maciejski Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Hej, znalazłem widelec jakiego długo szukałem ale niestety ma za krótką rurę sterową. Wiem, że w Trójmieście są dwa serwisy, które podejmą się zmiany rury sterowej (podobno robią to od dawna, bez grzania/chłodzenia, na samej prasie - podobno kupili prasę od producenta/serwisu widelców). Nie pytam czy warto, bo wiadomo, że wyjdzie drogo, jednakże widelec jest na tyle szczególny, że chciałbym zaryzykować. Pytanie tylko czy ktoś z Was wymieniał rurę sterową i jak to się skończyło? Jakie macie doświadczenia? Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam, Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Activia wymienia sterowki i nic złego się nie dzieje. Jedynie wydaje mi się , że 1 " na 1 i 1 /8 jest niewykonalne ze względu na koronę widelca , w której nie będzie tyle miejsca , albo zrobią to z jakąś przejściówka. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 A jesteś pewien, że w stalowym widelcu rura sterowa jest wprasowana? Stalowe widelce chyba zwykle są spawane z 3 części, a na koniec rura sterowa jest toczona na wymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejski Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Activia wymienia sterowki i nic złego się nie dzieje. Jedynie wydaje mi się , że 1 " na 1 i 1 /8 jest niewykonalne ze względu na koronę widelca , w której nie będzie tyle miejsca , albo zrobią to z jakąś przejściówka. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Co Activii napisałem na forum pw - nie odpowiada. Ja chcę zmienić sterówkę 1" gwint na 1" gwint tylko, że dłuższą Co do tego czy widelec jest spawany czy nie to próbuję się dowiedzieć tego od sprzedającego, wrzucił takie zdjęcia, szczerze mówiąc nie potrafię stwierdzić po nich czy widelec jest spawany: Dostałem odpowoedź, że jest lutowany mosiądzem, więc chyba wymiana nie jest możliwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Możliwa jest, ale nie przy użyciu prasy. Trzeba rozlutować palnikiem i wlutować nową. Nawet jeśli znalazłbyś kogoś kto się podejmie to będzie drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Ewentualnie przeciąć po środku i wspawac kawałek rurki u jakiegoś dobrego spawacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Dla mnie to robota jest ryzykowna i niewykonalna. Ja bym się nie podjął wymiany tej rury sterowej w widelcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.