uszczelnienie,moim zdaniem warto dopłacić. Czytałem na forum opinię,że komuś tuleja ślizgowa szybko się wyrobiła,ja ogólnie jestem bardzo zadowolony.
qroxy Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Jeżdżę na Dartmoorach Stream Pro i szczerze polecam , wytrzymałe , fajna przyczepność buta i jak na razie bezawaryjne , po 2 sezonach jazdy nie maja żadnych luzów także myślę ze lepiej dopłacić no i maszynówki łatwiej serwisować niż bawić się w łapanie kuleczek
Gość Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 A te łożyska maszynowe to naprawdę łożyska maszynowe czy może jednak tuleja ślizgowa? Bo każdy producent pisze że w środku są maszyny, a potem okazuje się że jest jedno łożysko + tuleja
Quell Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 W stream pro jest łożysko (maszynowe) + tuleja.
epon Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Napisano 13 Czerwca 2017 Dziękuję wszystkim za opinie, w takim razie postawie na wersję pro
Dokumosa Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 W płaskich platformach nie spotkałem konstrukcji żeby były 2 łożyska. Od strony korby pakują plastikową tulejkę ślizgową. Jeśli chodzi o łatwość serwisowania to jeśli się kupi zestaw naprawczy jest to faktycznie kilka min. roboty. Zestawy naprawcze (tulejka, łożysko i gumka (inaczej się tego nie da nazwać) uszczelniająca na dwie strony) to koszt 80-120zł (może być prob z dostępnością). W przypadku kulkowych jest może kilka min. pracy więcej ale nic nie trzeba kupować (po wyczyszczeniu i smarowaniu kasuje się luz i jeździ się następny sezon).
Quell Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Zestawy naprawcze Widziałeś gdzieś takie tuleje luzem ? Gdzieś na forum ktoś siał panikę,bo zajechał tulejkę,w razie czego może by się i przydało.
Dokumosa Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Nie. Komplet i to tylko do niektórych modeli. Gumki uszczelniające czy ośki owszem.
Gość Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Nie ma zestawu naprawczego do tulejek, bo na ogół to wygląda tak że jednym ślizgiem jest ośka a drugim korpus. Wytrze się to po pedałach.
Dokumosa Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Zawsze można zmienić ośki. Tyle że tulejki + łożyska + osie to koszt grubo przekraczający zakup nowych pedałów. Obecnie do stream pro nie widzę jednak ani zestawów naprawczych ani osi.
Quell Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Skom25,akurat w stream pro,nie jest to bezpośrednie połączenie oś-korpus,między jest jeszcze tuleja z tworzywa.
Dokumosa Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Zastanawiałem się kiedyś po co osie są powszechnie dostępne do tych pedałów dopóki kilku takich nie rozbebeszyłem do serwisu...
Dokumosa Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 Przypadkiem natknąłem się ofertę tulejek ślizgowych, które można by podpasować do pedałów w których jest maszyna + ślizg. Materiałowo wybór też spory. Gdyby ktoś coś próbował kombinować z takowymi proszę o feedback w tym wątku. http://www.igus.pl/wpck/2400/productoverview_iglidur?gclid=CIaN_KG9wtQCFdfJsgodr_MMHA
Quell Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 Dokumosa,bardzo ciekawa sprawa. Przy kolejnym serwisie,muszę dokładnie pomierzyć te tuleje,w razie czego jest alternatywa.
Gość Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 Zawsze można upchać torebkę foliową tak jak to było w poradniku naprawy tylnej przerzutki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.