waskij Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Kupiłem korbę Deore FC-M610 42/32/24 i potrzebuje wymienić środkową zębatkę na większa , myślałem o 36T , jaka zębatkę polecacie . Ps. Panie mod , można było uwagę zwrócić , dać szansę na zmianę/ edycję , a nie od razu temat zamykać .
dran2 Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Żadną. Przerzutka może mieć problemy, klatka jest ukształtowana do danego stopniowania zębatek.
waskij Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Napisano 13 Czerwca 2017 Czyli po zmontowaniu większej zębatki może obcierać o przerzutkę ? Mogą wystąpić problemy ze zmianą ? Pomijając powyższe jaką zębatkę polecasz do tej konkretnej korby , żeby pasowała . Problem polega na tym że na 32t muszę często korzystać z najmniejszych koronek w kasecie , kaseta 9 rzędowa 11/32, to powoduje duży skos łańcucha .
woojj Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Problem polega na tym że na 32t muszę często korzystać z najmniejszych koronek w kasecie , kaseta 9 rzędowa 11/32, to powoduje duży skos łańcucha to wrzuć 42 i śmigaj na środku kasety. Co do przekosów to mit ;-))) Co mam ja powiedzieć jak mam napęd 1x9 ????
AkadaemiaStolarstwa Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Miałem korbe z blatami 42/36/22 z kasetą 8rz. Działało całkiem ok, ale przy wrzucaniu na blat łańcuch potrafił przeskoczyć zadaleko i spaść poza korbę.
Dareios Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 @woojj Drogi panie, to że chwilowo zrobiła się moda na rozwiązanie sprzed 40 lat oferowane jako nowatorstwo, tzn brak przedniej przerzutki nie oznacza zaraz, że przekosy łańcucha to mit.
waskij Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Napisano 14 Czerwca 2017 Pomijając wszystkie za i przeciw dalej nie wiem jaką zębatkę ewentualnie kupić ?
AkadaemiaStolarstwa Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Do optymelnej zmiany biegów taka jak była, tzn 32z. Im większa różnica tym gorzej będzie pracowała przednia zmieniarka/częsciej spadał łańcuch, zwłaszcza przy zmianach pod obciążeniem. Ale nawet jak założysz 36 będzie to pracować. Osobiście po przesiadce z 42/32/22 na 42/36/22 czułem sie jakbym miał młynek, duży blat i większy blat . W terenie 42 przestałem używać.
waskij Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Napisano 14 Czerwca 2017 Osobiście po przesiadce z 42/32/22 na 42/36/22 czułem sie jakbym miał młynek, duży blat i większy blat . W terenie 42 przestałem używać. Właśnie taki efekt chciałbym uzyskać , a nie chcę rezygnować z 42t bo jeżdżę także sporo asfaltami ( dojazdy do i z pracy ) i często brakuje na 32t , wtedy zapinam duży blat i jazda .
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2017 To zupełnie inna rozmowa niż wciskanie w środek 36t. Wtedy zmieniasz napęd na 2x i to ma sens.
woojj Napisano 15 Czerwca 2017 Napisano 15 Czerwca 2017 Właśnie taki efekt chciałbym uzyskać , a nie chcę rezygnować z 42t bo jeżdżę także sporo asfaltami ( dojazdy do i z pracy ) i często brakuje na 32t , wtedy zapinam duży blat i jazda . tylko są pewne przeciwskazania. W nowych napędach zmiana zębatki na 36 wiąże się ze zmianą zębatki dużej na 46 i podniesienie przerzutki...choć raczej jej zmiana. Starsze konstrukcje przednich przerzutek miały większą tolerancję i dawały większe możliwości kombinowania. Bezkarnie używałem zestawu 22/34/42..... choć 22/34/44 był pewniejszy. Jeśli chcesz dobrze to zrobić zmieniasz młynek na 26 środek na 36 i blat na 48 no i przedni automat ;-) Drogi panie, to że chwilowo zrobiła się moda na rozwiązanie sprzed 40 lat oferowane jako nowatorstwo, tzn brak przedniej przerzutki nie oznacza zaraz, że przekosy łańcucha to mit. konstrukcja 8 elementowa łańcucha umożliwia jazdę na wszelkich przekosach. Oczywiście w pewnym stopniu przekos wpływa na zużycie łańcucha ale zamartwianie się tym problemem podczas jazdy w terenie to 10-rzędny problem ...... Jak chcesz mniej zużywających napędów to zbuduj singla z 10 elementowym łańcuchem. Poza tym skrajnie przekoszonych przełożeń używasz jak często??? W ilu procentach czasu jazdy??? W napędach 1x z NW nie mamy do czynienia z przekosami na poziomie 3 rzędowej korby.
waskij Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Napisano 15 Czerwca 2017 To zupełnie inna rozmowa niż wciskanie w środek 36t Źle mnie zrozumiałeś , ja właśnie chciałbym wcisnąć środkową zębatkę 36t , tylko nie wiem za bardzo którą wybrać , może być nawet stalowa , najtańsza, to będzie próba jak to się sprawdzi . Zębatek na rynku jest sporo w różnych cenach , opisy sprzeczne , a nie chcę kupić i żeby się okazało że nie spasuje do korby . Ps. Przeczytałem jeszcze raz wpis Pana Woj i wychodzi że nie ma możliwości wymiany zębatki środkowej bez wymiany blatu na 46t, Czyli pozostaje , zmiana korby na 2x np. 36/26 i rezygnacja z blatu 42t , albo wymiana min . dwie zębatki i zmieniarka przednia , szkoda , korba dopiero wymieniona na nową . Może macie panowie jakiś numer katalogowy zębatki 36t z takiej korby jak w tytule i stopniowaniu 26/36/46 , jak cena nie była by jakaś z kosmosu to zaryzykowałbym kupno i jakąś próbę dopasowania do mojej korby .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.