Nial Napisano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Czołem. Czy klocki do V-brake mają różne szerokości? Kupiłem Clarks CPS301, czyli to samo co Author 3CC tylko w innym koloerze (długość 72mm) do obręczy Rodi Airline One, 26", szerokość 19. Obręcze mają ładnych kilka lat ale nie są zjechane bo były mało jeżdżone. Jakież było moje zdziwienie, jak się okazało, że są wyraźnie szersze niż obręcz i dużo wystają (poza "obszar cierny"). Poprzednie klocki (Tektro) były krótsze. Czy powinienem kupić klocki 60 czy tam 62mm? Bo te o długości 72mm są szersze? Myślałem, że każdy klocek pasuje do każdej typowej obręczy, w żadnej instrukcji ani w zadnym sklepie nie ma takiej informacji. Pomocy Na razie zrobiłem konkretne "druciarstwo" w postaci zwężenia klocków scyzorykiem, tak żeby były nieco węższe niż obręcz (po jakiś 1mm z każdej strony) i nie wychodziły poza obręcz jak się już trochę zetrą. Nie chciało mi się oddawać, wymieniać i znowu ustawiać Zobaczymy czy będzie się dało na tym teraz jeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 No i jak dobrze hamują to możesz jeździć z tak "stuningowanymi" klockami - kompletnie nic to nie szkodzi. Klocki różnią się długością co oczywiste, a z szerokością to jest tak, że te tanie klocki są zwykle szersze niż np. wkładki do klocków Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 To jakie dobre klocki kupić następnym razem, żeby ich od razu nie rżnąć Victorinoxem na wstępie? Obręcz ma jakieś 9 mm szerokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Nie wiem Idź do sklepu z suwmiarką lub innym urządzeniem pomiarowym i sprawdzaj. Klocki hamulcowe to żadne cuda i bardzo dobre można za kilkanaście zł już dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Serio nikt więcej nie miał takiego problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Serio nikt więcej nie miał takiego problemu? Chyba nie,ciekawa sprawa,bo zanim przestawiłem się na authora 3cc,używałem właśnie clarcsów,kilku modeli. Nigdy nie było problemu z szerokością. Ile na suwmiarce wychodzi to cps301 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Niestety nie zmierzyłem. Ale to jest dokładnie to samo co Author 3CC. Gdzie się stosuje klocki 60mm, a gdzie 70mm? Dlaczego są sprzedawane różne długości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Mam taką sama obręcz https://goo.gl/g7PWtV U mnie najlepiej sprawdziły się tanie wykonane z miękkiej mieszanki klocki Alhonga HJ-601 60mm, Shimano zbyt twarde (piski, zgrzyty ogólnie słaba siła hamowania), Author 3CC trochę lepsze ale nie mają startu do HJ-601 Na obręcz 26" polecam Alhongi 60mm - tanie jak barszcz, dobra wytrzymałość (jazda po w miarę nizinnym terenie). Alhongi w zestawie z szczekami Shimano BR-M431 i klamkami Avid FR-5. Nie wiem jaki profil mają Authory ale Alhongi od Shimano (oznaczenie klocków - M70/T3 Wet&Dry for Aluminium Msystem) są o jakiś 1-2 mm niższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 O i to jest konkretna odpowiedź. Zobaczę jak się będą spisywały te zwężone scyzorykiem Clarksy (Author 3CC to to samo), jak będzie lipa to wiem już czego szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.