vooyeQ Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Witam, Kolejny temat na co wymienić. Obecnie: - przód: Rocket Ron 29x2.25 [3.5kkm] - w komplecie z rowerem - tył: Smart Sam Performance 29x2.25 [2.1kkm] Obręcz: Rodi Excalibur XC 29'' Trasy: - 70% asfalt - 30% las, szutr, korzenie, kamienie, piach | bez wyczynowych podjazdów/zjazdów | bez deszczu i błota W związku z relokacją i przewagą asfaltu aktualny zestaw dosyć szybko się męczy [ waga 85kg ]. W co celuję: - mniejsze opory toczenia, - większa trwałość na asfalcie, - w miarę porównywalne zachowanie na pozostałych 30% tras Budżet - do 130pln/szt. A że nie można mieć wszystkiego.... no właśnie.... Znalazłem Vittoria SAGUARO, ale nie wiem, czy w moim przypadku zejście na 2.0 to dobry pomysł. Race Kingi to samo. Smart samy mają 2.1, ale znowu je zetrę po 2kkm. Semi slick.. .jakoś się przyzwyczaiłem do przyczepności MTB, nie chcę fiknąć na luźnym asfaltowym piachu. A może dwie różne... Marudzę jak stara baba, ale kto wie, może coś się z tego urodzi. Dzięki i pozdrawiam, vQ
cervandes Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Nie wiem jak Ty jeździsz, ale ja na samach 2.25 z tyłu wykręciłem 5500km w 2016, około 2000km w 2015 i kolejny tysiąc w bieżącym. I dopiero tylna się kończyła, tzn bieżnik jeszcze nie znikł ale zostało go 1-2mm na środku. 90% asfalt pełnym ogniem. Samy to bardzo trwałe opony.
vooyeQ Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Napisano 13 Czerwca 2017 Nie wiem jak Ty jeździsz, ale ja na samach 2.25 z tyłu wykręciłem 5500km w 2016, około 2000km w 2015 i kolejny tysiąc w bieżącym. I dopiero tylna się kończyła, tzn bieżnik jeszcze nie znikł ale zostało go 1-2mm na środku. 90% asfalt pełnym ogniem. Samy to bardzo trwałe opony. Kiepsko to uchwycić na zdjęciach, ale bieżnik na środku ma góra 2mm. Bardzo szybko zajechałem RoRo na tyle i teraz Sam zaczyna się kończyć :/
cervandes Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 No to dokładnie tak wyglądała moja po skończeniu jazdy na niej, 2mm bieżnika i ponad 8000km agresywnego głównie asfaltowania. Że RoRo się migiem skończyło to opinia powszechnie znana, to opony szybkie ale równie szybko co jadą to się ścierają.
waskij Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Ja kupiłem race king 2.2 i wcale nie jest taka szeroka jakby się wydawało , na asfalcie szybka opona .
vooyeQ Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Napisano 14 Czerwca 2017 Pytanie jak z trwałością. O samach czytałem już wcześniej, że szybko się nie ścierają, ale coś w moim przypadku to się nie sprawdziło.
Alsew Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Na Smart Samach jeździłem tylko chwilę ale patrząc na opinie o tej gumie na forum wynika, że jeśli zajechałęś ją w 2000 km to znaczy że musisz zacząć uczyć się hamować, Trasy: - 70% asfalt - 30% las, szutr, korzenie, kamienie, piach | bez wyczynowych podjazdów/zjazdów | bez deszczu i błota Ja bym w takim przypadku dał Schwalbe Hurrican na tył i RaceKinga na przód... Jeździłem na takim zestawie i super to się sprawdzało na betonach i leśnych ścieżkach jak było sucho... Hurrican spokojnie na tyle "powinien" wytrzymać 10 tys, Race King na przodzie podobnie. Pancerne i uniwersalne jest jeszcze Saguaro... ale podobno najnowsze partie tych opon już takie trwałe nie są (patrząc na forum), więc możesz poszukać takich robionych jeszcze pod logo Geax (obecnie Vittoria). Mam takie Geaxy i po 2000 km na przodzie opona wygląda praktycznie tak samo jak w dniu zakupu (trasy 95 % las).
drezyna Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Kenda Small Block Eight. Dobra opona, konkretny balon, szybka i trwała.
vooyeQ Napisano 16 Czerwca 2017 Autor Napisano 16 Czerwca 2017 Dzięki za wszystkie informacje. Będę trawił, być może sprawię sobie dwa komplety. PS: tydzień spóźnienia z oponami, wczpraj pojechałem w solidniejsze górki, dzwon na piachu i kapeć na samie... sh*t happens ^^
Nial Napisano 17 Czerwca 2017 Napisano 17 Czerwca 2017 Tak na wszelki wypadek poczytaj mój wątek o krzywych Shwalbe... mnie by z tym na asfalcie szlag trafiał. Ale ja tak już mam Pomijając jak kapcia złapiesz w terenie, to bez solidnej pompki albo i wody z mydłem/jakiegoś smaru, tego równo na felgę nie założysz. No chyba że Ci nie przeszkadza Te Kendy Small Block są kuszące. A może Maxxis Crossmark II? Ja się na takie właśnie warunki chyba na nie zdecyduję.
szaler Napisano 17 Czerwca 2017 Napisano 17 Czerwca 2017 A race kingi 29x2.2 jaki mają szeroki balon? Mam teraz geax sugaro 2.2 i są leciutko za szerokie. Ocierają o przerzutkę. Brakuję mi 1mm dosłownie. Ma ktoś porównanie race kingi do sugaro albo mógł by zmierzyć w najszerszym miejscu, najlepiej suwmiarką, szerokość Kingów? Będę wdzięczny :-) Wysłane z mojego Lenovo YT3-X50L przy użyciu Tapatalka
Alsew Napisano 17 Czerwca 2017 Napisano 17 Czerwca 2017 Mam teraz geax sugaro 2.2 i są leciutko za szerokie. Saguaro są szersze od RK ale RK mają zdecydowanie wyższy balon.
Michrow Napisano 19 Czerwca 2017 Napisano 19 Czerwca 2017 70 % asfaltu i gumy ponad 2 cale........... :///// Załóż opony 1.5 cala a przy optymalnym ciśnieniu i stylu jazdy wjedziesz prawie wszędzie - to najbardziej optymalny kompromis.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.